Johaug knuste Østberg i monsterbakken: - Det er rett og slett utklassing

27-åringen leverte under press og vant Tour de Ski overlegent.

UTKLASSING: Ingen kunne måle seg med Therese Johaug opp monsterbakken i Italia.

Som så mange ganger tidligere var Therese Johaug i en egen klasse i den tunge motbakken på avslutningsetappen av Tour de Ski. Ingvild Flugstad Østberg gikk ut i tet, men hadde aldri sjans til å forhindre Johaug i å sikre sin andre sammenlagtsseier.

I mål var 27-åringen til slutt langt foran nærmeste konkurrent, og kunne feire med et jubelbrøl i målområdet. Avstanden ned til Ingvild Flugstad Østberg ble til slutt på 2 minutter og 20 sekunder.

Les også

Sundby kan sette imponerende Tour-rekord

— Det er en ubeskrivelig følelse. Dette har vært drømmen min i hele år, sier en lykkelig Therese Johaug til NRK.

Heidi Weng sørget med en sterk etappe for trippel norsk i sammendraget. Hun gikk i mål tre minutter og 13 sekunder bak vinneren. Det har vært mange skuffelser for svenskene i Touren, men ved å sikre fjerdeplassen, fikk Charlotte Kalla og Sverige likevel en god avslutning på konkurransen.

- Nesten litt skremmende

Som Flugstad Østberg fryktet på forhånd, hadde Therese Johaug et helt annet gear i motbakken enn konkurrentene.

— Hun er helt ekstremt på den etappen her, og det var jeg klar over. Jeg tenkte et kvart sekund at jeg skulle prøve å henge meg på, men så måtte jeg bare tenke på å holde Heidi bak meg, sier hun.

Les også

Østberg innrømmer psykologisk spill før monsterbakken

Det holdt ikke helt inn, men Ingvild Flugstad Østberg var strålende fornøyd med å bli nummer to i Tour de Ski.

— At jeg skulle klare en andreplass, det hadde jeg aldri trodd. Jeg har jobbet så hardt for det. Jeg beviser at jeg kan klare det selv om den siste etappen ikke er helt min greie, sier hun til NRK.

Heidi Weng sikret i går sin første verdenscupseier noen sinne. I dag ble hun nummer tre. Hun mener det Therese Johaug presterer i monsterbakken er ekstremt.

— Therese åpner hardt og går fort hele veien. Hun er så råskinn at det nesten er litt skremmende, sier Weng.

Les også

Reagerer på at oksygenmaskene tillates: - Det er helt utrolig

Rykket fra direkte

Allerede i starten av av den fryktede slalåmbakken var de to norske jentene samlet, og det varte bare sekunder før Therese Johaug rykket ifra — uten at Flugstad Østberg hadde sjans til å svare.

— Det sier pang, og så bare fyker hun fra. Det er rett og slett utklassing, utbrøt NRK-kommentator Jann Post.

Ingvild Flugstad Østberg (25) har overrasket gjennom hele Touren, men selv med 38,7 sekunders forsprang ned til Therese Johaug (27), mente Østberg før løpet at sistnevnte måtte regnes som soleklar favoritt til sammenlagtsseieren.

Det var Johaug fullstendig uenig i. Hun ble nummer to i fjor, kun slått av Marit Bjørgen, men var tydelig på at veien opp til toppen av slalåmbakken i Val di Fiemme ville bli et rotterace.

Men Johaug viste seg til slutt ferdig favorittstemplet. Det smakte godt for 27-åringen.

- Jeg ønsket å ta inn 10 sekunder før bakken. Jeg har aldri hatt så gode ski før, så jeg kunne egentlig bare gi på. Jeg skjønte fort at Ingvild ikke hadde lyst til å henge på, og da var det bare å dra på, sier Johaug.

Knappet inn fra start

NRK-ekspert Torgeir Bjørn uttalte før løpet at en nøkkel for Ingvild Flugstad Østberg kunne være å øke forspranget ytterligere i det lette terrenget før monsterbakken, men etter første passering hadde Johaug knappet inn ett sekund. Heidi Weng startet over to minutter bak Østberg, og hadde ingen forhåpninger om å blande seg inn i seierskampen, men hadde tapt cirka 10 sekunder ved første måling.

Etter fire kilometer hadde Johaug knappet ytterligere inn på Østberg. 37 sekunder var blitt til 31. — Jeg tror nok Therese har tråkket til ganske mye. Hun har nok bestemt seg tidlig her nå, oppsumerte NRK-ekspert Fredrik Aukland underveis.

Og avstanden fortsette å minske. I bunnen av monsterbakken var avstanden mellom de to på 14,1 sekunder.

— Det virker som Therese er like god som hun pleier å være i denne bakken, sa Torgeir Bjørn.

Og med 2,5 kilometer igjen å gå, før de bratteste partiene startet, var de to samlet i teten. Og det tok bare noen sekunder før 27-åringen takket for praten og rykket fra Flugstad Østberg.

En kilometer før mål var suverene Johaug ett og et halvt minutt foran Østberg.

— Det er helt rått å gå så fort opp den bakken her som hun gjør. Det er helt utrolig, sa Fredrik Aukland.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her: