Stortalentet i langrenn lanseres allerede som medaljekandidat i ski-VM

19 år gamle Kristine Stavås Skistad er Norges nye stjerneskudd i langrennssporet. På fredag får hun muligheten i verdenscupsprinten på Lillehammer.

Kan Kristine Stavås Skistad bli å finne på podiet i Seefeld-VM?
  • Pål Strande Gamlemoen

LILLEHAMMER: Få hadde hørt om Kristine Stavås Skistad før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen for to uker siden.

Les også

Her er Norges ti største langrennstalenter

Annenplass i sprinten der, i tillegg til seier i samme disiplin på Gålå forrige helg, har økt oppmerksomheten rundt Konnerud-løperen.

Stavås Skistads prestasjoner har sikret henne en plass til fredagens verdenscupsprint på Lillehammer. Torsdag var hun omringet av journalister under landslagets pressetreff.

– Det er uvant, men man må bare lære av det.

Sikter mot VM

Talentets gode prestasjoner så langt denne sesongen har skapt litt debatt blant diverse langrennseksperter i landet. Flere mener hun bør få prøve seg i flere verdenscuprenn i tillegg til Lillehammer-sprinten. Det er ikke 19-åringen selv helt enig i. Hun forteller at hun først og fremst er på Lillehammer for å lære.

Les også

Stjernene advarer Klæbo: – Tror det blir vanskeligere

– Det er jeg selv som for egen utviklings skyld har valgt å bare gå her. Jeg velger junior-VM først nå.

Dermed er det lite trolig at stortalentet går flere verdenscuprenn før junior-VM, som foregår i Lahti fra 20. til 26. januar. Stavås Skistad håper gode prestasjoner der kan føre til deltagelse i verdenscup – og deretter uttak til vinterens høydepunkt: VM for senior i Seefeld.

– Jeg tenker å gå det jeg må for å komme meg til VM.

Maiken Caspersen Falla står over hele helgens minitour på Lillehammer. Resten av de norske sprintjentene har ikke hatt noen god sesongstart. Det kan åpne VM-døren for Stavås Skistad.

– Ja, jeg tror det øker sjansene for meg, men samtidig regner jeg med at de andre kommer etter hvert.

Får skryt av Johaug

Stavås Skistad får ikke bare oppmerksomhet i media. Therese Johaug er også imponert.

– Hun er absolutt en utøver for fremtiden – det trenger norsk kvinnelangrenn, spesielt på sprint. Hun er offensiv og tråkker til, det er moro å se.

Johaug tror Stavås Skistad kan gjøre det helt store i VM.

– Ja absolutt. Jeg tror det er en løype som kan passe henne bra. Hun er ung og må kanskje få mer erfaring, men jeg tror hun kan gjøre seg godt der.

Selv har ikke Stavås Skistad rukket å bli så godt kjent med sine nye lagvenninner.

– Jeg har ikke snakket så mye med dem ennå, men jeg håper de er hyggelige.

Therese Johaug var full av lovord om Stavås Skistad på torsdagens pressekonferanse.

Seefeld kan passe bra

NRK-ekspert Torgeir Bjørn synes 19-åringen er spennende. Han er enig med Johaug i at Stavås Skistad kan hevde seg i Seefeld-VM.

– Det er åpent hvem som kan gå på VM-laget. Det er bare Maiken Caspersen Falla som har vist gode sprinttakter så langt. Kristine viste på Beitostølen at hun har ekstrem fart i lett terreng og på oppløpet. Det er akkurat det VM-løypa i Seefeld krever.

Bjørn tror utfordringen hennes vil være i en tung løype, der kravene til utholdenheten blir større.

– VM-løypa i Seefeld er såpass lett. Det gjør at hun allerede i vinter kan være en medaljekandidat.