Langrenn

Tror favorittdistansen i VM gikk i vasken

— Jeg tabbet meg ut, sier Sjur Røthe.

SKUFFET: Sjur Røthe lyktes ikke på 30-kilometeren lørdag. Her fra torsdagens 15-kilometer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

  • Øystein Vik

Konkurransen om å få gå renn i VM med norsk drakt er hard. Ekstremt hard. Det hjelper Sjur Røthe lite å slå i bordet med at han vant bronse på 30 kilometer med skibytte i VM i Val di Fiemme for to år siden. Og det hjelper ham lite å vise til at han hevdet seg i verdenscupen før jul.

Lørdag, da det nesten var amerikansk uttak på 30-kilometeren under NM på Røros, sviktet Røthe. Han kom inn på 12. plass, 1.35 bak gullvinner Petter Northug jr.

— Jeg valgte for mye feste på klassisk, og da hadde jeg ikke sjans. Det var min egen feil, jeg tabbet meg ut. Det er veldig kjedelig at det skulle skje i et slikt skirenn. Det ødela løpet for meg, og jeg hadde egentlig ingen sjanse, sier Røthe.

Les også

Northug etter NM-gullet: - VM-formen er der den skal være

I bakevjen

Dypt skuffet er et for svakt begrep for hvordan Røthe fremsto etter 30-kilometeren på Røros. 26-åringen fra Voss var som alltid sympatisk, men svarte knapt og kort, og signaliserte med kroppsspråket at han ønsket seg bort fra intervjusonen.

Røthe har vist flere ganger at kapasiteten og talentet er der til at han kan kalle seg en av verdens beste, men han har åpenhjertig fortalt om at han sliter med selvtilliten etter formsvikten den siste måneden. Det ble ikke bedre etter nedturen på lørdagens tremil.

Starten på løpet ble blytung for Røthe. Tidlig falt han av tetgruppen, og han var nesten et halvt minutt bak teten bestående av folk som Didrik Tønseth (bronse) og Niklas Dyrhaug (sølv), som gikk i et enormt tempo i front. Røthe utgjorde en vosseduo sammen med sambygding Vebjørn Turtveit (21) i bakevjen.

Ved skibyttet var Røthe og Turtveit hele minuttet bak ledelsen. Røthe gikk ifra Turtveit, og klarte å knappe inn forspranget noe, men i mål var vossingen et lite hav bak de beste.

— Jeg gjorde et forsøk på å gå det inn, og brukte veldig mange krefter på det, men jeg visste jeg måtte helt opp med en gang hvis jeg skulle ha en sjanse, sier Røthe.

Kan bli VM-reserve

Røthe ble lørdag tatt ut i VM-troppen, men han tror ikke han får gå det første distanserennet i mesterskapet: 30 kilometer med skibytte. Det som er favorittdistansen hans. Den distansen han har sin eneste individuelle mesterskapsmedalje fra.

— Det er min beste distanse, men VM-muligheten gikk vel i vasken når det gjelder skiathlon (30 km med skibytte), i alle fall. Det er nok den harde realiteten. Så får vi se om jeg får skøyte litt, sier Røthe og tenker på 15 kilometer fri. Den distansen tok han bronse på under NM torsdag. Det løpet håper han ga ham en billett på den samme distansen i VM.

Les også

To Northug-brødre til Falun-VM

Men det er langt fra gitt at han får gå 15 kilometer fri i VM, selv om Norge har fem plasser på den distansen ettersom Petter Northug jr. er tittelforsvarer. Det er en liten haug med sterke navn Røthe konkurrerer med når det gjelder å få representere verdens sterkeste langrennsnasjon.

— Frykter du at du kan reise til VM som reserve?

— Jeg håper ikke det, men det får vi se. Det er ikke jeg som bestemmer, sier Røthe.

- Hvordan var det for deg å oppleve at du ble akterutseilt?

— Det er ikke noe bra. Det er kjedelig, sier Røthe.

Sølvvinner Dyrhaug og bronsevinner Tønseth ligger nå veldig godt an til å gå 30-kilometeren i VM sammen med Petter Northug jr. og Martin Johnsrud Sundby. De samme fire er i føringen når det gjelder å få gå stafetten.

— Det var en liten mental krig om de to siste plassene på duatlon-laget i dette løpet. Jeg føler Didrik og jeg la inn en veldig god søknad om å få gå, sier Dyrhaug.

Hjelmeset: Ikke gi opp

Odd-Bjørn Hjelmeset, tidligere verdensmester på ski, nå ekspert for TV 2, har tro på Røthe.

— Røthe har ikke levert siden desember, og det preger ham, men vi skal ikke gi opp. Han kan komme i bedre form til VM. Jeg håper landslagsledelsen gir ham beskjed om at han skal få gå en distanse, slik at han kan senke skuldrene litt, sier Hjelmeset.

21 år gamle Turtveit fra Voss kom inn på 16. plass. Selv om han måtte slippe Røthe på skøytedelen, hadde han lite å utsette på seg selv.

— Jeg prøvde å henge på Sjur, men hadde ikke sjanse. jeg er likevel veldig godt fornøyd, sier Turtveit, som er første års senior.

Les også

  1. Northug: - Jeg vil invitere døtrene til svenskekongen

  2. - I håpe Petter går på en smell på sisterunda!

  3. Johnsrud Sundby brøt NM-fellesstarten: - Jeg er bekymret

Les mer om

  1. Sjur Røthe