Johaug mimret tilbake til Bjørgen-kommentar etter NM-utklassing

Therese Johaug tok sitt 10. NM-gull i Meråker lørdag.

 Therese Johaug (midten) tok en overlegen NM-seier. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (venstre) og Kari Øyre Slind tok resten av medaljene.

OSLO/MERÅKER: Therese Johaug var helt suveren på kvinnenes 15 kilometer med skibytte og gikk tilnærmet hele rennet i ensom majestet med Kong Harald på tribunen i Meråker.

Johaug, som har herjet i verdenscupen i comebacket i vinter, tok dermed sitt andre NM-gull på tre dager etter å ha stått over fredagens sprint.

– Det var kjempefint å gå, selv om det var surt og kaldt. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle gå mitt eget renn, gå et bra renn og prøve å male på hele veien og øke. Det klarte jeg stort sett hele veien, så det er jeg veldig fornøyd med, sa Johaug til NRK.

– Det er veldig godt. På skøytingen, opp langbakken, var jeg ganske stiv, men i lett-terrenget var jeg fin i føttene igjen, og det er bare en liten unnakjøring som skal til før at du er på hugget igjen og klarer å jobbe hele veien, og det tyder jo på at jeg er i form og at jeg er der jeg vil være nå, fortsatte hun.

Mimret på pressekonferansen

På pressekonferansen etter rennet mimret Johaug tilbake til NM i Meråker i 2007. Da ble Johaug nummer tre på tilsvarende øvelse. Marit Bjørgen vant foran Kristin Størmer Steira, men det Johaug husket best var hva Bjørgen kalte henne på pressekonferansen.

– Marit kalte meg en hjulvisp, sa Johaug, som var 18 år den gangen.

Bjørgen siktet nok til måten Johaug gikk på.

– Hva er forskjell på deg som hjulvisp da og nå?

– Jeg har utviklet meg mye. Jeg er blitt mye sterkere i overkroppen og klarer å utvikle mer kraft. Jeg er mer gjennomtrent, svarte hun.

Johaug roser broren Karstein som har hjulpet henne til å bli en bedre løper.

– Jeg har lært av ham og han av meg. Jeg blir veldig motivert av ham. Jeg ser og lærer mye av guttene. De gir motivasjon.

Les også

Da Therese Johaug var utestengt, fikk hun en spesiell utfordring av Kjell Inge Røkke.

Rennet i 2007 var i forkant av VM i Sapporo.

– Jeg skjønte på Marit at hun kanskje mente jeg var for ung til å gå VM, men så ble jeg tatt ut, fortalte Johaug.

Hun kom ut av 2007-VM med en bronsemedalje fra tremila i klassisk.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen la grunnlaget for sølvmedaljen i lørdagens renn på klassiskdelen, og kom i mål 56,4 sekunder etter Johaug. Det var hennes andre NM-sølv i Meråker.

Kari Øyre Slind rykket fra bronsekonkurrentene på slutten og sikret den siste medaljen.

Hun var superfornøyd, og angret litt på at hun ikke hadde satt opp tempoet enda mer fra start og prøvde å følge etter Johaug og Uhrenholdt Jacobsen.

– Jeg trodde kanskje at de andre ville gå mer på, men da de ikke gjorde det, valgte jeg å rykke da det var 1,5 km igjen, fortalte hun på pressekonferansen.

Utøveren fra Oppdal fikk den luken hun trengte, og selv om hun var potte stiv, holdt det helt opp på pallen.

Snart vekk for alle vinder

Johaug sto over Tour de Ski i forberedelsene til VM, men har vært uslåelig i distanserenn helt siden hun var tilbake i løypene i november.

Hun og de andre landslagsløpere tok et raskt møte med landslagstrener Ole Morten Iversen etter medaljeutdelingen i teltet. Noen reiser hjem, andre skal gå stafetten på søndag.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kunne melde at Heming har fått sykdomsproblemer, og at det er hentet inn løpere som har lagt opp.

Hun mener at Nes og Oppdal er de to klubbene som har de sterkeste stafettløperne.

Therese Johaug ledet fra start til mål i Meråker.

30-åringen var i en egen klasse i Meråker og etter 2,2 kilometer av klassiskdelen var det kun Astrid Uhrenholdt Jacobsen som holdt følge. Ingvild Flugstad Østberg på tredjeplass var allerede 17 sekunder etter venninnen.

Men etter 4,7 kilometer klarte heller ikke Jacobsen henge på. Ti sekunder var det ned til Jacobsen, mens Østberg var nesten halvminuttet etter Johaug.

Ved skibytte hadde Johaug passert sjekkpunktet i utkanten av stadion før konkurrentene rakk inn i båsene sine.

Les også

Therese Johaug har bare én distanse hun er litt usikker på

Johaug løste ikke overraskende overgangen til skøyting best og etter 9,7 kilometer var forspranget til Jacobsen på annenplass over halvminuttet. Østberg og gjengen som kjempet om den siste medaljen var over minuttet bak lederen.

Therese Johaug på vei til pressekonferansen etter lørdagens utklassing.

Falla imponerte

Dalsbygda-jenta fortsatte å øke hele rennet gjennom og viste at formen før VM er fryktinngytende.

Jacobsen gikk også alene inn til annenplass etter å ha overbevist på klassiskdelen.

Bronsekampen ble den mest interessante under lørdagens renn. Sprinteren Maiken Caspersen Falla gjorde et sterkt skiathlon og var med helt til avslutningen, mens Ingvild Flugstad Østberg viste svakhetstegn på de siste kilometerne.

Falla imponerte med fjerdeplass, mens Østberg ble nummer seks. Heidi Weng snek seg mellom dem på femteplass.

NM i Meråker avsluttes med stafetter søndag.