Langrenn

Northug går ut mot minitour-regler: - Det er ikke spennende engang

Petter Northug er misfornøyd med opplegget rundt minitouren i Kuusamo.

NUMMER TRE: Petter Northug gikk in til tredjeplass under fredagens sprint i Kuusamo.
 • Fredrk Saltbones
  Aftenposten
 • Erlend Nesje
  Journalist
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

KUUSAMO/OSLO: Sondre Turvoll Fossli, som i utgangspunktet var reserve, var overlegen i finalen under verdenscupåpningen i Kuusamo. I finalen var både Eirik Brandsdal og Petter Northug sjanseløse.

Petter Northug hadde imponert i delfinalene, men i selve finalen kom han i overkant skjevt ut fra starten. Skikongen koblet inn turboen i bakken før oppløpet, men greide aldri å hamle opp med Fossli. 22-åringen fikk et solid forsprang inn på oppløpet, og ga det aldri fra seg.

Les også

Superreserven overlegen i finalen: - Var på tide å slå Northug

Sondre Turvoll Fossli vant Kuusamo-sprinten foran Eirik Brandsdal (t.h) og Petter Northug.

Northug fikk imidlertid flere sekunder på noen av de andre favorittene i helgens minitour. Fredagens sprint er en del av en tour på tre renn, der sammenlagtvinneren kåres søndag. Lørdag er det enkeltstart, mens det er jaktstart søndag.— Jeg var fornøyd med å komme til finalen. Jeg visste at jeg hadde fått nok sekunder til de største favorittene til sammenlagtseieren i denne minitouren, så motivasjonen var ikke så høy da jeg sto på startstreken, sier Northug.

 • Minutt for minutt: Vi fulgte sprintfinalene direkte

- Det er ikke spennende en gang

Northug går ut mot måten minitouren er lagt opp på.

— I fjor var jeg vel nummer to her, og da var jeg helt slakt dagen etterpå. Sprint koster mest, så jeg skulle gjerne hatt den distansen sist. Egentlig skulle jeg gjerne blitt nummer 13 eller 14, for forskjellen mellom dét og det å bli nummer tre utgjør ikke mange sekunder. I Tour de Ski får du 60 poeng for en sprintseier, her får du 30 poeng. Man kunne egentlig bare gått en sprintprolog med bonussekunder, for det er ikke spennende engang, sier Northug til Aftenposten.

 • Er du enig eller uenig med Northug? Stem nederst i saken!

TV 2-ekspert Odd Bjørn Hjelmeset mener at Northug har et poeng.

— Det er vel litt vanskelig med tanke på spenningen. Hvis det skal være førstemann til mål som vinner er det vanskelig å avslutte med sprint. Men han har et poeng med at det er veldig krevende og at du får for lite betalt. Du tjener altfor lite på å komme til finalen kontra å ryke ut i kvartfinalen. De to ekstra løpene Petter gikk i dag i forhold til Martin svir i beina. Martin gjorde alt for å gå videre, men var stiv da han begynte på kvartfinalene og sa at han nesten var glad han ikke kom til finalen, sier Hjelmeset til Aftenposten.

Sundby: - Han er sammenlagtfavoritt

Martin Johnsrud Sundby gjorde sin beste klassiskprolog noensinne, men røk ut i kvartfinalen.

– Jeg har store forhåpninger om å kjempe om en pallplass totalt. Det er jeg avhengig av også, hvis jeg skal leve opp til målene mine om gul trøye. Da må man ta poeng allerede her. Det er en god start, samtidig som jeg vet at Finn og Petter er i finalen, så jeg er avhengig av gode løp i morgen og søndag. Jeg vil si at Finn er den største favoritten her (i minitouren), og så er Petter og jeg like bak. Jeg må gjøre et best løp av oss tre i morgen, så får vi se hvordan det ser ut søndag, sier Sundby.

Fossli var fredagens store overraskelse.

– Det er selvfølgelig ekstra kult å slå Petter. Han har slått meg før, så det var på tide å slå ham litt nå. Det er første gang jeg slår ham i en ordentlig sprintfinale, sier Sondre Turvoll Fossli til den skrivende pressen, deriblant Aftenposten, etter sprintseieren.

Les også

Falla vant verdenscupåpningen: Knuste svenske på oppløpet

Les mer om

 1. Petter Northug