Langrenn

Svensk skiekspert forstår ikke Northug-vrakingen: «– Ingen Petter Northug til Tour de Ski?»

Mener trønderen burde blitt prioritert foran flere andre løpere.

Den eneste verdenscupopptreden for Northug i år har vært på Lillehammer. Der reiste han hjem etter å ha røket ut i sprintprologen. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Torsdag ble det kjent at Petter Northug ikke er tatt ut til troppen som reiser til Sveits og Tour de Ski i romjulen.

Det gjør at veien til OL blir svært vanskelig for trønderen. Expressens sportskommentator Tomas Pettersson skjønner ingenting av vrakingen.

– Ingen Petter Northug til Tour de Ski, men derimot blant annet Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh? Det er bare å konstantere at jeg og den norske landslagsledelsen ser ytterst ulike på saker og ting, skriver han på Twitter.

Expressen-kommentator Tomas Pettersson. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Les også

 1. Northugs trener om vrakingen: – Dette var kjedelig

 2. Northug vrakes fra Tour de Ski: – Vi har en klar anbefaling til Petter

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset har vanskeligheter med å se for seg at Northug skal få en OL-plass etter Tour-vrakingen.

– Så lenge Petter ikke skal gå Tour de ski, så greier jeg ikke å se at de skal ta han ut etter NM. Da må han i så fall vinne distansene han går der, men det kan det jo hende at han gjør. Men vrakingen det bedrer ikke muligheten for OL-deltagelse, sier Hjelmeset til Adresseavisen.

Oddbjørn Hjelmeset frykter at OL ryker for Northug. Foto: NTB scanpix

– Vil ha med de beste

Men han stoler likevel på at Tor Arne Hetland og Vidar Løfshus har en god begrunnelse for valget de offentliggjorde i dag.

– Vi må ha respekt for dem som tar ut troppen, og får hele folket mot seg. De skal ha baller til det. Alle vil jo ha med Petter Northug, men Tor Arne Hetland og Vidar Løfshus vil jo ha med de beste til enhver tid. Hvis de mener at Petter Northug ikke er blant de beste, så er det sånn det er, sier Hjelmeset.

– Trist og uforståelig

VGs sportskommentator Leif Welhaven er skuffet over avgjørelsen.

– Det er trist, det er uforståelig, og det er til å riste på hodet av at Petter Northug får anledning til å maksimalisere sjansen til å komme i form til OL, sier Welhaven til VGTV.

Han erkjenner at Northugs forsøk tidligere i vinter var alt annet enn vellykket, men mener målet må være å øke sjansene for norsk OL-gull.

– Det er en mann som har klart det individuelt de siste ti årene. Tour de Ski hadde vært en fin anledning for Northug til å komme i form, og jeg synes det er vanskelig å plausible argumenter hvorfor en mann som har vunnet så mye ikke skal få muligheten til å gjøre det en gang til, sier han til sin egen tv-kanal.

Les også

Norge presenterte den første OL-troppen: Flere store navn holdes på pinebenken

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter mener skifansen på erkjenne at landslagsledelsen har bedre oversikt over formen til Northug enn andre, og at avgjørelsen er velbegrunnet. Men han håper at dette ikke ødelegger Northugs mulighet for å komme til OL.

– Jeg mener at Petter Northug er et særtilfelle som må få en ekstra mulighet for å komme til OL, for eksempel i NM. Vi vet jo av erfaring at Petter er flinkere enn andre til å toppe formen. Det han viste i Lahti var imponerende om man ser på de forberedelsene han har gjort, sier Kroksæter til Adresseavisen.

Les også

Northug om Klæbo: – Det han har gjort er helt sykt

Kjetil Kroksæter er Adresseavisens sportskommentator. Foto: RUNE PETTER NESS

Har gitt anbefalinger

Før det siste OL-uttaket i slutten av januar skal det arrangeres to verdenscuprenn og NM i Gåsbu. Løfshus anbefaler at Northug deltar på NM og verdenscuprennet i Planica, i tillegg til skandinavisk cup i Piteå rett etter Tour de Ski.

Det er veien som kan gi OL-plass, og Kroksæter håper at trønderen tar vare på muligheten. Kravene fra Olympiatoppen er en topp seks-plassering, eller to plasseringer topp 12.

– Jeg håper at Tour-vrakingen ikke er kroken på døren for OL-deltagelsen, og at Petter bruker tiden frem til det siste OL-uttaket som bare han kan, sier kommentatoren.

Les mer om

 1. Kjetil Kroksæter
 2. Odd-Bjørn Hjelmeset
 3. Petter Northug
 4. Tour de Ski
 5. Vidar Løfshus