Langrenn

Mystiske helseplager rammet «Pølsa»: Gikk opp ti kilo på én dag

Ingen har funnet ut hva som feiler OL-vinneren: – Jeg er bekymret.

Øystein «Pølsa» Pettersen fortalte om sykdomsplagene etter fredagens fellesstart.
  • Mette Bugge
    Journalist
  • Nicholas Bergh
    Journalist

SANDNES/OSLO: «Pylså, pylså, pylså». Heiaropene etterlot lite tvil: Øystein «Pølsa» Pettersen er svært populær i Sandnes. «Kongen av Blinkfestivalen», kaller arrangementets sportslig leder Arne Idland ham.

Selv var «Pølsa» svært fornøyd med sjetteplassen på fellesstarten i Sandnes fredag kveld.

35-åringen har vært inne på tanken om å legge opp. På grunn av en mystisk sykdom.

– Jeg har hatt noen tøffe år. Jeg har hatt veldig mye trøbbel med kroppen. Jeg trodde en stund at jeg ikke var i nærheten av å komme meg opp igjen, sier Øystein «Pølsa» Pettersen til Aftenposten i målområdet i Sandnes.

  • Fikk du med deg skistjernenes rørende Vibeke Skofterud-markering? Se bilder og les artikkelen her.

– Jeg orket ikke å bære datteren min engang

La oss skru tiden tilbake til 2016. Pettersen hadde trent hardt gjennom sommeren. Så, på høsten, begynte den folkekjære langrennsløperen å føle seg dårlig.

Kroppen bandt opp vann – og Pettersens vekt gikk opp 10 til 12 kilo på ett døgn. Pulsen var på et tidspunkt helt nede på 18 slag i minuttet.

– Jeg kunne ikke jogge. Jeg kunne ingenting. Jeg orket ikke å bære datteren min i seng engang. Jeg var helt ferdig, forteller «Pølsa».

Øystein «Pølsa» Pettersen (t.v.) var godt fornøyd med sjetteplass på 15 kilometer fellesstart i Sandnes.

I 2016 tilbrakte «Pølsa» to dager på sykehus. Legene har imidlertid ikke funnet ut av hva som feiler ham. Selv etter to tilbakefall er sykdommen et mysterium.

– De har ikke funnet svar på hva det er. Det er sannsynligvis kroppen som sier fra om at jeg er helt på grensen – og over til tider – i treningen, sier Pettersen.

Legenes teorier

Mona Kjeldsberg har tidligere vært lege på Olympiatoppen, og er nå tilknyttet organisasjonen som vikar. Hun er usikker på hva som feiler Øystein «Pølsa» Pettersen.

– Dette er ikke vanlig, men det skjer ting med idrettsutøvere, og andre mennesker, som man ikke har en forklaring på, sier Kjeldsberg

I 2010 tok Øystein «Pølsa» Pettersen OL-gull i lagsprint sammen med Petter Northug.

På generelt grunnlag forteller hun om en alvorlig muskelskade som heter rabdomyolose – og at dette også kan ramme idrettsutøvere. Kjeldsberg vet imidlertid ikke om dette kan ha rammet nettopp «Pølsa» Pettersen – og understreker at hun ikke er ekspert på akkurat dette medisinske feltet.

– Det kan være en saltforstyrrelse som trekker vann inn i kroppen, sier skiskytterlandslagets lege Baard I. Freberg.

– Det kan også være en hormonell forstyrrelse med samme effekt, fortsetter han.

  • Fikk du ikke med deg dramatikken i Lysebotn Opp? Les om OL-vinneren som fikk skistav gjennom foten her.

– Jeg er bekymret for helsen

Problemene førte til at «Pølsa» begynte å trene mindre. Forrige sesong pekte han seg ut et stort mål: Vasaloppet. Femteplassen der var en opptur.

Men så kom problemene tilbake i fjor høst.

– Da begynte jeg å tenke. Jeg var inne på tanken om å si «nå får det være nok, også får jeg ta vare på kroppen».

– Jeg lever godt om idrettskarrieren er ferdig, men jeg er bekymret for helsen. Akkurat nå lever jeg av kroppen, men jeg har lyst til å leve med kroppen videre.

Øystein «Pølsa» Pettersen (startnummer 16) hevdet seg i toppen på fellesstarten fredag kveld.

«Pølsa» bestemte seg likevel for å prøve litt til. Han elsker tross alt å drive med langrenn.

De gode resultatene under Blinkfestivalen (han ble dessuten nummer fem på langløpet onsdag) har gitt ham gode svar. De oppturene tar han med seg inn i vintersesongen – sammen med lærdommene fra den tøffe tiden. Løperen som går for profflaget BN Bank har satt ambisjoner.

– Toppidrett handler om å presse grensene. Det er alltid noen som er villig til å gå lengre. Erfaring er noen ganger bra, andre ganger dårlig. For jeg vet jo hva som kreves. Når jeg ikke får gjort jobben, så kompenserer jeg med å trene enda hardere. Det fungerer bare ikke, sier «Pølsa, før han legger til:

– Hvis jeg blir trener en dag, har jeg mange gode råd å gi.

PS: Russiske Sergej Ustjugov vant fellesstarten fredag kveld foran Aleksander Emil Dyrberg Ek og Federico Pellegrino (Italia).