Langrenn

Superreserven overlegen i finalen: - Var på tide å slå Northug

Sondre Turvoll Fossli (22) tok sin første verdenscupseier. Northug og Brandsdal sikret trippel norsk.

TRIUMFEN: Sondre Turvoll Fossli var reserve, men tok sin første verdescupseier i Kuusamo.
 • Erlend Nesje
  Journalist
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

KUUSAMO/Oslo: Fossli, som i utgangspunktet var reserve, var overlegen i finalen. I finalen var både Eirik Brandsdal og Petter Northug sjanseløse.

– Det er selvfølgelig ekstra kult å slå Petter. Han har slått meg før, så det var på tide å slå ham litt nå. Det er første gang jeg slår ham i en ordentlig sprintfinale, sier Sondre Turvoll Fossli til den skrivende pressen, deriblant Aftenposten, etter sprintseieren.

– Jeg er kjempefornøyd med hvordan jeg løste dagen. Det blir en morsom vinter, tror jeg.

Petter Northug hadde imponert i delfinalene, men i selve finalen kom han i overkant skjevt ut fra starten. Skikongen koblet inn turboen i bakken før oppløpet, men greide aldri å hamle opp med Fossli. 22-åringen fikk et solid forsprang inn på oppløpet, og ga det aldri fra seg.

Northug gikk inn til tredjeplass, mens Eirik Brandsdal ble nummer to. For Fossli var det hans første seier i et internasjonalt renn.

— Jeg visste at jeg hadde sjanser, så jeg var forberedt. Det var herlig. Jeg liker den siste oppoverbakken veldig godt. Tredjeplass i fjor, og førsteplass nå. Jeg er veldig glad, og forhåpentligvis kan jeg fortsette, sier Fossli i det offisielle intervjuet med arrangøren rett etter rennet.

— Jeg var fornøyd med å komme til finalen. Jeg visste at jeg hadde fått nok sekunder til de største favorittene til sammenlagtseieren i denne minitouren, så motivasjonen var ikke så høy da jeg sto på startstreken, sier Northug på pressekonferansen.

Les også

Falla vant verdenscupåpningen: Knuste svenske på oppløpet

Reservens smått sensasjonelle triumf ble hyllet av eksperter og støtteapparat.

— Det å holde nervene i ro og klare å prestere slik han gjør, er ekstremt imponerende. Det er ingen smågutter han kjemper imot, men han vinner overlegent. Fantastisk! oppsummerer NRK-ekspert Fredrik Aukland.

— Det er helt fantastisk. Når en gutt, eller jente, tar sin første verdenscupseier, er det en stor dag. Jeg så at han var veldig sterk mot slutten. At han tar starten, men sparer seg litt mot slutten. Og når han gjør det der... Det var bra, sier trener Arild Monsen til NRK.

 • Minutt for minutt: Vi fulgte sprintfinalene direkte

Prologvinneren falt på oppløpet

Petter Northug viste styrke frem til finalen, men der måtte han ta til takke med en tredjeplass.

Brandsdal og Turvoll Fossli var overlegne i det første semifinaleheatet. I den andre semifinalen viste Northug enorm styrke. Han akselererte voldsomt og fosset forbi konkurrentene i den siste bakken. Og ingen kunne true ham på oppløpet. Finn Hågen Krogh kom seg imidlertid aldri langt nok frem til å sikre finaleplass.I kvartfinalen hadde prologvinner Pål Golberg en soleklar ledelse. Semifinalebilletten så ut til å være i boks, men på merkverdig vis falt han rett før oppløpet. Golberg kom seg raskt på beina, men greide ikke å få farten nok opp til å avansere fra kvartfinalen.

— Han burde ha greid å holde seg på beina, kommenterte NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

— Det er bedre for løpet i morgen, men jeg hadde lyst til å henge med på sprint fra start, og da var det veldig kjedelig å gjøre det på denne måten her, sier Golberg til NRK.

Fra den neste kvartfinalen røk hele tre nordmenn ut: Martin Johnsrud Sundby, Anders Gøersen og Niklas Dyrhaug.

— Det er ikke så mye som skal til, men jeg hadde ikke det siste giret, sier Dyrhaug til Aftenposten, som nå mener mulighetene er gode foran resten av minitouren i Kuusamo.

Sundby gjennomførte tidligere fredag sin beste klassiskprolog noensinne.

– Jeg sto i bakken og så på. Man behøvde ikke ha klokke for å se at det gikk fort. Det var et «fighting face» jeg sjelden har sett. Ut fra det tolker jeg at Martin vil , sa NRK-ekspert Fredrik Aukland til Aftenposten etter prologen.

Les også

 1. Falla vant verdensupåpningen: Knuste svenske på oppløpet

 2. Sensasjonell sprintprolog av Sundby: – Et «fighting face» jeg sjelden har sett

 3. Voldsom Norge-dominans i prologen til Kuusamo-sprinten

Les mer om

 1. Eirik Brandsdal
 2. Petter Northug