Langrenn

Morfars applaus til Klæbo – slik forklarer han suksessen

VAL DI FIEMME (VG) Trener og morfar Kåre Høsflot gleder seg over hvor komplett Johannes Høsflot Klæbo er blitt – og spår at 25-åringen har mer på lager.

MIDTPUNKT: Johannes Høsflot Klæbo har vist muskler i Tour de Ski.
  • Herman Folvik, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Det går ganske bra. Løpet han gikk i dag var utrolig, sier Høsflot til VG.

Han følger Klæbos oppvisning i Tour de Ski på TV-en han fikk av barnebarnet tidligere i vinter.

Mandag gikk Johannes Høsflot Klæbo inn til fjerde seier på fem etapper. NRK-ekspert Fredrik Aukland mener Klæbos 15-kilometer var det beste han har gjort i distanse.

– Det kan vel være i nærheten, ja. Det var bra, sier Høsflot.

Før den avsluttende etappen opp «monsterbakken» har Klæbo to minutter ned til Aleksandr Bolsjunov. Iivo Niskanen, Pål Golberg og Erik Valnes er cirka tre minutter bak.

SUPERDUO: Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo. Her på Skeikampen før VM i Oberstdorf sist vinter.

Oppskriften på supersuksessen høres «enkel» ut:

– Det er trening over mange år. Veldig dedikert trening og planlagt trening. Han har også kanskje fått en «boost» fra all høydetreningen denne sesongen, sier Høsflot, men det vil han ikke konkludere med.

Morfaren er enig i at Klæbo har blitt enda mer solid og komplett i vinter.

– Det kan være at det er høydetreningen, men vi har ikke noe å sammenligne med fra tidligere. Det er treningen han gjør hjemme til vanlig og den normale jobben som er viktigst, fortsetter treneren.

Klæbo slo gjennom som en fenomenal sprinter før han siden har tatt stadige steg på distanse. Og i vinter har han vært helt i toppen i alle renn utenom to 15-kilometere tidlig i sesongen.

Dette er Klæbos resultater i år: 1-1-1-4-1-2-1-12-1-9-2.

– Han er veldig solid teknisk og veldig stabil nå. Fysisk har han også blitt veldig sterk. Det er artig å se at det vi jobber for funker, sier Høsflot.

Klæbo har under hele Tour de Ski holdt bakkekontakt og gjentatt til det kjedsommelige at det er det som skjer i februar han tenker på: OL i Kina.

– Men vi håper han kan gå enda kjappere. Det han gjør nå er på høyeste plan, men vi legger opp til formtopping i februar, sier Høsflot.

Hovedpersonen selv sier dette:

– Jeg prøver å gjøre så godt jeg kan hvert renn. Nå er det et renn igjen av touren, så skal vi få kommet oss hjem en uke før siste opphold før OL. Nå må jeg være skikkelig nøye og flink, sier Klæbo.

Målet med den ene uken hjemme, er å restituere mest mulig, sier Høsflot.

Klæbos plan er å få så mange timer som mulig på sofaen.

– Jeg må kanskje kalle inn noen kompiser som har tid til å spille med meg, sier verdens suverent beste skiløper anno januar 2022, en måned før det store målet.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Tour de Ski
  3. Vintersport
  4. Johannes Høsflot Klæbo
  5. Kåre Høsflot