Langrenn

Petter Northug er «helt frisk», men går ikke i helgen likevel

Treneren forteller at skistjernen ikke prioriterer å kjempe om krystallkulen denne sesongen.

Petter Northug dropper Kuusamo-helgen.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Petter Northug dropper verdenscupåpningen i Kuusamo denne helgen. Det bekrefter Norges Skiforbund i en pressemelding.

Han er helt frisk, men føler han ikke har nok overskudd til å prestere godt til helgen, heter det i pressemeldingen.

— Petter har trent mye etter høydesamlingen i Val Senales, men kjente under helgens åpningsrenn på Beitostølen at overskuddet ikke var helt på topp. Han legger nå inn ekstra hvile, og sikter seg inn mot verdenscupen i Lillehammer, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Erstatterne blir Pål Golberg og Simen Hegstad Krüger. Golberg skal gå sprinten, mens Krüger får gå 15-kilometeren i klassisk.

LEST DENNE? Northug får tyn - fra svensk erkerival.

Ikke planlagt

Northug var åpenbart ikke i slag på Beitostølen i helgen. VM-kongen fra Falun i 2015 ble nummer 74 på 15 kilometer klassisk og nummer 15 på 15 kilometer fristil. Begge øvelser var med intervallstart.

— Han føler at han ikke har overskuddet som trengs for å prestere maksimalt. Derfor legger vi inn litt ekstra hvile før Lillehammer-helgen, sier Northugs trener Stig Rune Kveen til Aftenposten.

- Bør norske langrennsfans være bekymret?

— Det er ingen grunn til bekymring. Det er ikke noe vi hadde budsjettert med, det var ikke planlagt å stå over, men menneskekroppen sier fra når den trenger hvile. Nå har Petter trent bra siden han kom hjem fra høydeopphold i Val Senales. Han har trent såpass bra at han trenger hvile, sier Kveen.

LEST DENNE? Reagerer på Johaug-bilde: - Norges arroganse har ingen grenser. Det er frekt.

Prioriterer ikke sammenlagtcupen

Spesielt på lørdagens sprint kunne Northug hatt gode muligheter til å sanke verdenscuppoeng. Ifølge Kveen er imidlertid ikke skistjernen veldig opptatt av å kjempe i toppen av verdenscupsammendraget denne sesongen.

— Det er VM som er det absolutt største målet. I tillegg er det minitour på Lillehammer og Tour de Ski. Planen er å stå over en del verdenscuprenn utover i sesongen, sier Kveen.

To ganger tidligere, i 2010 og 2013, har Northug vunnet krystallkulen som symboliserer sammenlagtseieren i verdenscupen. Forrige sesong vant Martin Johnsrud Sundby verdenscupen for herrer.

Sundby har hatt sine egne vansker i sesonginnledningen, og sto over åpningshelgen på Beitostølen. Røa-løperen er imidlertid i troppen til Kuusamo-helgen.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: