Langrenn

Jurister tror på ubetinget fengsel for Northug

Jurister mener det er skjerpende at Petter Northug hadde en passasjer med seg da han kjørte med promille og vraket bilen søndag morgen.

JURIST: Mette Yvonne Larsen mener Petter Northug kan forvente seg ubetinget fengsel.
  • NTB

Jurister mener det er skjerpende at Petter Northug hadde en passasjer med seg da han kjørte med promille, vraket bilen og stakk fra ulykkesstedet søndag morgen.

At ulykken førte til personskader, vurderes også som skjerpende.

– Jeg tror at man i dette tilfellet ligger et sted mellom 30 og 60 dager ubetinget fengsel, uten at jeg kjenner alle omstendighetene, sier advokat Mette Yvonne Larsen til NRK.

Northugs forsvarer, advokat Rasmus Brodtkorb, bekrefter overfor NTB at han vil bistå sin klient også framover.

– Utover det har jeg ingen kommentarer, opplyser Brodtkorb mandag morgen.

Foruten å være Northugs advokat, er Brodtkorb også styremedlem i Northugs selskap Northug AS.

Norges Skiforbund vil møte Petter Northugs team for å diskutere saken, men noe tidspunkt er ikke satt, opplyser kommunikasjonssjef Espen Graff til NTB mandag morgen.

Totalvrak

Ulykken ble varslet til politiet klokka 5.36 søndag morgen. I en 40-sone i General Bangs vei i Trondheim kjørte bilen inn i autovernet. Før den kom så langt, hadde den rast gjennom en rundkjøring og kjørt ned flere skilt.

Ulykkesbilen, en Audi A7, tilhørte skistjernen Petter Northug, og det var lenge uvisst om Northug selv var involvert i ulykken. Men søndag kveld innrømmet Northug at det var han som kjørte bilen, og at han var påvirket av alkohol da ulykken skjedde.

Bilen ble totalvrak, og en mann født i 1991 som satt i passasjersetet brakk kragebeinet og fikk lettere skader.

Les også

Omdømmeekspert: Tror sponsorene blir

Passasjeren ble igjen ved bilen, hvor han ifølge NRK ble tatt hånd om av en tilfeldig forbipasserende bilist.

– Den andre, født i 1986, hadde stukket fra stedet, vi fant ham på en adresse like i nærheten, sa politioverbetjent Bård Jacobsen til TV 2 søndag kveld.

Sporet opp av hunder

Northug ble sporet opp av politihunder i huset hans noen hundre meter unna.

Både Northug og passasjeren ble søndag siktet for promillekjøring.

Henrik Nesmark, som er ekspert på analyse av trafikkulykker, har studert bildene fra ulykkesstedet og opplysningene fra politiet.

– Idet han kommer inn i rundkjøringen, må han ha hatt minst 80 km/t. Skadene på bilen og autovernet tilsier en kollisjonshastighet på minst 65 km/t, sier Nesmark til VG.

Les også

Pokervenn var Northugs passasjer

Advokat Larsen mener det er skjerpende at Northug hadde en passasjer med seg da han promillekjørte, samt at han stakk fra stedet.

– Når man har med seg noen i bilen blir det sett på som skjerpende, men nå vet jeg ikke om passasjeren aksepterte å sitte på med en beruset sjåfør. Men normalt vil straffen bli høyere. Det vil vanligvis bli ubetinget fengsel, sier hun.

Flere lovbrudd

Jussprofessor Alf Petter Høgberg er enig med Larsen og slår fast at det er blitt begått flere lovbrudd.

– Her blir det med all sannsynlighet ubetinget fengsel, forutsatt at det er promille over 0,5 og med den konsekvens at en person er skadd, sier Høgberg til VG.

Les også

Svensk konkurrent: - Det er utvilgivelig, slik gjør man ikke

– Det alvorligste er ikke å kjøre beruset eller å stikke fra stedet, men å skade et menneske, hvis det er sjåføren som har stukket fra stedet og passasjeren er skadd, sier professoren.

Jussprofessoren mener Northug kan vente seg å måtte sone i fengsel – men tror ikke det blir mer enn noen måneder.

– Selv om den øvre strafferammen på promillekjøring er ett års fengsel, beveger man seg sjelden i det øvre området, sier Høgberg.

Northugs forsvarer sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere noen av juristenes synspunkter om saken. (©NTB)

SPORTSDØGNET:

Les mer om

  1. Petter Northug