Langrenn

Slik skal landslaget klare å fylle tomrommet etter Bjørgen

Med langrennjentenes soleklare leder på sidelinjen gis det mer ansvar til de øvrige utøverne.

ANDRE MÅ FREM: Med den klare eneren og lederen på sidelinjen må utøvere som Heidi Weng, til høyre, og Therese Johaug, til venstre, ta et ekstra ansvar i Marit Bjørgens fravær. NTB scanpix

 • Torgrim Gotland Bakke

SAVN: Landslagssjef Egil Kristiansen mener Marit Bjørgen vil bli savnet den kommende sesongen. Nå vil ha at resten av gruppa skal ta tak å fylle tomrommet etter Bjørgen sammen. Terje Bendiksby / NTB scanpix

Med Marit Bjørgen i «mammaperm», mister kvinnelandslaget i langrenn en viktig brikke den neste sesongen. For det er mer enn landslagets sikreste seierskort som forsvinner. Langrennsgruppas leder blir også borte.— Det betyr litt at Marit ikke vil være der, men jeg tror flere kan stå fram og ta ansvar i hennes fravær. Fellesskapet må trå til, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Marit Bjørgen har vært Norges fremste kvinnelige profil i skisporet siden gjennombruddet i 2003. Nå faller mer ansvar på de øvrige jentene.

— Marit har tatt støyten mye på vegne av gruppa. Nå må de andre stå fram. Noen er litt vant til det fra før, for eksempel Therese (Johaug, jour.anm.) sier treneren.

Les også

Svenskenes reaksjoner: - Bjørgen kommer tilbake og knuser oss

13 av 17

— Hvor mye vil Marit og rutinen hennes bli savnet på treningene?

— Det er ikke bare Marit som har vært med i oppbygningen av treningskulturen vår. Den sitter i ryggraden hos alle jentene, sier Kristiansen.

— Men Marit kommer nok ikke til å være helt borte. Hun vil nok være en aktiv tilskuer som vil ha kontakt med jentene på sms og telefon, legger landslagstreneren til.

Med Bjørgen, forsvinner også mange seiere. Totalt ble det hele 17 seiere i individuelle verdenscup-, tour/minitour- og mesterskapsrenn. Men i 13 av de 17 seierne, var det en lagvenninne som kom på plassen bak. Så landslagssjefen tror det skal bli mer enn nok å juble for også i 2015/16. — Det ble seksdobbelt i verdenscupen totalt i fjor. Og hadde hun ikke vunnet rennene i fjor, ville de andre norske tatt store deler av seierne, spår Kristiansen.

- Trengs en ny leder

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener kvinnelandslaget fremdeles trenger en klar leder i Bjørgens fravær.

NORSK DOMINANS: Torgeir Bjørn er trygg på norsk dominanse på kvinnesiden i langrenn også uten Marit Bjørgen i skisporet.

— Vi har et veldig sterkt kvinnelag, men Marit har vært lederen. Hun har gått foran og satt standarden i treningsøktene. For gruppa sin del, er det viktig at en av dem står fram og tar den rollen. For eksempel Therese eller Ingvild (Flugstad Østberg, jour.anm.). De har begge resultatene og såpass rutine at de kan takle det, sier Bjørn. Men han legger til at de ikke vil miste Bjørgen helt ennå.- Marit har sagt han hun vil være med så lenge hun har mulighet. Ifølge planen inkluderer det høydesamlingen de skal ha i august/september. Så de vil ha glede av Marit en stund til.

Må utnytte denne vinteren

Og de vil nok også ha litt glede av hennes fravær når konkurransesesongen er i gang. For med «skidronningen» på sidelinjen er det mange som vil prøve å låne tronen denne vinteren. Men Bjørn er trygg på at tittelen vil holde seg i Norge.

— Sportlig så vil Norge dominere uansett. Store deler av Marits største utfordrere er jo norske. Marit er en seiersmaskin. Når hun går åpner det nye muligheter for lagvenninnene. Men det gjør det også for konkurrentene.

- Marit har tatt store deler av forventningspresset i lang tid. Hvordan blir det for de andre å overta det?

— Da den forrige dronninga, Bente Skari, ga seg i 2003, var det et tomrom der, selv om Marit fylte det ganske raskt. Nå er det såpass mange norske som er hakket under Marit. Så gapet der er ikke stort. De er vant til forventninger, sier Bjørn.

Men han foreslår at de norske jentene og utenlandske konkurrenter som Stina Nilsson og Charlotte Kalla utnytter denne vinteren til de fulle.

— De får passe godt på denne sesongen. Neste vinter blir det vanskeligere igjen!

 1. Les også

  Kjente idrettsmødre: Slik kommer du tilbake til topps, Marit!

 2. Les også

  Bjørgens manager: - Hvis alt er bra, satser hun mot Lahti 2017

 3. Les også

  Mamma Bjørgen: - Dette er bare artig

 4. Les også

  - Bjørgen har snakket om dette siden hun var 16 år

 5. Les også

  Bjørgen: - Jeg er gravid

Les mer om

 1. Marit Bjørgen
 2. Langrenn

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Adresseavisens kommentator: – Hun er den største av alle

 2. LANGRENN

  Her er Marit Bjørgens private rådgiver

 3. LANGRENN

  Bjørgen tilbake på landslaget: – En stor forandring

 4. LANGRENN

  – Vi mistet tilliten hos folket. Den må vi vinne tilbake.

 5. LANGRENN

  Bjørgen: - Ville gjort det samme som Therese

 6. LANGRENN

  Bjørgen har slitt med motivasjonen etter Johaug-dommen: – Jeg har vært tom i perioder