Røthe raskest opp monsterbakken – Klæbo vant sammenlagt

VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Johannes Høsflot Klæbo (25) var aldri truet i sammendraget og vant Tour de Ski for andre gang i karrieren – med to minutters margin. Sjur Røthe (33) gikk seirende ut av den siste etappen.

– Det var en fin avslutning på touren. Jeg følte jeg hadde kontroll, sier Klæbo til VG.

Før avslutningsetappen opp monsterbakken ledet Klæbo med så mye som to minutter ned til Aleksandr Bolsjunov, og sammenlagtseieren var aldri truet for nordmannen.

Han gikk til slutt inn til en overbevisende femteplass på etappen, fire sekunder foran sin argeste konkurrent. Dermed vant han også Tour de Ski med over to minutter.

– Dette viser at jeg har tatt steg i riktig retning. Nå er det godt å være ferdig og kjenne at kroppen er bra. Touren har vært artig, og nå ser jeg frem til noen dager hjemme, sier Klæbo.

– Klæbo er i kalasform. Jeg tenkte i dag at jeg skulle slå ham for en gangs skyld, men han er imponerende, sier Harald Østberg Amundsen til VG etter sin ellevteplass.

Dette er Klæbos andre sammenlagtseier i Tour de Ski. Han vant også 2018/19-utgaven.

Lenger fremme skulle Sjur Røthe og Denis Spitsov gjøre opp om etappeseieren. De to fikk noen meter omtrent halvveis opp monsterbakken, og da de nærmet seg toppen satte Røthe inn et ekstra gir. Da fikk han raskt noen meter, og gikk i mål drøye to sekunder foran russeren.

– Det er vanskelig å få en god følelse i en alpinbakke, men jeg følte jeg gjorde det bra. Jeg er veldig fornøyd med å vinne, selv om det ikke har så mye med «normal langrenn» å gjøre, sier Røthe til VG.

– Det er et ekstremt spesielt skirenn, sier samme mann til Viaplay.

Tyskeren Friedrich Moch tok tredjeplassen på etappen, etterfulgt av landsmannen Lucas Bögl.

PALLEN: Sjur Røthe (i midten) var raskest opp monsterbakken, etterfulgt av Denis Spitsov (til venstre) og Friedrich Moch.

Røthe er ikke blant de som er tatt ut i OL-troppen. Selv om han ikke tror tirsdagens renn teller så mye med tanke på å bli tatt ut til OL, mener 33-åringen at han har gjort nok til å fortjene en plass.

– Jeg håper på OL og føler jeg har gjort det jeg kan, men jeg har ikke hørt noe, sier Røthe.

Harald Østberg Amundsen og Pål Golberg er blant de som i likhet med Røthe ikke er tatt ut til Beijing-OL som starter om nøyaktig en måned.

– Jeg synes Sjur ser fryktelig sterk ut. Jeg har gjort alt jeg kan, så får ikke gjort så mye med det, sier Amundsen til Viaplay.

– Vi har hatt fokus på Tour de Ski nå, så jeg har verken spurt eller ville høre. Jeg håper selvfølgelig, og jeg har veldig lyst til å dra til Kina, sier Golberg.