Alt handler om Cologna

<p>Petter Northug har én mann i hodet før de avsluttende etappene av Tour de Ski: Dario Cologna.</p>

Petter Northug
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje

TOBLACH: Mannsmarkering er ikke veldig vanlig i langrenn. Men det taktiker Northug bedriver er ikke veldig langt unna. Det er ikke utenkelig at Northug har et bilde av Cologna på nattbordet.

— Hvis Dario er i finalen onsdag må jeg også være det. Jeg kan ikke tape sekunder til ham, sa Northug da han et par timer forsinket møtte pressen i Toblach mandag kveld.

Tirsdag er det den noe uvanlige etappen 5 kilometer klassisk enkeltstart som står på programmet. Onsdag er det en av Northugs favoritter, sprint fristil, som er etappen. Det er 1,1 sekunder fra Northug ned til Cologna.

Det er ikke utenkelig at Cologna slår Northug med noen få sekunder på tirsdagens prologlignende etappe, og i tillegg rapper noen bonussekunder ved målgang. Onsdag kommer Northug til å forholde seg til Cologna i sprinten.

Dersom sveitseren blir slått ut i en kvartfinale eller semifinale, kommer ikke Northug til tappe kroppen for krefter i en eventuell finale. Trønderen er en beregner. Derfor kommer de neste dagene til å handle om hva Cologna gjør.

Kan kjøre sammen

Det er langt fra utenkelig at det som er toppduoen i dag går ut med et bra forsprang på den lange jaktstarten på 35 kilometer torsdag. Helt uavhengig av værforholdene, vi minner om at det er meldt snøvær torsdag, kommer Northug til å legge en plan som Cologna er en del av.

— Hvis vi er sammen kommer vi nok til å kjøre sammen i løpet. Jeg tror ikke vi trenger å prate om det på forhånd en gang, vi vet begge hva som gjelder, sier Northug.

Hvis det blir snø er de tvunget til å jobbe sammen for å holde forfølgerne bak seg. Og hvis ikke har Northug alt å tjene på å holde en komfortabel distanse til dem bak. Dersom feltet skulle samle seg vil det bli en vill kamp om bonussekunder på lørdagens klassiske fellesstart i Val di Fiemme. Det Northug frykter er at en mann som Lukas Bauer skal være for nær, han vet utmerket godt at tsjekkeren kan dra fra feltet alene og sikre seg bonussekunder.

I tillegg til de taktiske vurderingene handler de neste dagene om å være offensiv i hodet. Spare på krefter når han kan. Og få i seg rikelig med mat og drikke.

— Jeg har blitt flinkere til å spise. Du blir ikke veldig sulten av å konkurrere mye. Vi har med egen kokk denne gangen, i tillegg er de andre lederne flinke til å minne løperne på å spise og drikke nok.

- Hvor viktig er en hviledag som denne?

— Kroppen har godt av en rolig dag. Jeg trenger bare en dag for å få overskudd.

- Hvordan vurderer du avslutningen dersom du og Cologna ligger likt til den siste bakken?

— Hvis vi går inn sammen i bunn av bakken, tror jeg ikke det blir avgjort før det gjenstår en kilometer.