Langrenn

Klæbo-rival fortsatt bitter etter OL-nekten: – Det er dødt for meg

Sergej Ustjugov (27) ble utestengt fra Pyeongchang-OL i fjor. Russeren mener det er langt fra sikkert at han blir å se i de olympiske lekene igjen.

Sergej Ustjugov forbereder seg til en ny sesong, men OL har han ikke i tankene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • Viljam Brodahl
    Aftenposten

– Jeg vil kanskje bli straffet for å si dette, men OL er dødt for meg, sier den russiske langrennsstjernen til det russiske magasinet Sport Express, ifølge Ilta-Sanomat.

Ustjugov er fortsatt bitter for at han ble utestengt fra fjorårets OL i Pyeongchang. Han var én av mange russiske utøvere som ikke fikk konkurrere under mesterskapet etter avsløringen om statsstøttet dopingjuks i landet.

Det hører til historien at langrennsløperen aldri er offisielt dømt for doping. Hans forhold til Den internasjonale olympiske komité (IOC) er mildt sagt kjølig.

– Min tanke er at jeg ikke trenger dem lenger (IOC). Spesielt dersom jeg lykkes med det jeg ønsker de neste årene, sier han.

  • LEST DENNE? Fluorfunn hos dyr i Granåsen vekker oppsikt: – Det er skremmende

Kan bli utestengt

Russland som nasjon var utestengt fra mesterskapet i Pyeongchang etter avsløringene om jukset i Sotsji-OL. IOC kunne imidlertid invitere de russiske utøverne som ble oppfattet som tilstrekkelig «rene». Disse fikk konkurrere for OAR-laget (Olympic Athletes from Russia).

Ustjugov var ikke blant utøverne som ble godkjent av IOC.

Han og 46 andre russiske utøvere valgte å anke IOCs avgjørelse til idrettens voldgiftsrett (CAS). Domstolen avviste saken deres.

Begrunnelsen var at IOCs prosess med å lage en liste over inviterte russiske utøvere ikke var å regne som en sanksjon, men heller enn avgjørelse om hvem som var kvalifisert til å gå OL. Dermed fikk ikke Ustjugov konkurrere i OL for OAR-laget (Olympic Athletes from Russia).

Det er fortsatt usikkert om Russland får delta under Beijing-OL i 2022. Landet har levert en egen rapport til verdens antidopingbyrå (WADA), som er ventet å bli gjennomgått i november.

Dersom WADA mener de russiske forklaringene er falske, vil landet igjen miste sin mulighet til å konkurrere i de store internasjonale mesterskapene.

Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo havnet i mange tette dueller forrige sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Problematisk oppkjøring

I disse dager forbereder derimot Ustjugov seg for den kommende skisesongen. Igjen er det ventet at russeren blir en av nordmennenes største konkurrenter i vinter. De fleste husker duellene mellom han og Johannes Høsflot Klæbo i forrige sesongs Tour de Ski, for ikke å glemme episoden under sprintsemifinalen i Seefeld-VM.

Verdenscupsirkuset starter i finske Ruke i slutten av november. Likevel erkjenner Ustjugov at ikke alt har gått smertefritt i sesongoppkjøringen. Han forteller at han har hatt problemer med ryggen i sommer.

– Kroppen min vil ikke kunne tåle den samme belastningen som før, forteller han.

Les mer om

  1. Sergej Ustjugov
  2. Langrenn
  3. Vintersport
  4. IOC
  5. Doping