Langrenn

Northug vs. skiforbundet: Her er oversikten over 11 år med konflikter

Det stormer mellom Petter Northug og landslagsledelsen – igjen. Akkurat slik det har gjort de siste 11 årene.

Petter Northug er ute av landslagsvarmen. Her under en samling i Val Senales i oktober.
  • Erlend Nesje
    Journalist

Petter Northug er vraket til helgens verdenscupstart i finske Ruka.

Det har skapt rabalder og toppet seg da skikongen sent mandag kveld postet et innlegg på billeddelingstjenesten Instagram, der han raljerte med både landslagsledelse og lagkamerater.

NORTHUGS SVAR: Petter Northug ble vraket til verdenscupåpningen i Ruka. Denne Instagram-posten viser tydelig hva han tenker om det.

Her er 11 år med konflikter mellom Petter Northug og skitoppene:

1. januar 2006: OL-vrakingen

Først spurtslo han Frode Estil og vant NM-gull på tremila. Få timer senere ble Northug vraket da landslagssjef Krister Sørgård tok ut OL-troppen. Dagen etter spurtet Northug (20) Strindheim inn til stafettgull på Heistadmoen. Northug hadde presentert seg for nasjonen, både som superspurter og en skiløper det stormet rundt.

– Jeg ble offer for et kompisuttak, oversett og ydmyket og har aldri fått noen forklaring, beklagelse eller unnskyldning, sier Northug i boken Northug – en familiehistorie.

5. april 2008: Bidro for lite

I sesongevalueringen fikk Northug refs av landslagskameratene fordi han bidro for lite på trening. Manglende bidrag til fellesskapet skal ha blitt tatt opp gjentatte ganger gjennom sesongen. Northug fikk også kritikk av landslagskameratene da han rett før sesongstart i november 2008 stilte opp i TV-showet «Grosvold» der han profilerte en personlig sponsor – ikke landslagets.

Les også

DETTE ER SAKEN: – Vi skal ta opp med Northug måten han omtaler lagkamerater

Petter Northug i 2009 da bråket rundt Red Bull-avtalen sto på som verst.

8. november 2009: Red Bull-bråket

Han ble advart av blant andre pappa John Northug og landslagssponsor Kjell Inge Røkke mot å undertegne en avtale med Red Bull. Skipresident Sverre Seeberg vurderte å ta fra ham lisensen – selv om alpinist Aksel Lund Svindal hadde avtale med samme selskap. Idrettspresident Tove Paule mente avtalen med energidrikkprodusenten ville sende ut feil moralske signaler. Northug fikk likevel beholde avtalen etter lang tautrekking.

9. februar 2010: OL på ødelagte ski

Han var sjanseløs på den innledende 15-kilometeren på grunn av dårlige ski. Hva som egentlig skjedde i Whistler i noen kaotiske dager er fortsatt ikke kommet frem. Men temperaturen skal ha vært svært høy – og både pappa John og tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl skal ha jobbet i kulissene for å få slipt nye ski. Northug fikk orden på utstyret og vant to gull senere i OL.

Petter Northug ble nummer 41 under 15 km fristil i OL i 2010. Han hadde elendige ski.

12. januar 2011: Løy på seg sykdom

Northug droppet å gå NM få uker før Oslo-VM. Landslagsløpere er forpliktet til å gå minst én distanse, men Northug løy på seg sykdom for å slippe å reise til Steinkjer.

– Folk tror jo at du er syk, derfor må du være litt skuespiller, avslørte Northug i TV-serien «Sirkus Northug» to år senere.

Les også

Northug gjør narr av både lagkamerater og trenere etter vrakingen

19. januar 2013: Ble kalt feiging

Northug ville ikke dra en meter under 30-kilometeren i NM på Gåsbu. Men Northug vant – som vanlig – spurten. Det likte Martin Johnsrud Sundby dårlig.

– Jeg syns det er dritirriterende. Når du går NM, kan du godt være med å bidra. Det er litt feigt å ligge bak i tre mil, sa Sundby til NRK.

– Jeg har vært feig hele livet, sa Northug til TV 2.

20. mai 2013: Det store bruddet

Etter flere års spekulasjoner om han ville bryte med Norges Skiforbund og landslaget, ble ord til handling. 15. mai offentliggjorde Northug at han var ferdig med landslaget. En uke senere signerte han en langsiktig sponsoravtale med Coop. Bruddet og dannelsen av privatlag skapte mye støy, og flere fryktet at den norske landslagsmodellen var i fare.

Petter Northug presenterer samarbeidet med Coop og adm.dir. Svein Fanebust (t.h.) i 2013.

24. november 2014: Ny konflikt

Northugs forhold til Norges Skiforbund har alltid vært konfliktfylt. Og det ble ikke noe mindre etter at han brøt ut av landslaget. For å gå for Norge i verdenscup og mesterskap måtte partene signere en representasjonskontrakt. Avklaringen på spørsmålet om Northug ville signere en avtale kom ikke før i november. Da ble det inngått et kompromiss: Northug fikk gå VM og verdenscup mot at han ikke profilerte Coop fra slutten av november til 7. april.

Les også

Treneren frykter at Northug mister motivasjon etter vrakingen: – Han føler seg motarbeidet

29. oktober 2015: Mer støy rundt avtalen

Igjen var det mye bråk rundt Northug og utøveravtalen. Skiforbundet varslet ytterligere innstramming av reglene etter forrige sesong. De krevde at Northug terminerte Coop-avtalen for at han skulle representere Norge. Men i juni gikk forbundet tilbake på vedtaket – Northug skulle få representere Norge på samme betingelser som gullsesongen 2014/15. Alt så ut til å være i orden. Men Northug svarte aldri. Han ønsket en avtale som strakte seg over mer enn ett år. 25. oktober, etter et halvt år med tautrekking, signerte partene en avtale som strakte seg over tre år, til etter OL i 2018.

23. januar 2017: Vraket til verdenscup

Etter en blytung start på sesongen meldte Petter Northug seg klar til comeback til verdenscuprennene i Falun. Han ønsket å gå både sprint og 30 kilometer fellesstart i oppladningen til Lahti-VM, et mesterskap han hadde friplass til etter gullrushet i Falun to år tidligere. Men Northug ble vraket. Og planene måtte legges om.

– Petter er ikke skuffet. han er forbannet, sa treer Stig Rune Kveen til NRK.

– Vi har hatt et svært vanskelig uttak til denne verdenscuphelgen, sa landslagssjef Vidar Løfshus og tilbød Northug plass som reserve på tremila i Falun.

23. mars 2017: Langet ut mot Løfshus

Lahti-VM ble en skuffelse for gullgrossist Petter Northug. Tiden etter VM skulle også bli en sto nedtur. For Northug ble ikke funnet god nok til 10-mannstroppen som reiste til Canada og verdenscupavslutningen.

Da klarte ikke Northug å holde tilbake lenger.

– Han (Løfshus) har tråkket opp sin egen grav denne sesongen. jeg trenger derfor ikke å si så mye, egentlig. jeg tror fort at han kan forsvinne fra denne stillingen han har nå, sa Northug til Dagbladet.

Hør hvorfor NRKs kommentator ikke liker å høre seg selv kommentere skirenn:

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Petter Northug
  3. Vidar Løfshus
  4. OL
  5. Landslag
  6. Aksel Lund Svindal