Langrenn

Norske langrennsprofiler i dramatisk ulykke på Mallorca

Fire løpere «mørbanket» — to sendt til sykehus.

Jørgen Aukland og Tord Asle Gjerdalen slapp med skrekken etter velt, men to av kameratene ble sendt til sykehus med skader.
 • Mette Bugge
  Journalist
 • Nicholas Bergh
  Journalist

Det var på en treningstur på Mallorca fredag at dramatikken inntraff.

Syv Team Santander-løpere var ute på sykkeltur, og fire av dem veltet i en fart på 50 km/t.

— Den som kjørte i front veltet, og da gikk alle ned. Det var hell i uhell at det ikke ble noe verre resultat, sier lagmanager Nils Marius Otterstad til Aftenposten.

Jens Eriksson var i store smerter etter ulykken. Her er han i bilen i etterkant.

Laget opplyser i en pressemelding at de fire utøverne ble «mørbanket».Verst gikk det utover svenske Jens Eriksson og Øyvind Moen Fjeld, og begge de ble undersøkt på sykehus på Mallorca. De to siste som var involvert i velten, var to ganger Vasalopp-vinner Jørgen Aukland og to ganger verdensmester i stafett Tord Asle Gjerdalen.

I mai var det Anders Aukland som var involvert i en ulykke. Veteranen fryktet for karrièren da han lå skadet i fjellheimen.

Slapp trolig brudd

Det ble konstatert at Eriksson hadde et mulig brudd i hånden, mulig røket leddbånd, skadet ankel, fire sting i pannen og skrubbsår. Videre undersøkelser gjennomført i Sverige viser imidlertid at Eriksson med 90 prosent sannsynlighet ikke har brukket noe, ifølge lagmanager Nils Marius Otterstad.

Eriksson tilhører verdenseliten i Ski Classics, og kom på 4. plass i Marcialonga forrige sesong. Nå ventes han å være ute i mellom fire til åtte uker.

— Magnar Dalen (lagets sportsdirektør, journ. anm.) var med i følgebil og fikk fraktet Jens (Eriksson, journ. anm.) til sykehuset i Palma hvor han fikk god hjelp. Jeg og Tord kunne fortsette turen, men det ble en kjedelig slutt på en bra samling, sier Jørgen Aukland.

Les også

Landslagstreneren som byttet side: - Skiskyttere klager mindre enn langrennsløpere

Gjerdalen: — Skjedde så fort

Tord Asle Gjerdalen er ferdig utdannet lege, og behandlet de hardest rammede på stedet.

— Det var kanskje det som reddet situasjonen mest, sier Otterstad om Gjerdalens umiddelbare handling.

Gjerdalen forteller at han bidro så godt han kunne.

Slik så Jens Erikssons høyrefot ut etter ulykken.

— Jeg fikk raskt et overblikk. Jeg så at en av dem ikke kunne gå, og dermed ble han kjørt til sykehuset i følgebil. Alle blir litt i sjokk når noe slikt hender, sier Gjerdalen til Aftenposten.- Vi hadde en langtur i medvind. Plutselig var det er hjul som kom bort i en annens. Da gikk de i bakken. Alt skjedde så fort.

Gjerdalen er hjemme hos familien nå, og ser frem til sesongstarten på Beitostølen om to uker. Og håper at lagkameratene med skader kan komme fort tilbake igjen.

— Vi startet sesongoppkjøringen med dobbelbrudd på Anders Aukland, og hadde ikke lyst til å avslutte treningsperioden med nye beinbrudd. Det satte et lite støkk i hele teamet. Vi er heldige som har muligheten til å trene, og vi må være forsiktige, sier Nils Marius Otterstad.

Team Santander er kjent som et toneangivende lag i Ski Classics, der Marcialonga, Birkebeinerrennet og Vasaloppet er de største begivenhetene i løpet av sesongen.

Laget har blant annet sikret seg en avtale med den polske skistjernen Justyna Kowalczyk før neste sesong, og russiske Alexander Legkov skal også være aktuell.

Gleder du deg til skisesongen? Kort ned ventetiden med disse sakene:

 • Sundbys slit etter bryllupet: - Det var et sjokk mentalt og fysisk
 • Østberg om gravide Bjørgen: - Irriterende
 • Lahlum om Jacobsens forfatterdrøm: - Kan bli virkelig, virkelig bra
 1. Les også

  Hemmeligheten bak stjernenes ski-sixpack

 2. Les også

  Tarjei Bø utfordrer Northug & Co i langrenn

 3. Les også

  Kowalczyk er klar - snart kan russisk stjerne være nestemann på det norske laget

 4. Les også

  Bekreftet: Kowalczyk klar for norsk lag

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5