Marit Bjørgen spurtslått på favorittdistansen

Krista Pärmäkoski sterkest på 10 kilometer klassisk i Falun.

TAPTE SPURTEN: Marit Bjørgen hadde ledelsen inn på oppløpet, men seieren glapp. Krista Pärmäkoski (til høyre) var sterkere.

FALUN/TRONDHEIM: 10 kilometer klassisk er en distanse Marit Bjørgen alltid presterer bra på. Rognes-løperen har vært på pallen i alle 10-kilometerne hun har gått i verdenscupen siden 2012 og hadde store forhåpninger før lørdagens fellesstart.

37-åringen måtte imidlertid se seg slått på favorittdistansen i Falun. Finske Krista Pärmäkoski spurtslo Bjørgen etter en dramatisk finish. De to kom sammen inn mot mål, men Pärmäkoski var sterkere på de aller siste meterne.

– Jeg er veldig fornøyd med løpet mitt, selv om Pärmäkoski var hakket bedre på oppløpet, sa Marit Bjørgen etter løpet.

– Jeg så på de siste 100 meterne at jeg var raskere enn Marit. Det var en god følelse, sa en glad Pärmäkoski i FIS-intervjuet etter løpet.

DE TRE BESTE: Vinneren Krista Pärmäkoski med Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg på hver sin side.
Les også

Northug ble parkert i Birken-debuten - slått med 24 minutter av vinner Nygaard

Tungt for Weng

Fellesstarten i Falun lørdag er en del av helgens minitour som markerer sesongavslutningen i langrenn. Touren avsluttes med jaktstart på søndag.

Feltet holdt seg samlet i første del av lørdagens renn, selv om Marit Bjørgen gjorde sitt beste for å holde tempoet oppe fra tetposisjon.

Sammen med Ingvild Flugstad Østberg og Pärmäkoski rykket Bjørgen fra på den sisterunden i Falun, og inn mot mål ble det klart at det gikk mot en spurtduell. Der var altså den finske 27-åringen sterkest.

Østberg gikk inn til tredjeplass, fem sekunder bak tetduoen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer ni, og Ragnhild Haga nummer 12. Heidi Weng skuffet og ble nummer 22.

– Det var tungt i dag også. Jeg har ikke vært slag i det siste, sa Weng til NRK.

Østberg er på 2.-plass i sammendraget i minitouren med Weng på 21.-plass halvannet minutt bak.

Med tredjeplassen på sprinten fredag og andreplass lørdag har Marit Bjørgen sikret seg et godt utgangspunkt med tanke på sammenlagtseieren i minitouren.

– Marit har et solid forsprang nå, men det skal gåes 10 kilometer fristil, sier Fredrik Aukland.

Vinneren av etappene får 50 poeng i sammendraget, mens vinneren av touren får 200 poeng for totalseieren.

FINE FORHOLD: Marit Bjørgen leder an i feltet underveis.

Kamp mellom Østberg og Weng

Heidi Weng leder fortsatt verdenscupen sammenlagt foran sesongens siste renn. Weng har 107 poengs avstand ned til Østberg, og er nødt til å plukke poeng for å hindre at hun blir tatt igjen søndag. Weng må helst være topp 16 søndag, mens Flugstad Østberg må være på pallen.

– Dersom Ingvild går et kjempeløp søndag, har hun mulighet til å gå forbi Heidi, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Jeg tror ikke det går altså, selv om dere har det litt morsomt med det, sa en lattermild Flugstad Østberg til NRK.

– Ingvild må ha fokus på å gjøre et godt løp søndag. Heidi kommer i et tog bakfra og har alle muligheter, sier Marit Bjørgen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller om god stemning innad i laget, selv om lagvenninnene kjemper om sammenlagtseieren i verdenscupen.

– Både Ingvild og Heidi er i godt humør når vi er sammen. Ingen av dem er veldig preget, sier Uhrenholdt Jacobsen.

– Ingvild og Heidi har duellert i Tour de Ski noen år og er vant med den situasjonen, så det skal vi klare å håndtere på en grei måte, sier landslagstrener Roar Hjelmeset.