Northug trekker seg fra sesongstarten

Skistjernen har reist hjem fra Sverige før løpet i Bruksvallarna.

REISER HJEM: Petter Northug har dratt hjem til Norge allerede før sesongstarten i Bruksvallarna. Her er han fotografert i det han er på vei ut på fredagens treningsøkt i Sverige.

BRUKSVALLARNA: Dette bekrefter Northugs manager Are Sørum Langås til Adresseavisen lørdag formiddag.

– Jeg har forstått det slik at han har hatt ei god treningsuke, fått testet bra med ski og prioriterer neste helg, sier manageren, som selv ikke er til stede i Sverige.

Northug var det klart største trekkplasteret til lørdagens sesongåpning i Bruksvallarna.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

Det var Northugs egen tv-kanal tvsporten.no som først meldte om den overraskende exiten.

Northugs trener Stig Rune Kveen er på plass i Bruksvallarna sammen med et stort støtteapparat. Han avviser at det ligger noe dramatikk bak skistjernens valg.

Les også

Lillebror Northug spår gullrush til Petter i OL

– Han ønsker å stå over og spare seg til den norske sesongåpningen på Beitostølen neste helg. Det er ikke mer dramatisk enn det, sier Kveen til Adresseavisen.

DRAR HJEM: Petter Northug går ikke løp i svenske Bruksvallarna i helgen. Her på vei ut på fredagens treningsøkt.

Bestemt under kveldsmaten

Han forteller at Northug og teamet hans begynte å diskutere saken under kveldsmaten fredag.

– Han har fått trent bra denne uken, han har gått på ski i Bruksvallarna og gjennomført et par intervalløkter. For å være sikker på at han skal gå fort på Beitostølen, ønsket vi dette, for å være på den sikre siden, sier Kveen.

Mer enn noen gang er det viktig for Northug å prestere under den norske sesongåpningen. 31-åringen må vise styrke på Beitostølen for å komme med i den norske troppen under verdenscupåpningen i Kuusamo.

Les også

Røper detaljen som ødela fjorårssesongen for Petter Northug

Northugs lagkamerat Chris Jespersen blir dermed største favoritt på dagens 15-kilometer i Sverige.

– Det var Petter selv som tok opp dette, og vi ble enige sammen. Det har vært ei god uke og vi har testet mye ski, sier Kveen til Adresseavisen.

Har reist til Norge

Northug har allerede reist tilbake til Norge. Dagen i dag skal bli en ren hviledag for ham.

Rennleder Mikaela Sundbaum forteller at hun ikke fikk noe beskjed fra Northug-leiren.

– Dette hadde jeg ingen anelse om, sier hun til Aftonbladet.

På spørsmål om hva hun tenker om at Northug ikke sa fra, uttrykker Sundbaum forståelse for avgjørelsen.

NORTHUG-TRENER: Stig Rune Kveen sier at Petter Northug ikke kan stille opp hvis det ikke er hensiktsmessig med tanke på neste helgs norske sesongåpning på Beitostølen.

– Altså, det er jo ganske vanlig i skisporten. Dersom løperne ikke føler seg 100 prosent, så pleier de oftest ikke å stille opp. Bruksvallarna er jo ikke årets viktigste konkurranse heller, men selvsagt er dette kjempedumt for oss. Han var jo den som de fleste hadde sett frem mot å se, sier Sundbaum.

Trener Kveen sier teamet ikke kan ta hensyn til arrangøren, publikum og konkurrenter som har sett frem til å følge og kjempe mot Northug i dag.

– Dette er minuset når det blir offentliggjort tidlig at Petter skal delta i en konkurranse, enten det er skirenn eller et terrengløp. Slik er det bare når han har Petter Northugs navn. Det viktigste for oss er at han har vært i Bruksvallarna, trent godt og gjort en god jobb når det gjelder skitesting. Han kan ikke stille opp hvis det ikke er hensiktsmessig med tanke på Beitostølen.

Les også

Ny lekkasje kan knuse Russlands OL-håp: – Et enormt gjennombrudd

NRK-kommentator er ikke overrasket

NRK-kommentatoren Jann Post sier det er vanskelig å spekulere rundt årsaken til Northugs hjemreise. Post tror det hele kan skyldes at Northug rett og slett allerede er tilfreds med gjennomkjøringen han har fått i Bruksvallarna.

Den erfarne NRK-profilen er ikke overrasket over Northugs beslutning.

– Det er ikke første gangen han ombestemmer seg like før et skirenn. Jeg regnet det som 50/50 om han kom til å gå. Det er ikke så overraskende, sier Post.

– Spesielt viktig i år

Jann Post forklarer hvorfor Beitostølen-rennene neste helg potensielt kan bli sesongdefinerende. Årsaken er verdenscuphelgene i Kuusamo (24.-26. november) og Lillehammer (2.-3. desember).

– Det er spesielt viktig i år, siden Northug ikke er forhåndskvalifisert til verdenscuplaget.

Han er en av 15-16-17 løpere som kjemper om å få gå i Kuusamo, og kanskje aller viktigst: I Lillehammer, sier Post, før han forklarer videre:

– I år kommer nok distanselagene til OL å bli tatt ut ganske tidlig, trolig tidlig januar 2018. Det gjelder å henge med fra start.

– De som ikke får gå verdenscup senest på Lillehammer, får en vanskelig vei til OL. Derfor har ikke Northug planer om å bli nummer 74 på Beitostølen.