Langrenn

Bjørgen må trekke seg fra NM

Marit Bjørgen er skadet og kan ikke gå NM på ski.

MÅ TREKKE SEG: Marit Bjørgen. Foto: NTB Scanpix

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Marit Bjørgen har pådratt seg en muskulær belastningsskade i hofteregionen etter en lengre løpetur for noen dager siden og kan dermed ikke gå i NM på ski denne uken.

Mange har lest denne saken:

Les også

Dette er bakgrunnen for Ødegaards sko-hyllest: - De viktigste i livet mitt

Det var beskjeden fra Norges Skiforbund på formiddagen tirsdag. Den kom ubeleilig for mange.

Siste del av norgesmesterskapet skulle være Bjørgens store comeback etter at hun ble mamma i desember. Veteranen har riktignok gått et par lokale renn som ikke betydde så mye, i Trøndelag og Østfold. I NM skulle det være alvor, og Therese Johaug & co var spent på å få lagvenninnen tilbake. Alle gledet seg.

Trener alternativt

Beitostølen har stått tå hev når siste del av NM skal avgjøres fra torsdag til lørdag. Pressen og ikke minst NRK som bestemte seg for å sende direkte på grunn av hennes comeback, har varslet sin ankomst.

Ble pappa:

Les også

Babylykke for Stöckl

«Vi har stor tro på at situasjonen vil roe seg, men ikke fort nok til å gå tre mil på ski allerede nå på lørdag», sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

Til Aftenposten utdyper han videre.

— Dette er en felle man kan gå i. Det var en knapp uke til NM og Marit hadde veldig lyst til å forberede godt seg til det mesterskapet. Det kan hende hun ble litt for ivrig. Løpeturen på 50 minutter ble kanskje litt for lang, og med for høy intensitet.

Hun ble undersøkt av vår fysioterapeut Torger Hansen søndag kveld, etter at hun fikk føling med belastningsskaden. Vi finner det klokest å roe det ned, slik at vi får ordentlig kontroll i løpet av nærmeste uken- til halvannen.

Bendixen sier at denne skaden kan ha bygget seg opp over litt tid.

- Man er vel mer utsatt når man går fra ski over til løping?

— Ja, og vi vet at skifting av underlag kan være en utfordring. Hvor stor rolle det har spilt at hun går over fra snø, skal jeg ikke spekulere i.

- Hva er ditt råd til Marit nå?

— Roe ned og drive med alternativ trening, som å sykle på ergometer. Hun kan gå rolige turer med barnevogn. Det skal hun gjøre. Og hun skal ikke skøyte på ski, sier Bendiksen.

Står over samlingen

På grunn av belastningsskaden deltar Marit heller ikke på den pågående testsamlingen på Storefjell. Der er herre- og kvinnelaget blant annet for å teste skiutstyr og rydde opp i utstyrsparken sin.

— Marit er inneforstått med situasjonen og trener nå alternativt på sykkel og går turer med barnevognen. Vi følger situasjonen dag for dag og er svært optimistiske på at situasjonen bedrer seg relativt fort. Det viktigste nå er at Marit blir klar for neste skisesong, selv om det er synd at hun nå ikke kan gå NM del 2, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

- Innmari synd

Erik Østli i arrangementskomiteen på Beitostølen var ikke klar over at Bjørgen måtte trekke seg fra NM da Aftenposten snakket med ham tirsdag.

— Det var innmari synd å høre, men vi får jo bare ønske henne god bedring. Jeg tror hun har blitt litt ivrig, flirer Østli.

Han hoppet nærmest i taket da han tidligere hørte at hun ville legge sitt ordentlige comeback til nettopp Beitostølen.

Østli kan likevel friste med tidenes NM del 2. — Vi registrere over 400 herreløperen på 10 km og nærmere 200 dameløpere på 5 km. Så nå viser vi norsk langrenn i hele sin bredde. Det som er litt morsomt er at han som vinner flere gull i ungdoms-OL, Magnus Kim fra Bekkestua, skal følges av et sørkoreansk TV-team på fem personer. Sør-Korea skal jo arrangere vnter-OL i 2018, og han kan bli så god i sprint at han kan bli blant de beste i OL.

Østli tror for øvrig at det aldri har vært så mange deltagere i et norsk skimesterskap på slutten av sesongen.

— Vi har 1300 starter i løpet av fire dager. NM går fra torsdag til lørdag, og søndag er det norgescupfinale for junior.

Les også

  1. Dette er den nye landslagssjefen redd for

  2. Tidenes beste norske skisesong

  3. «Hvis jeg føler at jeg ikke har noe i VM å gjøre, kan jeg heller åpne opp for en yngre utøver»

Les mer om

  1. Marit Bjørgen