Langrenn

Norges skjebne ligger på denne mannen: – Vær «på», «på», «på» absolutt hele tiden.

De mestret presset. Tok de riktige avgjørelsene. Kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen mener ankermann Finn Hågen Krogh må tenke som i business under stafetten.

Finn Hågen Krogh går sisteetappe for Norge på dagens stafett.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

LAHTI: For ankermann Finn Hågen Krogh (26) har denne dagen to mulige utfall: Han kan bli helt. Eller utskjelt.

Hva har statsministeren, landslagssjefen i fotball og ankermannen på en herrestafett i et mesterskap til felles? De har ikke råd til å feile.

DIREKTE 12.30: FØLG HERRENES STAFETT HER.

Det er noen idrettsøyeblikk som får en hel nasjon til å ta timeout. Som diskuteres rundt lunsjbord kysten rundt.

For eksempel da Petter Northug spurtet Norge inn til gull i de fem foregående VM-stafettene. Som da håndballkeeper Torbjørn Bergerud reddet straffe i VM-semifinalen mot Kroatia. Eller Kjetil Rekdals udødelige straffespark mot Brasil i 1998-VM.

De mestret presset. Tok de riktige avgjørelsene.

Nå skal ankermann Finn Hågen Krogh ut på sitt livs viktigste skirenn. Sist Norge ikke vant gull på herrestafetten var i 1999. Hjemme i Norge er folkets domstol nådeløs.

Kjetil Rekdal scoret på straffe mot Brasil i VM 1998, som er ett av tidenes norske idrettsøyeblikk.

– Gjør det du er best på, følg det du er forberedt på. Og når du endelig står oppe i situasjonen må du glede deg, er rådet fra Kjetil Rekdal.

– Du må være mentalt forberedt på mange scenarioer. Jeg var gal nok til å forutse at jeg skulle ta straffe mot Brasil. Jeg tenkte at keeperen var fryktelig liten og målet utrolig stort. Jeg tenkte at det var ikke vanskeligere å score på stadion i Marseille enn hjemme på Rekdal. Jeg tenkte at sånn og sånn kunne det bli. Jeg var forberedt, da fikk jeg også roen. Der tror jeg Petter Northug har vært flink.

Bergeruds straffedrama

Ett sekund gjensto av semifinalen i håndball-VM mellom Norge og Kroatia. Stillingen var 22–22 da kroatene fikk straffe.

Scoret Kroatia var det de som skulle spille finale i Paris. Reddet Norges keeper Torbjørn Bergerud ville de bli ekstraomganger.

Les også

Videotitting gjorde at Norges keeperhelt avslørte Kroatias straffeskytter

Bergerud ble først irritert over dommeravgjørelsen. Han var uenig. Men keeper skiftet fort fokus. Det var umulig å endre avgjørelsen.

– Jeg hadde ingenting å tape. Straffeskytteren hadde alt presset. Jeg kunne ta det med ro og konsentrere meg om oppgaven – om hva jeg og keepertemaet hadde forberedt oss på. Nå sto vi der i en avgjørende situasjon. I stressede situasjoner har spillere en tendens til å ta favorittskuddet. Vi hadde lest oss opp riktig. Han tar alltid skuddpådrag og en tendens til å skyte ned mot min venstrefot. Jeg forsøkte å holde hodet kaldt, ikke gå for tidlig og treffe med timingen. Og et stemte.

Bergerud reddet. Norge vant ekstraomgangene og var klare for VM-finale.

Torbjørn Bergerud reddet straffe mot Kroatia i siste sekund – og Norge vant VM-semifinalen etter ekstraomganger.

– Alt ligger i detaljene

Kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen har vært vant til å ta riktige, viktige og kjappe avgjørelser hele tiden. Han tror ikke det er annerledes for en idrettsutøver enn en forretningsmann.

– Det kan sammenlignes med alle prestasjonsyrker. Når du jobber med motparter i konkurransesamfunnet, det være seg kultur, forretningsliv, idrett, ligger seirene i detaljene. Suksessen ligger i detaljene og de detaljene du vet du er best på. Min gamle fotballtrener sa: «Ikke finn på noe nytt i kamp som du ikke behersker på trening». Alt i businesslivet ligger i detaljene. Alle kan gjøre en jobb 90 prosent. Det er fra 90 til 100 prosent det er vanskelig. Det er så tungt de siste 10 prosentene.

Torsdag morgen var det siste finpuss i VM-løypene for Finn Hågen Krogh før han skal være ankermann i herrestafetten.

– Det handler også om å holde hodet kaldt?

– Nei. Jeg mener en skal være «hot» i hodet hele tiden. Være «på», «på», «på» absolutt hele tiden. Se etter nye muligheter. Vite når du ser muligheten. «Dette behersker jeg!». Det er litt sånn jeg tenker når viktige avgjørelser skal tas. Men dette gjelder ikke bare business og idrett. Jeg tror det er hele livet.

Fotofinish måtte til for å kåre en vinner mellom Norges Oddvar Brå og Russlands Aleksandr Savjalov i VM-stafetten i 1982. Gullet ble delt mellom de to nasjonene.

Oslo 24. februar 1982: Kvelden før herrestafetten i Oslo samlet Oddvar Brå tankene på hotellrommet. Han gikk gjennom alle mulige scenarioer på sisteetappen. 10 sekunders ledelse? 10 sekunder bak? Likt ut med en, to eller tre andre ankermenn? Ville det bli spurt? Og mot hvem?

Les også

«Det er ikke Norges ansvar at de andre ikke klarer å skrape sammen fire skiløpere som kan yte litt motstand»

Brå ville gjøre seg ferdige med alle scenarioene. Han ville være i forkant. Derfor var han også klar da hodet traff puten. Hvis ikke kunne han få en urolig og søvnløs natt.

– Da Pål Gunnar Mikkelsplass gikk ut på tredje etappe hadde vi et stort forsprang og jeg var mentalt forberedt på at jeg ville gå ut med en viss ledelse som jeg skulle forsvare. Så fikk jeg høre at Mikkelsplass falt i Styggedalen og at ledelsen ble mindre. Men på Gratishaugen gikk løperen fra Sovjet forbi Mikkelsplass. Da var det kjempeviktig for meg å snu mentalt. Jeg måtte komme tilbake i angrepsposisjon. Alt ble snudd på hodet.

– Hvordan klarte du å snu om?

– Det handlet om at jeg hadde gått mange renn i stressede situasjoner. Jeg brakk jo staven, da var det roen som berget meg. I stedet for å se etter en ny stav, bare fortsatte jeg. Det ville vært en større utfordring dersom det hadde skjedd 10 år tidligere.

For ordens skyld: Brå og Norge delte gullet med Sovjetunionen i den episke VM-stafetten.

Oberstdorf 16. februar 1987: Torgny Mogren slet med å få sove. Han var urolig. Kaldsvettet. Mogren hadde det vanskelig.

Noen timer tidligere hadde Sveriges stafettlag taktikkmøte.

Torgny Mogren gikk Sverige inn til tre mesterskapsgull som ankermann på stafetten.

Nestorene Gunde Svan og Thomas Wassberg pekte på Torgny Mogren:

– Du er verdens rakeste på ski!

– Du er best taktisk!

– Vi tre andre på laget er mye tregere enn deg!

– Du går siste etappe!

Mogren var smigret over tilliten fra Sveriges to skikonger. Mogren takket ja med et smil.

– Jeg fikk jo kjempeselvtillit med én gang. Men så gikk jeg og la meg etter kveldsmaten. Da tenkte jeg: Hvorfor var jeg så dum at jeg sa ja til å gå siste etappe? Mislyktes jeg ville hele det svenske folk tenke at jeg var en fiasko.

Les også

Jakkeprodusenten i ski-VM: – Beklager den mørke fargen

Mogren slet med søvnen og jobbet seg gjennom de ulike scenarioene.

– Jeg var sikker på å ha en stor ledelse da jeg gikk ut. Men Gunde tapte litt på sin etappe og Wassberg slet med å riste av seg russeren. Jeg fikk vel 8–9 sekunders ledelse.

Mogren økte ledelsen på sin ankeretappe og den svenske seieren var aldri truet. Han gikk også Sverige inn til OL-gull i 1988 og et nytt VM-gull i Lahti i 1989.

– Hvilke råd har du å gi til Krogh?

– Slipp nervøsiteten. Gå inn i deg selv. Ikke stress deg opp, for da vil det knyte seg helt.

– Hvordan stresser man ned før en så viktig oppgave?

– Forsøke å si at dette har jeg gjort et utall ganger. Gjøre som man pleier. La kroppen bestemme, slik at en ikke presser for hardt og går over grensen. For da blir det katastrofe!


Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Ski-VM
  3. Finn Hågen Krogh
  4. Øystein Stray Spetalen
  5. Kjetil Rekdal