Golberg fnøs av favorittspørsmål: – Latterlig

VAL MÜSTAIR (VG) Pål Golberg (32) fikk frem latteren hos både amerikanske Jessie Diggins (31) og svenske William Poromaa (22) da han svarte på spørsmål om det blir riktig å si at han er favoritt til å vinne årets Tour de Ski.

KLAR FOR TOUR DE SKI: Pål Golberg, her under et verdenscuprenn på Beitostølen i midten av desember.

– Det er nok det dummeste jeg har hørt, sa Golberg da tre av de største profilene under årets Tour de Ski møttes til en pressekonferanse før den aller første konkurransen i sprint i sveitsiske Val Müstair lørdag morgen.

Han humret godt under munnbindet da representanten fra FIS (Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet) påpekte at enkelte eksperter hadde gitt nettopp ham favorittstemplet.

Jessie Diggins fra USA – en av de største favorittene i dameklassen – satt ved siden av Golberg og måtte bare fnise av Golbergs svar. Det samme måtte svenskenes håp William Poromaa som satt på andre enden av bordet.

PRESSEKONFERANSE: Med Pål Golberg, Jessie Diggins og William Poromaa, alle kandidater for å vinne Tour de Ski sammenlagt.

Golberg mener på sin side at det ikke finnes en annen favoritt enn Johannes Høsflot Klæbo.

– En skiløper som har vunnet 60 verdenscupseire før han er 26 år… Å si at en annen enn ham vil vinne, det er latterlig. Men hvis noen skal slå ham, så er jeg kanskje den største favoritten til å gjøre det, sier 32-åringen.

Han kunne i det hele tatt rapportere om god og stigende form. Etter en liten forkjølelse under den siste verdenscuphelgen før jul, har han ladet opp godt med mye trening.

I prakftfulle omgivelser i St. Moritz – en liten kjøretur til Tour de Ski-starten i Val Müstair – har han de siste ukene prikket formen til ett av sesongens høydepunkt.

Han har imidlertid ingen storslagen plan for hvordan han skal slå Klæbo sammenlagt.

– Planen er å ta en dag av gangen. Det er syv renn på ni dager. Tenker man på den siste etappen (opp monsterbakken i Val di Fiemme), så er du tapt. Jeg tar sprinten på lørdag først og så en dag av gangen, sier han.

Johannes Høsflot Klæbo møtte rettighetshaver Viaplay og ekspert Niklas Dyrhaug i skiløypene fredag kveld.

Der fikk skistjernen spørsmål om han tror han kan vinne Tour de Ski etter noen uker med trøbbel.

Klæbo slet nemlig stort med sykdom i desember. Han stod over en rekke renn, men var tilbake med en andreplass og femteplass under verdenscupen i Davos for to uker tilbake.

– Jeg føler jeg har trent godt i 14 dager nå. Så er det vanskelig å si hva en sykdomsperiode gjør med deg, sier han og kaller sprinten i Davos «dårlig» og 20 kilometeren dagen etterpå for «bedre».

– Det er en lang tour. Så får vi se om vi klarer å starte 2023 bra. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å kjempe «oppi der». Men vi får ta ett løp av gangen, sier Klæbo.