Langrenn

– Han er viktigere for langrenn enn vi nordmenn forstår

Dario Cologna vurderer aldri å hvile seg i stedet for å gå Tour de Ski. Til det er konkurransen for viktig på flere måter.

Dario Cologna er fokehelt i Sveits. Mannen som har vunnet fire OL-gull og fire Tour de Ski har alene sørget for at langrenn fortsatt er en sport å regne med i Mellom-Europa.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

TOBLACH: Ingen har vunnet Tour de Ski flere ganger. Dario Cologna kan være usynlige i lange perioder, men i Tour de Ski er han ofte sjefen. 1. nyttårsdag kommer den sveitsiske folkehelten hjem, hjem til Val Müstair.

– Han var en gutt som egentlig ikke hadde lyst på skolen, og en langrennsløper som bare ser det som er gøy i sporten sin.

Ordene tilhører Lara Bucher. Hun er en av dem som kjenner 32-åringen fra Val Müstair bedre enn de fleste. Hun har vært kjæreste og samboer med den sveitsiske idrettshelten i åtte år.

Folkehelt og legende

Mannen fra Tschierv i Val Müstair - den lille landsbyen øst i Sveits med utsikt til den italienske grensen - har bodd de siste 10 årene i Davos, sentrum for langrennssporten i alpinlandet Sveits.

Og i sentrum for sportens muligheter i landet står nettopp Dario Cologna. Så sentralt at i nærheten av skiløypene er det bygd et hus i Davos hvor man svart på trehvitt kan lese “Langlaufzentrum Dario Cologna”.

Han er en legende i Tschierv (en gate i byen er oppkalt etter ham - Via Dario Cologna), han er en legende i Davos. Og en legende i hele Sveits. En idrettsutøver blir gjerne legende når de vinner fire OL-gull med nasjonens flagg. Det er bare hopperen Simon Amman som gjør ham rangen stridig i antall OL-gull.

  • Fikk du med deg denne? Klæbo mistet ledertrøya i Tour de Ski etter russisk maktdemonstrasjon
Dario Cologna i skogene rundt Toblach under årets Tour de Ski. Han er på noe i nærheten av hjemlig snø når 32-åringen går de konkurransene han anser som viktigst sammen med mesterskap.

1. nyttårsdag står han på startstreken i hjembygda, men han kunne ha ønsket seg et litt annet bakteppe rent sportslig.

– Det handler om sprint, og det er ikke alltid det beste for meg. Men klart det er hyggelig å gå hjemme, men skulle ønsket at jeg fikk vist meg frem på min beste øvelse, sa han etter å ha blitt nummer 11 i Tour de Skis andre øvelse, 15 km fristil i Toblach.

Han er nå på en 16. plass sammenlagt når sirkuset drar hjem til den sveitsiske skihelten.

– Det kommer til å bli vanskelig å måle seg mot russerne og nordmennene, men jeg har ikke gitt opp.

Svært viktig for sporten

Tre ganger er Cologna kåret til årets idrettsutøver. Det skjer i hjemlandet til tennisstjernen Roger Federer. Han er stor i Sveits, men trolig avgjørende for at det fortsatt er en viss interesse for langrenn utenfor Norden og Russland.

– Han er ekstremt viktig for langrennssporten. Og kanskje viktigere enn vi i Norge skjønner. Vi trenger en ny profil som Dario fra Mellom-Europa. Jeg skulle gjerne sett at denne personen var tysk. Da Tobias Angerer herjet som verst for 10–12 år siden, var interessen enorm i Tyskland. La oss håpe at noen dukker opp før Dario legger opp, sier Fredrik Aukland.

To langrennsløpere som har betydd mye for oppmerksomheten til langrenn i to forskjellige deler av Europa, Petter Northug og Dario Cologna.

Aukland er ekspertkommentator i NRK, men var i en rekke sesonger treneren til Dario Cologna og det sveitsiske landslaget.

Aukland mener også at Dario Cologna alene er årsaken til at verdenscupen i langrenn har to store sveitsiske sponsorer.

– Den dagen Dario gir seg , så har internasjonal langrenn en utfordring. Det er viktigere at vi har mellomeuropeiske stjerner enn nordiske, sier Aukland.

Cologna har den samme erkjennelsen.

– Jeg har kanskje gjort langrenn mer populært i deler av Europa, og jeg skjønner på en måte det Fredrik sier. La oss håpe at det komme opp noen. Det finnes talenter og Mellom-Europa trenger en langrennsløper som gjør det bra, sier Cologna.

En mønsterelev

Som tidligere trener av den sveitsiske folkehelten er han full av lovord om 32-åringen. Han var en mønstereelev.

– Han er flink til å gjøre det som skal til for lykkes, og han er veldig god til å balansere det å være 24-timersutøver og det å slappe av og nyte livet, sier Aukland.

For Dario Cologna har det aldri vært snakk om å nedprioritere Tour de Ski. Han har vunnet fire ganger. Når noen av de nordiske løperne velger å droppe ut av denne tette og tøffe konkurransen rundt årsskiftet, har de ofte begrunnet det med at de skal ta medalje i mesterskap halvannen måned senere.

Dario Cologna er fokehelt i Sveits. Mannen som har vunnet fire OL-gull og fire Tour de Ski har alene sørget for at langrenn fortsatt er en sport å regne med i Mellom-Europa.

– Det er viktig for karrieren og profilen å gå Tour de Ski. Trener du 365 dager i året, klarer du helt fint å gå syv renn på ni dager. Alle skiløpere i verdenscupen klarer det. Alt annet er bare tull. Det handler om å prioritere trening og hvile i etterkant. Jeg mener at det er fullt mulig å komme i toppform til både Tour de Ski og mesterskap.

32-åringen har fire OL-gull. Det er nettopp disse gullene som er høydepunkter i karrieren. Men de fire Tour de Ski-seirene har betydd mye for ham.

I fjor vant han Tour de Ski og tok gull på 15 kilometeren i Pyeongchang-OL.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. Dario Cologna
  3. Langrenn
  4. Ski