Langrenn

Ski Classics-profil mener ett grep kan forlenge Northugs karriere med mange år

Mange tror Petter Northugs (32) karriere er over. Andreas Nygaard (27) tror derimot trønderen kan bli historisk gjennom å invitere han til en overraskende «overgang».

KAMP MOT KLOKKA: Petter Northug kjemper for å komme med til OL. Foto: Mariann Dybdahl / Birger Løfaldli

  • Rune Robertsen
    iTromsø

PUERTO RICO: Gjennom hele vinteren har Northugs OL-sjanser blitt diskutert og vurdert fra uke til uke. Etter 48.-plassen i Skandinavisk cup sist helg er det lett å trekke en slutning om at Northug er på hell, og at karrieren er nært slutten.

Langløpsstjernen Andreas Nygaard er blant favorittene til å vinne en rekke av de de tradisjonsrike lange løpene som er en del av Ski Classics i vinter, med Vasaloppet som det største.

- Jeg tror Petter med sine kvaliteter som skiløper ville passet perfekt inn i Ski Classics. Han har utholdenhet og styrke til å gå så lange løp som vi gjør, sier Tromsø-bosatte Nygaard til iTromsø.

KLAR: Andreas Nygaard er på treningsleir i Spania før turen går til Østerrike og Kaisler Maximilian Lauf i Østerrike kommende lørdag. Foto: Rune Robertsen

- Tar gjerne Petter som lagkamerat

Nygaard er pr i dag en del av Team Santander, et av de desidert fremste lagene i Ski Classics. Sammen med lagkameratene Tord Asle Gjerdalen, Øyvind Moen Fjeld, Oscar Kardin og Anders Aukland er Nygaard med å prege toppen.

Og 27-åringen fra Burfjord legger ikke skjul på at han gjerne ser Northug på sitt lag fra sommeren av.

Petter Northug i Skandinavisk Cup sist helg. Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅ N

- Petter kan forlenge karrieren sin med mange år hvis han kommer til oss. Det vil også gi han utfordringer som han ikke har hatt tidligere. Blant annet vil han kunne bli den første norske som vinner individuelle renn i OL, VM og Vasaloppet. Det har ingen gjort før han, sier Nygaard.

Northug vurderte å gå det ni mil lange Vasaloppet i 2012 sammen med brødrene Anders og Jørgen Aukland, men det ble ikke noe av den gang grunnet sykdom. Nå mener Nygaard at Northug må vurdere det på nytt.

Andreas Nygaard på Beitostølen tidligere i sesongen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

- Jeg får enda en tøff konkurrent til kampen om å vinne, men det ville vært fantastisk å gå på lag med en som Petter, sier Nygaard, som dog ikke er helt sikker på hvilket lag han selv skal gå på neste sesong. Sponsoren Santander trekker nemlig satsingen på langrenn etter inneværende sesong.

- Jeg vet det jobbes for å videreføre laget med en ny sponsor, sier Nygaard.

Uansett håper han å se Northug i OL før en eventuell «overgang».

- Jeg håper bare han finner motivasjonen og gløden som skal til for å gjøre den daglige treninga god nok. Klassisk sprint er nok hans beste mulighet, og det blir spennende å se hvordan det går i NM torsdag.

Treningsleir på Gran Canaria

Selv lader han opp til en rekke viktige løp med en privat treningssamling i ferieparadiset Puerto Rico på Gran Canaria med samboer Anna-Elisabeth Liljedal.

Sittende på Restaurant Waikiki rett ved den velkjente stranda i «norske» Puerto Rico forteller han om planene for våren. Første renn er det seks mil lange Kaiser Maximilian Lauf i Østerrike kommende lørdag. Dit drar han direkte fra ferieøya.

Så gå det slag i slag nesten hver helg i Sveits, Italia og Tsjekkia før Vasaloppet går 8. mars – to måneder fra nå.

- Å dra hit gjør jeg for å gjøre noe helt annet. Målet er at jeg skal få skaffet meg en fordel å bli enda skarpere. Dessverre har jeg slitt litt med sykdom den første delen av oppholdet, men det går bedre nå, sier Nygaard.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Puerto Rico