Advarer Tønseth: – Ikke så smart på lengre sikt

Landslasgtrener Eirik Myhr Nossum vil ikke friskmelde sin tidligere elev.

Didrik Tønseth satte løyperekord på Bråtesten sist uke med ti sekunder. Selv om skiprofilen fra Byåsen viser gryende form, vil verken mentor Trond Nystad eller landslagstrener Eirik Myhr Nossum friskmelde 30-åringen.

– Eksamen kommer først om et par måneder. Det er da det må fungere.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er enig med Trond Nystad: Han vil ikke friskmelde Didrik Tønseth – selv etter at 30-åringen satte løyperekord på Bråtesten i Bymarka forrige uke.

Men Nossum, som var Tønseths trener inntil i vår da skiprofilen mistet landslagsplassen, ser imidlertid en forskjell fra fjoråret:

– I fjor hadde Didrik noen ekstreme topper der han var helt vanvittig sterk. Men dagen etterpå kunne det være helt bånn i bøtta. Nå leverer han mye mer stabilt.

Les også

Tønseths mentor: – Beskjeden var den tøffeste han kunne få

Nytt team

Under åpningshelga på Beitostølen i november 2019, smadret Tønseth resten av norgeseliten og gikk til topps på 15-kilometeren i klassisk stil. Da han kort tid etterpå kom hjem fra EM i terrengløp i Portugal, ble han syk.

De to siste årene har det vært flere spørsmål enn svar for Tønseth. Adresseavisen har spurt landslagsledelsen og Tønseth en rekke ganger om hva som har vært årsaken til problemene, men ingen vet hva som har gått galt. I vår mistet han landslagsplassen.

Nå har han et nytt team, med kompis og NTNU-student Einar Moxnes som altmuligmann og tidligere landslagstrener Trond Nystad som mentor. I tillegg samarbeider han tett med NTNU for å gjennomføre en rekke tester. Øyvind Sandbakk er blant dem på NTNU som har en finger med i spillet.

Les også

Glad Tønseth etter rekord: – Jeg har gitt fra meg hele styringa

– Burde ha levert bedre

Tidligere i høst var Tønseth på høydesamling sammen med landslaget i Italia – på egen regning.

– Han leverte et greit høydeopphold. Den ene hardøkta burde han ha levert bedre på, men jevnt over var det bra. Og det er det viktigste, sier Nossum.

Denne uka reiser Tønseth til Sandefjord for å være med på ei ny landslagssamling.

– Jeg har en god dialog med Didrik og Trond (Nystad, Tønseths mentor). Det er mange grunner til at han får være med på samlingene våre. Vi har tatt en runde internt på om det var praktisk mulig og om alle involverte syns det er ok. Vi ser ingen grunner til å si nei når han spør oss, sier Nossum.

– Å dytte over alt ansvaret på andre er nok ikke så smart på lengre sikt. Akkurat nå er det nok smart, for å få kroppen på rett kjøl igjen, men over flere år er det ikke bra, sier Nossum.

– Famlet veldig

Etter rekordløpet i Bymarka, sa Tønseth til Adresseavisen at han aldri har hatt bedre oppfølging enn nå.

Slik reagerer Nossum på den uttalelsen:

– Han var nok helt avhengig av å få en ekstremt tett oppfølging i den situasjonen han har vært og er i. Jeg tror vi som fulgte ham opp ikke skjønte hvor ille problemene egentlig var. Og jeg tror heller ingen vet helt sikkert hva som har vært galt. Han har famlet veldig, og da er det godt å ikke tenke for mye.

Landslagstreneren har også tidligere uttalt at han tror ingen vil finne et fellende bevis på hva som var årsaken til problemene.

Tønseth sa i samme intervju forrige uke at han har gitt fra seg all styring til sitt nye team.

Nå kommer Nossum med en advarsel til sin tidligere elev:

– Å dytte over alt ansvaret på andre er nok ikke så smart på lengre sikt. Akkurat nå er det nok smart, for å få kroppen på rett kjøl igjen, men over flere år er det ikke bra. De beste løperne er selvgående og tar mange viktige valg basert på de signalene kroppen sender.

Les også

Klæbo sier nei til dette

– Jeg syns det er vanskelig

Tønseth har vært tydelig på at for ham er OL det store målet. Men nåløyet er trangt. Kun åtte løpere får reise til Kina – og kun fire av dem får konkurrere på hver distanse.

Nossum vil ikke kommentere Tønseths sjanser for å kvalifisere seg til vinterens store høydepunkt:

– Jeg syns det er vanskelig. Men han, som alle andre, har muligheten til å komme seg til OL. Samtidig har Didrik hatt større sjanser tidligere når han har vært i en annen posisjon enn nå.

Denne uka møtes Nossum og Tønseth igjen. Allroundlandslaget har samling i Sandefjord fra fredag til onsdag, der Tønseth også vil være med.