Norge dominerte i verdenscupcomebacket: – Det er bare å gratulere

LAHTI/OSLO (VG) Therese Johaug (32) og kompani er tilbake i verdenscupen og vipps var det ikke plass til annet enn nordmenn på seierspallen.

– Jeg bestemte meg for å bare ta det rolig fra start og gå mitt eget løp. Det er veldig artig å være tilbake i verdenscupen, og ikke minst på førsteplass, sier Johaug til VG.

32-åringen satte stor fart fra start, gjorde som hun ville, lekte med konkurrentene og vant enkelt i verdenscupcomebacket. Det ble trippelt norsk, med Helene Marie Fossesholm på andre og Heidi Weng på tredje.

– Det er ekstra artig når lagvenninnene lykkes også, fortsetter Johaug.

Det var bare Jessica Diggins, Ebba Andersson og Natalja Neprjajeva som klarte å følge Johaug fra start. Men det ble tidlig klart at heller ikke de klarte å henge med på farten til 32-åringen fra Dalsbygda, og bakfra kom Weng og Fossesholm lurende.

Bare å gratulere

Johaug ledet med drøye ti sekunder halvveis og avgjorde i realiteten før skibyttet.

Bak Johaug ble det imidlertid action og spenning. Fossesholm satte inn et voldsomt rykk ut på den siste runden og parkerte Diggins, Andersson og Weng. Trioen fortsatte jakten på junioren, men kom til kort, og Weng spurtet ned rivalene i kamp om tredjeplass.

«Kom igjen», skrek Johaug da Helene Marie Fossesholm kjempet seg over målstreken.

– Jeg gikk et bra taktisk løp og måtte bare kjøre på med det jeg hadde på sisterunden. Jeg viser det jeg er kapabel til og jeg kan ikke si annet enn at det er fantastisk, sier Fossesholm til VG etter sin andre pallplass i verdenscupen.

Dermed er Norge i aller høyeste grad tilbake i verdenscupsirkuset.

– Nei, kanskje de tenkte «søren, nå er de tilbake», sier Weng på NRKs spørsmål om hva hun trodde rivalene tenkte etter målgang.

– Det er bare å gratulere, sier en noe innbitt Ebba Andersson, som vant siste etappe av Tour de Ski, på VGs spørsmål om hvordan det er å ha naboene tilbake på de tre øverste plassene.

Hun var beste ikke-norske på en fjerdeplass.

VANT: Therese Johaug er i en egen klasse, lørdag vant hun 15 kilometer fellesstart med skibytte i Lahti.

Tok Bjørgen-rekord

Johaug gjør sin egen rekord på distanserenn stadig sterkere. Dette var hennes 66. distanseseier i verdenscupen. Det er fire flere enn Marit Bjørgen endte på før hun la opp i 2018.

Men lørdag tok hun Johaug en rekord fra Bjørgen. De hadde begge vunnet åtte fellesstarter med skibytte i verdenscupen foran dagens renn, nå har Johaug ni.

Det er 55 dager siden de norske sist var med i verdenscupen. Enda lenger siden er det Charlotte Kalla har deltatt, ettersom hun ble slått ut av coronaviruset før sesongstart og gikk sitt første verdenscupløp på 15 kilometeren med skibytte – med en sterk syvendeplass.

Les også

Nå er Kalvå sjefen i skiforholdet: – Jeg adlyder alt

– Jeg føler meg piggere enn jeg hadde trodd, og rent resultatmessig er jeg jo veldig fornøyd med å bli nummer syv, sier svenskenes langrennsdronning på spørsmål fra Aftonbladet.

Etter målgang tok hun seg tid til å gratulere Johaug med det hun kaller «en fantastisk innsats», og forteller at Johaug har ønsket henne velkommen tilbake i verdenscupen.

Foran VM i Oberstdorf er 32-åringen fra Dalsbygda i en egen klasse. Det er neppe noe nytt, lørdagens seier var den 29. seieren på 33 renn siden 2018/2019- sesongen startet.

Norgesmesterskapet på ski var riktig nok over tidligere denne uken, men på pallen i Norges verdenscupretur var det vanskelig å se noen særlig forskjell.

Les også

Eksperter før VM: Tror ikke Fossesholm tar individuell VM-medalje

NUMMER TO: Helene Marie Fossesholm kom på annenplass på 15-kilometeren i Lahti. Her fra NM og Granåsen.