Langrenn

Russisk VM-helt ut mot ryktene: - Hele det norske laget er ikke dopet

Russisk nettsted spurte Maksim Vylegzjanin om det norske laget misbruker astmamedisiner.

Russeren Maksim Vylegzjanin jubler her for gull i skiathlon under Falun-VM tidligere i år.
  • Pernille Ingebrigtsen
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Maksim Vylegzjanin var lenge «nesten-mannen». Men på fellestarten i skibytte i Falun gikk det endelig helt inn for den 32 år gamle russeren, som spurtet inn til VM-gull foran Dario Cologna fra Sveits.

Tre ganger tidligere i karrièren hadde Vylegzjanin måttet nøye seg med VM-sølv etter å ha blitt spurtslått av Petter Northug. Dermed ved russeren alt om hvordan det er å tape for nordmenn i langrenn.

— Halspastiller hjelper om man tror det

Tidligere denne uken ville nettstedet skisport.ru vite om hvorvidt Vylegzjanin bar på noen konspirasjonsteorier om sine norske konkurrenter.

Maksim Vylegzjanin (med ryggen til) og Petter Northug har et godt forhold.

— Det finnes en myte om at alle norske skiløpere er astmatikere og tar medisiner som hjelper dem å vinne. Stemmer dette? - Jeg tror at selv halspastiller hjelper om man tror det. Jeg vil ikke si at hele det norske landslaget er dopet. Hvis vi ser på de forrige dopingskandalene, er ikke én eneste norsk utøver tatt. Det er mulig de bruker det, dersom noen har noen form for problemer, men jeg vil ikke si at det finnes noe supermiddel, sier Vylegzjanin til nettstedet.

Den norske skidronningen Marit Bjørgens bruk av astmamedisin har vært gjenstand for oppmerksomhet i spesielt russiske og polske medier i flere år.

- Lever gjennom sporten

Den polske skistjernen Justyna Kowalczyk har flere ganger kritisert Bjørgen for å bruke astmamedisin. Det norske laget har holdt fast ved at medisinbruken ikke hever Bjørgens prestasjoner, men det russiske intervjuet tyder altså på at ryktene om det norske laget vedvarer i enkelte kretser.

Vylegzjanin er imidlertid klar på at han ikke mistenker de norske utøverne. I intervjuet forteller han om et «veldig godt forhold» til Petter Northug og roser også den norske langrennskulturen.

— Om man ser på forholdene i Norge er langrenn sport nummer én. De lever gjennom sporten. I feriene går hele familien i løypa, og de har mange løyper. Jeg tror det er derfor de er så sterke, sier Vylegzjanin.

- Virker bare på astmatikere

Langrennssjef Åge Skinstad opplever ikke at mange er skeptiske til norske utøveres bruk av astmamedisin.

Langrennssjef Åge Skinstad synes det er godt å høre at Vylegzjanin kommer med slike uttalelser.— For det er jo ikke slik at alle norske skiløpere er astmastikere og bruker astmamedisin. De som trenger det, bruker medisin som er anbefalt av eksperter på området. En rekke undersøkelser dokumenterer også at astmamedisin kun virker på dem som har astma, og de utøverne bruker slik medisin for å kunne konkurrere på likt nivå som de andre, forklarer han.

Langrennssjefen opplever imidlertid ikke at mange har mistanker om at nordmenn bruker astmamedisin for å prestere bedre.

— Det gjør jeg absolutt ikke, sier han før han fortsetter med å rose Vylegzjanin.

— Han er en løper som har prestert gjennom mange år - en god konkurrent, som er vanskelig å slå. Han har trent utrolig bra gjennom mange år, og det er det som virker, sier Skinstad.

Les også

    Les mer om

    1. Petter Northug