Langrenn

– Svenskene er forbausende hatske mot Norge

Dopingjeger er sjokkert over hetsen i nabolandene.

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har vært verdens beste langrennsløpere de siste sesongene.

Dopingjeger-legenden Inggard Lereim reagerer kraftig på det han kaller «aggressiv hets» mot Norge – spesielt i Sverige – etter Therese Johaug-saken.

Utspillet kommer på hans eget initiativ i starten av et intervju med NTB.

– Svenskene er forbausende hatske. Det er en skarp og uforsonlig tone. Jeg vet ikke om dette skyldes alle gode resultatene norske utøvere i alle skigrener har prestert de siste årene.

Les også

Skigigant bryter millionkontrakt med Therese Johaug: - Vi visste dette ville komme

– Men statistikkene viser at Norge har flere ganger så god rekruttering i langrenn som Sverige og Finland. Noen må jo bli gode når de trener så mye og godt, sier Lereim.

Inggard Lereim (midten) er kritisk til Sveriges kritikk av Norge etter dopingsakene i langrenn. Her sammen med Bjørn-Inge Larsen (til venstre) Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse i 2011. Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Jeg leser Expressen og Ilta-Sanomat (henholdsvis svensk og finsk avis) hver dag på nettet, og jeg tenker at det er veldig mye hets mot Norge der, fortsetter han.

Kjør

Etter sakene med Martin Johnsrud Sundby (bruk av for mye astmamedisin) og Therese Johaug (positiv dopingprøve og utestengt i 13 måneder), har Langrenns-Norge fått kjørt seg hardt i mediene også i utlandet siden sommeren.

Les også

Kalla om Johaug: – Det har vært en fryktelig situasjon

Fortjent nok vil mange hevde.

– Jeg synes det er overraskende at tonen er så aggressiv, sier Lereim.

Han er en evig forkjemper for ren idrett og klar på at juksemakere skal tas uansett nasjon.

Sverige først

Sverige har ikke hatt en eneste dopingsak i langrenn. For Finland er historien mer nedslående. Og Norge har fått sine ting å forholde seg til det siste halvåret.

– Sverige, Finland og Norge har gjort mye godt sammen i antidopingarbeidet i mange år. Svenskene var først ute av oss alle, sier Lereim.

– Sverige har rent rulleblad. Svenskene var også et foregangsland i antidopingarbeidet. Vi lærte mye av dem. Derfor er det også trist at stemningen nå er såpass dårlig, sier Lereim.

Strengere

Onsdag skal det Internasjonale Skiforbundet (FIS) vurdere om det vil kjøre Johaug-saken inn for en rettsinstans med mål om å forlenge utelukkelsen.

– Jeg venter spent på hva som kommer ut av det, men kan ikke si noe om det. Jeg er fortsatt en del av FIS (nestleder i den medisinske komiteen), sier Lereim.

Også Idrettens Dopingbyrå (WADA) kan komme til å anke saken videre opp i systemet.

Det samme kan Johaug også gjøre, i håp om få redusert straffen.

Lereim har vært framtredende dopingjeger i flere tiår og er også benyttet av WADA. Det var han som var FIS-frontfigur under Lahti-VM i 2001. Der ble en rekke finske langrennsløpere avslørt for dopingbruk.

I neste uke starter VM samme sted 16 år etter Hemohes-skandalen.

(©NTB)

Les mer om

  1. Johaug-saken
  2. Therese Johaug
  3. Martin Johnsrud Sundby
  4. Finland
  5. Sverige
  6. FIS