Langrenn

Northug spurtet til ny seier: - Jeg måtte kjempe

Han ventet og ventet. Men på oppløpet av langløpet i Tour de Ski var Petter Northug i egen klasse.

1 OG 3: Martin Johnsrud Sundby (t.v.) ble nummer tre på dagens langløp i Touren, mens Petter Northug spurtet til seier.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind
PÅ TUR: Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby gikk de 25 kilometerne sammen med Calle Halfvarsson og Jevgenij Belov.

TOBLACH/OSLO: Mens TV-produsenten var opptatt av å vise baktroppene i Tour de Ski-løypen, slo Petter Northug til i front av feltet.

Etter å ha gått sammen med Martin Johnsrud Sundby, Calle Halfvarsson og Jevgenij Belov i 25 kilometer, slo Northug til på vei inn i den siste bakken før stadion.

Fra fjerdeposisjon dunket han til og over toppen blåste han forbi og inne på oppløpet var det ingen tvil. For Northug-rykket er tilbake og det er det få i verden som følger.

Petter Northug seilte alene over målstreken etter å ha parkert konkurrentene i bakken før oppløpet.

I hvert fall ikke Martin Johnsrud Sundby, Calle Halfvarsson eller Jevgenij Belov. Dermed forsvarte Northug sammenlagtledelsen sin i Touren og fikk 15 bonussekunder før lørdagens 15 kilometer.Martin Johnsrud Sundby ble nummer tre, Calle Halfvarsson tok 2. plassen.

Bet seg fast på halen

— Jeg måtte kjempe i dag. De tre andre virket litt sterkere enn meg. Jeg måtte bite meg fast, sa Northug da han ble intervjuet på stadion etter seieren.

— Jeg kjempet i fem runder og prøvde å ta bonussekundene inne på oppløpet. Jeg liker lørdagens 15 kilometer. Jeg skal forsøke å ta flere bonussekunder igjen der. Men bakken på søndagen er ikke noe for meg, sa trønderen.

Landslagssjef Vidar Løfshus smilte etter å ha sett elevene gå i mål.

— Det ble veldig spennende. Martin og Petter gikk veldig bra. Petter lå mye på halen, litt som forventet. De fire i tet er alle i kanonform, som hvem av dem som vinner til slutt er vanskelig. Men de fire i tet hadde snakket litt sammen før start om å samarbeid med tanke på de som kom bak, sa han til NRK.

Inne på stadion, med passering 20,7 kilometer, lå de fire i front nesten to minutter foran gruppen bak. Der lå blant andre Niklas Dyrhaug og Dario Cologna.

Northug holdt seg mest i bakgrunnen, og lot de andre gjøre mye av drajobben. Og etter hvert som det nærmet seg mål økte også farten i ledergruppen.

Sundby: - Gruppen funket bra

Martin Johnsrud Sundby slo Jevgenij Belov i spurten oh tok 3. plassen. Slik oppsummerte han dagen til NRK:

Grattis, Petter! Johnsrud Sundby og Northug på blomsterseremonien etter langløpet i Toblach.

— Gruppen funket bra i hele dag. Og nå har vi skaffet oss et solid forsprang på Cologna før de to siste etappene, det tror jeg vi trenger. Calle var med og tauet underveis, men han var litt seig. Starten ble litt i overkant tøff for ham tror jeg. Jeg tror det gikk mer enn fort nok for Petter underveis, han hadde ikke så mye å bidra med. Men han rykket i den siste bakken og var sterk der. Han hadde nok sett for seg å vinne etappen. Men jeg tror ikke de bonussekundene er så avgjørende, sa Johnsrud Sundby.Northug svarer slik:

— Jeg hadde ikke mye krefter på slutten, men klarte å bikke kiloene mine over bakketoppen og satt nede inn på oppløpet. Jeg prøvde bare å være med gruppen inn til mål. Det gikk fort i perioder. Jeg gikk sammen med tre løpere som er mye bedre enn meg. Så for en kar fra bygda var det artig å få gå sammen med de store gutta, svarte Northug fleipete.

Sammen hele dagen

De fire som kom samlet til mål samlet seg nesten umiddelbart etter start.

Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby ble sendt ut i den 25 kilometer lange løypen først. Northhug med Tourens ledertrøye som sammenlagtleder. Svenske Calle Halfvarsson og russeren Jevgenij Belov gikk seg raskt opp til de to i front. Svensken gikk seg inn 13 sekunder fra start.

Gutta på tur i Toblach. Belov (t.v.), Johnsrud Sundby, Halfvarsson og Northug.

Og slik gikk de, kilometer etter kilometer, runde etter runde, i Toblach.Og bak var det ingen som nærmet seg nevneverdig, så hele løpet handlet i grunn om hvem som skulle vinne.

Og det ble først avgjort da løperne dundret inn på oppløpet.

Les også

  1. Sundby om Northug-hjelp: - Jeg forventer ingenting

  2. Northugs manager slår tilbake: - Vi har selvfølgelig kontroll

Les mer om

  1. Eldar Rønning
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Petter Northug