Langrenn

Skiforbundet har nominert Johaug til Egebergs Ærespris

Therese Johaug er nominert til prestisjetunge Egebergs Ærespris til tross for at hun har vært utestengt for doping, melder TV 2.

Skistjernen Therese Johaug er nominert til Egebergs Ærespris.
  • NTB

Kanalen får bekreftet nominasjonen av Norges Skiforbunds presseansvarlige for langrenn, Gro Eide. Det er skiforbundet som har nominert Johaug til prisen.

– Ja, det ble vedtatt av Skistyret i mars i år, skriver Eide i en SMS.

Egebergs Ærespris regnes som norsk idretts høyeste utmerkelse og gis til utøvere som har markert seg i to eller flere idretter.

Johaug har en rekke VM-gull i langrenn, og i fjor tok hun NM-gull i friidrett både på 10.000 meter og i terrengløp.

Nominasjonen er likevel kontroversiell. I statuttene til Egebergs Ærespris heter det blant annet at «Kandidaten skal være en god rollemodell for idrettens grunnverdier». Johaugs dopingdom fra 2017 gjør at flere har tatt til orde for at hun ikke bør få prisen.

Meningene rundt en nominasjon av Johaug er åpenbart delte. Juristen og dopingeksperten Robin MacKenzie-Robinson var i fjor skeptisk etter Johaugs gull på 10.000 meter. Andre tok imidlertid til motmæle. Blant dem NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland, som mente Johaug var et selvskrevent valg til prisen:

– Det er min personlige mening. Therese Johaug er en god rollemodell for utøvere på alle mulige måter. Idrettsprestasjonene hennes er upåklagelige. Så har jeg forståelse for at det vekker følelser hos mange at hun har vært utestengt med en dopingdom, men jeg velger å tro at hun er et forbilde for veldige mange barn og unge.

  • Les mer: Idrettsjurist mener Johaug ikke bør få Egebergs Ærespris: – Ikke mulig å forene med en dopingdom

Børre Rognlien, som leder komiteen som deler ut Egebergs Ærespris, vil ikke kommentere hvem som er nominert til prisen som skal deles ut senere i år.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Therese Johaug
  3. Friidrett