Langrenn

FIS-bekrefter: Langrennsløpere involvert i dopingskandalen

Sotsji-dopingen inkluderte også russiske langrennsløpere. Midlertidige utestengelser er på gang.

Det er nå klart at russiske langrennsløpere var involvert i det russiske dopingjukset under OL i Sotsji i 2014.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

Den andre delen av McLarens rapport om systematisk doping ble lagt frem forrige fredag. Den avslørte at rundt 1000 russiske utøvere hadde deltatt i en systematisk og nærmest statlig dopingring.

Langrenn og skiskyting er rammet

Nå bekrefter FIS at det er langrennsløpere blant utøverne som ble tatt.

Presidenten i Det internasjaonale skiskytterforbundet (IBU) bekrefter at de også har fått en liste med mistenkte løpere etter McLaren-kommisjonens avsløringer. Anders Bessebereg har fortalt VG at det er 31 skiskyttere på listen over mistenkte.

Det er tidligere mer enn antydet at også langrenn var involvert i det som blir ansett for å være en av moderne tids største dopingskandaler.

I en pressemelding onsdag innrømmer FIS at det er langrennsløpere involvert. Da McLaren la frem sin rapport sist fredag ble ingen navn nevnt. Det gjør heller ikke FIS eller IBU nå.

– Alle utøverne det er snakk om skal ha vært involvert i juks med dopingprøver under lekene i Sotsji, skriver FIS i sin pressemelding.

Les også

Før OL i Sotsji fikk Russland skryt av antidopingsjefen. To år senere kom sjokket.

Kan bli midlertidig utestengt

FIS er klar til å ta saken videre. Men det vil ikke komme noen navn eller mer detaljerte avsløringer med det første, skal vi tro det som FIS skriver i sin pressemelding.

– Saker som fant sted under OL skal behandles av IOC (Den internasjonale olympiske komiteen). FIS er i tett samarbeid med IOC for å finne og få en skikkelig oppfølging av funnene. Oppfølgingen kan munne ut i midlertidige suspensjoner, skriver FIS i sin pressemelding.

Anders Besseberg bekrefter at det også kan bli snakk om midlertidige utstengelse av russiske skiskyttere.

– Noen av de 31 utøverne er allerede utestengt, andre har sluttet, men det haster mest av alt å få gjort en vurdering av de skiskytterne som nå deltar i våre internasjonale konkurranser. Jeg regner med at vi i styret vil få anbefalinger i løpet av en uke, sier Besseberg til VG.

De slår fast at alle handlinger vil skje i samarbeid med WADA og i henhold til WADA-koden.

Russland tok fire medaljer i langrenn under OL på hjemmebane i Sotsji.

Mest oppsiktsvekkende var resultatene på den avsluttende med 50-kilometeren. Russland tok alle medaljene. Aleksandr Legkov vant foran Maxim Vylegzjanin og Ilia Tsjernusov.

Les også

1000 russiske utøvere i dopingskandale: Brukte salt og kaffe i urinprøvene

Mulig opprykk for Sundby

Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire på denne distansen. Dersom det viser seg at noen av disse utøverne var blant de dopede kan det bli postkassemedalje på Johnsrud Sundby.

(Saken fortsetter under bildet)

Martin Johnsrud Sundby kommer inn til en fjerdeplass på femmila i Sotsji. Foran seg hadde han tre russiske utøvere.

Akkurat det synes han ikke er spesielt stas. Han ble spurt av VG om hvordan han så på det faktum at han kunne rykke opp til pallplass snart tre år etter den olympiske femmila.

– Det tenker jeg veldig lite på, sa han da VG spurte om hvilke tanker han gjør seg rundt et teoretisk opprykk til gull. Nei, fordi jeg håper og tror; ja, hvis det er noe i denne rapporten, så håper jeg det ikke handler om langrennsløpere, sa Martin Johnsrud Sundby til VG før verdenscuprennene i Davos sist helg.

 • Hør Aftenpodden Sport hvor kulturminister Linda Helleland hylles for milliondrysset over norsk idrett, og en tøffing får tøff behandling:

Les mer om

 1. Russland
 2. OL
 3. Doping
 4. FIS
 5. Langrenn
 6. Martin Johnsrud Sundby
 7. IOC