Krogh tok sjokkseier i Tour de Ski-sprinten

<p>Finn Hågen Krogh tok sin første internasjonale seier da Petter Northug sviktet.</p>

Val Müstair, Sveits 20130101.Finn Hågen Krogh under herrenes sprintprolog under Tour de Ski i Val Müstair i Sveits tirsdag ettermiddag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

— Mitt mål var å komme til semifinalen og da jeg nådde finalen, var det bare en bonus å vinne, sa Krogh i et intervju vist på NRK.

Petter Northug røyk allerede i semfinalen, men i finalen tok Krogh ansvar og reddet Norges ære. Men ikke uten dramatikk.

Først var sprintfavoritt Emil Jönsson i trøbbel og falt langt bak i feltet, men dramatikken utspant seg virkelig da Petter Northugs hovedkonkurrent om sammenlagtseieren, Dario Cologna, hektet og falt. Dermed ble nærmest seieren servert på sølvfat til Krogh, som knuste resten av feltet i innspurten - og gikk inn til sin første internasjonale seier.

Northug løp forbi pressen

- Det var en vanskelig løype, men jeg likte den godt. Når jeg vinnner, kan jeg ikke si annet enn at jeg likte løypa, sa seierherren.

Petter Northug derimot var fryktelig skuffet og forsvant vekk fra uten å snakke med noen journalister. Han virket riktignok meget sterk tidligere på dagen, men da han havnet i samme semifinale som tre svensker fikk han det tøft.

Langrennsesset hadde ikke sjans da Emil Jönsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson la seg foran i løypa og nærmest sperret alle muligheter Northug hadde til å snike seg opp og frem.

Saken fortsetter under bildet!

Sviktet: Petter Northug røyk ut i semifinalen. Foto: Mariann Dybdahl

Ingen «lucky loser»

På oppløpet var avstanden til de tre svenskene på drøyt ti meter og Northug hadde aldri noen mulighet til å på egen hånd sikre seg en plass i finalen.

Han hadde riktignok fortsatt en mulighet til å gå videre som «lucky loser» om løperne i den andre semifinalen gikk saktere enn ham. Men det gjorde de ikke og dermed røyk Petter Northug allerede i semifinalen.

I den andre semifinalen kjempet nemlig Norges siste håp, Finn Hågen Krogh, til en finaleplass.

Skåret i gleden for svenskene ble at både Jönsson og Halfvarsson snek seg forbi Marcus Hellner før mållinjen, og Hellner — som er svenskene største sammenlagtshåp - røyk også ut i semifinalen.

Fakta:

Navn: Finn Hågen Krogh.

Alder: 22 (6. september 1990).

Klubb: Tverrelvdalen.

Verdenscupseirer: 1 (Val Müstair 1. januar 2013).

Øvrige meritter: 2.-plass minitour Falun 2011, stafettgull junior-VM 2010, bronse 20 km junior-VM 2010, stafettbronse junior-VM 2009. (©NTB)