Langrenn

FIS-sjef savner mer show fra Johaug og Sundby

Utspillet blir møtt med hoderisting fra de norske stjernene.

SUVERENE: Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har dominert internasjonal langrenn denne sesongen. FIS-sjef Pierre Mignerey etterlyser mer show fra de norske stjernene.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

CANMORE: Therese Johaug og Martin Johnsrud har dominert internasjonal langrenn denne sesongen. Likevel er det ofte Petter Northug som får overskriftene og oppmerksomheten i mediene. Dette temaet opptar renndirektør Pierre Mignerey i det internasjonale skiforbundet (FIS).

— Fra et sportslig synspunkt er Sundby og Johaug utvilsomt de beste. Sundby er kanskje den beste utøveren vi noen gang har hatt. Samtidig er det et spørsmål om hvorfor Northug likevel er mer populær, sier Mignerey til Adresseavisen etter tremila i Canmore sent onsdag kveld.

Der vant Martin Johnsrud Sundby nok en gang etter en meget sterk oppvisning.

— Det er slik, også i det øvrige livet, at vi har noen stjerner. I bunn må man ha gode resultater, slik mange av dem har. Men så ser vi at typer som Northug har noe mer, fortsetter FIS-sjefen.

Les også

 1. Northug avviser at han har gitt opp

 2. Treneren fryktet Northugs sesong skulle bli helsvart

 3. Sundby fikk ordre om ikke å gå fra Northug

Trekker frem Northug

Han trekker frem Northugs valg om å gi fullstendig blaffen under sprintfinalen tirsdag kveld.

— De fleste likte nok ikke det han gjorde, men vi alle snakket om det. Jeg sier ikke at jeg liker det eller ikke liker det. Vi trenger stjerner for at mediene skal følge oss, for at publikum og unge utøvere skal være interesserte. Noen ganger blir det litt for mye, som med Northug i sprintfinalen, men det skaper fortsatt historier om Northug.

SKEPTISK: Petter Northug har ikke så mye til overs for utspillet fra Pierre Mignerey. - Mine tanker er at alle er forskjellige. Det dummeste er hvis folk prøver å være noe de ikke er, sier han.

Derfor undres Mignerey på hvorfor løpere som Sundby og Johaug ikke skaper mer show.— Noen ganger skjønner jeg ikke hvorfor de ikke leker litt mer, når de dominerer som de gjør. Jeg forstår at de ikke gjør det i en tour, men hvorfor ikke i enkeltrenn? Jeg skjønner at det viktigste er å vinne rennet, men noen ganger er marginen så stor at jeg synes de skulle ha lekt mer med de andre.

Les også

Derfor mener Johaug at Canada-seier er større enn Tour de Ski

— Alle vil tjene på det

Mignerey nevner et eksempel om at en løper kan rykke tidlig og få en luke på to minutter. Ikke ulikt det Johan Olsson gjorde på femmila i Val di Fiemme-VM i 2013 og som er blitt legendarisk.

— Sundby og Johaug dominerer så mye. De er fantastiske utøvere, men hvorfor ikke leke mer for å skape show. Det er også en del av denne idretten.

FIS-sjefen mener alle vil dra fordeler hvis de aller beste løperne shower mer.

— For utøverne handler det om markedsføring. De vil få flere fans og sponsorer. Det handler ikke bare om å vinne løp, sier Mignerey.

Les også

Weng knuste Johaug i spurten: - Jeg var veldig sint før rennet

Johaug: — Aldri tenkt på

Adresseavisen konfronterte både Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og også Petter Northug med FIS-sjefens utspill etter onsdagens øvelser i Canmore. Ingen av dem har spesielt mye til overs for det.

— Dette har jeg aldri i verden tenkt på. Jeg går ikke på ski for å være en show-kvinne. Jeg går på ski for å gå fort. Fokuset mitt er på å få best mulig resultat. Nei, dette har jeg aldri i verden tenkt på. Det ligger ikke i min natur å være en som skal lage show, sier Johaug.

Martin Johnsrud Sundby mener det er nok show i sprintene.

Sundby, som nå er tilbake i kampen om sammenlagtseieren i Ski Tour Canada, svarer slik:— Jeg synes vi har hatt vår porsjon av show i år. Jeg tror ikke vi skal gå mer enn et par dager tilbake før det bare var show og f… i disse sprintene våre. Vi må vel fordele det litt.

Les også

Fortvilet Kalla aner ikke hva som er galt

Northug: — Alle er forskjellige

Petter Northug måtte slippe da Sundby rykket på tampen av tremila onsdag kveld. 30-åringen gikk inn til 11. plass. Han er fortsatt på andreplass i sammendraget, men avstanden er nå på 47 sekunder til Sergej Ustiugov. Sundby er ett minutt og fire sekunder bak på tredjeplass.

— Dette får være hans tanker, sier Northug om Mignereys utspill.

Han legger til:

— Mine tanker er at alle er forskjellige. Det dummeste er hvis folk prøver å være noe de ikke er.

— Det synes jeg er godt sagt, sier Sundby om Northugs svar.

Lurer du på hvorfor Odd-treneren klikket på OL-vinner Krog? Hør Adressa-sportens podkast her:

Les mer om

 1. Petter Northug
 2. Therese Johaug
 3. Martin Johnsrud Sundby