Langrenn

- Til slutt hadde jeg ikke mer igjen å spy

Langrennsstjernene ble slått ut av magevirus. Nå får de ikke pusse tennene i springvann.

Marthe Kristoffersen kan smile av fjorårets magemareritt i dag. For ett år siden ble hun og en rekke av de andre norske landslagsløperne satt fullstendig ut av spill.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen
Treningsoppholdet i Nord-Italia i 2012 resulterte i magesyke.

VAL SENALES (adressa.no): Det er ett år siden den norske langrennseliten, én etter én, ble satt ut av spill av det svært smittefarlige og motstandsdyktige noro-viruset under høydeoppholdet i Val Senales.

Petter Northug og Marit Bjørgen var blant dem som ble rammet, i likhet med Marthe Kristoffersen.

Spiste ikke på ei uke

— Det var helt jævlig. Til slutt hadde jeg ikke mer igjen å spy. Jeg klarte ikke å spise på ei hel uke. Jeg kunne ikke gå ut av rommet, for da ble det for langt til toalettet, sier Marthe Kristoffersen til adressa.no.

Nå kan hun smile av fjorårets mareritt.

Løperne oppholdt seg på hotellet i Nord-Italia helt til de var i stand til å ta fatt på turen hjem til Norge. Først en flere timer lang biltur til München og deretter fly til Norge.

— Jeg var spent på flyturen, men det gikk bra, sier Kristoffersen.

— Jeg ble syk den neste siste dagen. Det var et typisk italiensk virus. Det var to dager som var som et helvete. Jeg hadde en vond hjemreise i fjor, forteller Marit Bjørgen.

Rømte fra sykdommen

En av de få som slapp unna var Therese Johaug.

- Den siste kvelden vi var der tenkte vi slik: Hvem kommer til frokost i morgen tidlig? Til slutt var det bare jeg, Kristin (Størmer Steira) og Vibeke (Skofterud) som satt ved frokostbordet. Resten lå i senga. Det var vi tre og Eldar (Rønning) som trente på breen den siste dagen , forteller Johaug til adressa.no.

Rett etter den økta rømte de fire friske løperne hjem.

— Vi skulle egentlig reise et par dager senere, men tenkte at her er det best å komme seg unna før vi ligger der selv. Jeg berget akkurat, smiler Johaug.

Tannpuss i flaskevann

Lenge var det uvisst hva som var årsak til sykdommen. Landslagslege Dag Lunder forteller til Adresseavisen i dag at det skyldes noro-viruset, et virus som er kjent både for å være smittefarlig og svært motstandsdyktig.

For å unngå et nytt mareritt har landslaget skjerpet kraftig inn på hygienen, et område langrennslandslaget allerede har stort fokus på.

Egne såpedispensere ble satt ut på alle hotellrom før løperne ankom Val Senales tidligere i oktober. Støtteapparatet er ekstremt nøye på at alle gjennomfører skikkelig håndvask. Tannpussen skal foregå i kjøpt flaskevann. Alt vann fra springen som skal drikkes skal være hundre prosent kokt.

— Jeg tror det er veldig viktig å ha fokus på dette. Et slikt virus kan sette oss ut av spill i en hel sesong. Spesielt når du er i god form kan det gå ekstra ille, sier Therese Johaug.

Les også

  1. Johaug: - Jeg føler meg som en maskin

  2. Toppidrettssjefen i hælene på utøverne

  3. Northug vil konkurrere allerede i november

  4. - Northug blir favoritt i OL

  5. Ulvang: - Ingen krise med OL uten Northug

Les mer om

  1. Marthe Kristoffersen