Langrenn

«Jeg har forklart og fortalt hele sannheten. Jeg har ikke noe annet å si.»

Slik svarer Therese Johaug (28) på spørsmålene om hva som skjedde den skjebnesvangre uken i Nord-Italia.

BWtherese2_32_doc6s367ow8zhd1gybskmbp.jpg
  • Erlend Nesje
    Journalist
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

– Ett siste spørsmål, rekker vi det?

– Nei, vi er over tiden allerede!

Med de nærmeste støttespillerne ved sin side, snakket den norske skistjernen for første gang offentlig, på dagen to uker etter at dopingsaken sprakk.

Vennlig, men bestemt, sitter Therese Johaugs kjæreste og OL-roer Nils Jakob Hoff med stoppeklokke og passer på at tidsskjemaet holdes på sekundet.

Seks norske medier får nøyaktig syv minutter hver med den dopingsuspenderte norske langrennsløperen. Ikke et sekund mer.

Johaug-advokat Christian Hjort tar opp intervjuene på sin telefon. Manager Jørn Ernst guider mediene inn og ut av det lille rommet på Holmenkollen Park.

Seansen er regissert. Vi rakk 10 spørsmål.

Johaug-advokat Christian Hjort tar opp intervjuene på sin telefon mens Therese Johaug svarer på spørsmål.

Dagene i Seiser Alm

– Du ringte hjem til lege Fredrik Bendiksen 28. august, flere dager før han kom til Livigno. Ba du ham ta med noe til leppene dine, og i så fall, hvorfor gjorde han det ikke?

– Det startet egentlig med at jeg fikk et solstikk. Jeg var varm og kald om hverandre. Jeg fikk hodepine og slet i mange, mange dager med diaré. Det gjorde at jeg var tom for krefter. I starten i den første telefonsamtalen dreide det seg mer om den allmenne tilstanden min. Leppen min ble mer og mer et problem tirsdag og onsdag da vi reiste til Livigno. Det hadde gått noen dager, og det hadde utviklet seg mer og mer sår på leppen min.

– Brukte du noe på leppene før han kom den fredagen?

– Jeg brukte Lypsyl, men det ble ikke noe bedre. Fredrik kom ned sent torsdag kveld. Til frokost ble vi enige om at jeg skulle springe med de andre jentene på langturen og legge meg bak i feltet. Da hadde magen stabilisert seg og hodepinen hadde gått bort. Til lunsj så han på leppen min, og sa han skulle gå og finne noe som kunne lindre de sårene jeg hadde.

– Hadde du diskutert med helsesjefen til landslaget som var i Seiser Alm om det var noe man kunne ta på leppene der?

– I Seiser hadde jeg ikke noe sår på leppen. Det var først tirsdag og onsdag da vi reiste til Livigno at det ble et problem og sårene ble større og større. Jeg våknet om morgenen av at hele underleppen min var svart. Blod hadde størknet og jeg hadde verk. Når jeg da drakk og spiste, gikk såret opp igjen og ble bløtt. Jeg kunne bare rive av skinnfillene. Det ville aldri gro.

– Legen Bendiksen kom ned sent torsdag, dere snakket sammen til frokost og lunsj, men kjøpte ikke medisin før lørdag. Hvordan forklarer du det?

– Jeg tenker ikke noe over det. Jeg spurte han (lege Bendiksen, red.anm.) om han hadde noe og han skulle se etter om han fant noe. Jeg fikk den første kremen dagen etterpå og jeg tenkte ikke over at det var noe unormalt.

– I år ble du ikke dopingtestet fra mai til september. Har det vært slik de tidligere årene også, eller var 2016 spesielt?

– Det varierer litt. Noen ganger blir vi testet ofte og nå i år gikk det fire måneder.

Les også

  1. Gråtkvalt Johaug: – Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt

  2. Svensk ekspert reagerer etter Johaug-intervju: – Det er skummelt

Therese Johaug er tydelig medtatt etter å ha brukt to uker på å ta innover seg det som skjedde etter pressekonferansen torsdag 13. oktober.

Tydelig preget

I sine hullete jeans, som tydelig viser et sår på høyre kne, svarer Johaug kort og monotont på spørsmål om hva som faktisk skjedde.

Da svarene handler om følelser, og støtten fra det norske folk, svarer hun gråtkvalt og hulkende.

Johaug er tydelig medtatt etter å ha brukt to uker på å ta innover seg det som skjedde etter pressekonferansen torsdag 13. oktober.

– Kan du beskrive hvordan du har hatt det siden pressekonferansen på Ullevaal og frem til nå?

– De to siste ukene har vært vanvittig krevende og tunge. Jeg fikk livet mitt snudd på hodet på ett minutt, og jeg har kommet i en situasjon hvor jeg må ta stilling til at jeg har fått en positiv prøve. Det er mitt verste mareritt som toppidrettsutøver.

– Hvordan er det å finne krefter til å trene?

– Jeg får vanvittig mye kjærlighet fra det norske folket. Uansett hvor jeg går og hvor jeg trener stopper de meg og sier «du er en ener», «vi stoler på deg» og «vi støtter deg». Og det er noe jeg setter umåtelig stor pris på, sier Johaug gråtkvalt.

– Samtidig har familien min, venner, lagvenninner og ikke minst Nils Jacob, som har vært den viktigste jeg kunne støttet meg til i denne perioden, gjort at jeg faktisk klarer å lage en grei hverdag.

Therese Johaug snakket om den pågående dopingsaken torsdag. Her sammen med kjæresten Nils Jakob Hoff.

– Har ikke noe annet å si

– Hvis du blir utestengt fra idretten, hva gjør du da?

– Jeg må bare forholde meg til den situasjonen jeg er i. Jeg får ikke gjort noe annet. Det er ikke opp til meg å avgjøre noe som helst. Jeg har bare forklart og fortalt hele sannheten. Jeg har ikke noe annet å si. Det er andre folk over meg som får bedømme en eventuell straff.

– Du sier at det er rart at folk ikke tror på deg. Er det noen spesielle du sikter til?

– Den opplevelsen jeg har hatt med det norske folk er at de tror på meg og de stoler på meg. Det er det jeg opplever i hverdagen med alle de støtteerklæringer jeg har fått.

– Er det en støtteerklæring som stikker seg ut?

– Hver støtteerklæring har hver sin kjærlighet og jeg blir så utrolig takknemlig for hver eneste en. Det er det som har gjort at jeg sitter her i dag. Jeg skal komme tilbake til skisporet og love det norske folk at jeg skal kjempe for nye medaljer for Norge.

Jørgen Stålhane, advokaten til lege Fredrik S. Bendiksen, sier at de ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. De viser til Bendiksens skriftlige uttalelse forrige uke.

svp://112784?view=ap

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene:

Les mer om

  1. Johaug-saken