Langrenn

Slik skal de få Johaug til OL: – I høyeste grad realistisk

Med OL i tankene trente Therese Johaug mandag i byen hvor den olympiske komité har sitt hovedkvarter. Tirsdag skal hun forsvare hvorfor hun bør få delta i neste års leker.

Therese Johaug utenfor Hotel de la Paix i Lausanne mandag ettermiddag. I trappen til venstre går Johaugs kjæreste, roeren Nils Jakob Hoff.
  • Halvor Ekeland
  • Odd Inge Aas
    Journalist

LAUSANNE: Fra hotellet i Lausanne ser teamet til Therese Johaug ned på den vakre Genève-sjøen. Ved vannkanten ligger det olympiske museet som forteller 123 år med moderne OL-historie.

Løfter man blikket ytterligere, ser man alpene som reiser seg mot himmelen på den andre siden av sjøen: Fjellkjeden hvor hun ble solbrent på leppene og fikk den skjebnesvangre salven av lege Fredrik Bendiksen for ni måneder siden.

Tirsdag skal et nytt kapittel i OL-historien avgjøres. Får Therese Johaug 16 måneders utestengelse eller mer, ryker lekene.

OL-historien er fylt av magiske grenser. For Johaug er altså den magiske grensen 15 måneder.

Listen foran Det olympiske museet er lagt på 2,45 m. Det er dette som er verdensrekorden i høyde. Men i Lausanne handler det ikke om verdensrekorder eller gullmedaljer for Therese Johaug. Det handler om OL-deltagelse.
Les også

Til nå har FIS vært tause om Johaug-saken. Her er fire spørsmål vi lurer på.

«Reasonable extended»

– Det vil være én forhandling som både tar stilling til både FIS´ anke som går ut på at de ønsker en forlengelse av utelukkelsestiden, og vår motanke hvor vi sier at det ikke er grunnlag for utelukkelse i det hele tatt, forklarer Johaugs advokat, Christian B. Hjort.

Hovedargumentasjonen kommer til å være ganske lik den som ble gjort i Norge, med noen får endringer.

– Vi mener det i høyeste grad er en realistisk motanke, sier Hjort bestemt.

– Det er helt vanlig i ankesaker at det vil være noen vinklinger som vil være annerledes, nettopp fordi vi har en dom å ta utgangspunkt i, sier Johaugs advokat, Christian B. Hjort.

Johaug går i utgangspunktet for full frifinnelse, men vil samtidig argumentere for at en eventuell straff må være så kort som mulig.

– Konsekvensene av en utestengelse vil bli problematisert. Da vil det naturlig nok også til å bli et tema om OL. Det kommer til å bli berørt i saken, forklarer Hjort.

Johaug fikk 13 måneders utestengelse av Domsutvalget i Norges idrettsforbund. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har anket straffeutmålingen.

– FIS ønsker at utestengningen skal bli «reasonable extended», står det i anken. Jeg tør ikke spekulere i hva de endelig vil argumentere for i lengde, men jeg legger til grunn at de vil kvantifisere det nærmere i høringen, sier Hjort.

Les også

Her ankommer Johaug byen der OL-skjebnen skal avgjøres

Kun åtte tilfeller tidligere

I den norske høringen, argumenterte Hjort for at Johaug hadde forhørt seg med legen, og dermed også gjort det hun kunne for å forsikre seg om at hun kunne smøre salven på leppene.

Blant annet viste han til CAS-dommer hvor det var problematisert at utøverne ikke hadde forhørt seg med en lege.

Antidoping Norge, på sin side, refererte til WADA-koden som sier at utøverne må sjekke selv, ikke bare med en lege. De viste også til at det kun hadde skjedd åtte ganger tidligere at en utøver hadde sluppet utestengelse helt.

Ett tilfelle var en tennisspiller som fikk feil astmamedisin av turneringslegen. En annen utøver ble hasteoperert for brokk, og fikk et ulovlig stoff injisert rett etter operasjonen. En hockeyspiller ble taklet så hardt opp mot vantet at han fikk hjertestans, og fikk et forbudt stoff på sykehuset. Han ble også kjent skyldfri.

– Dette viser hvor mye som skal til, sa Nils Kiær i Antidoping Norge i sin prosedyre i det norske domsutvalget.

Les også

Johaug glad for å få en internasjonal dom: – Da kan ingen si at jeg ble straffet for mildt fordi jeg er norsk

Sjarapova-dommen

Teamet til Johaug har hentet inn engelske Mike Morgan til å prosedere for Johaug i CAS. Han er blant annet kjent for å ha fått redusert straffen til tennisstjernen Maria Sjarapova fra 24 til 15 måneder.

I tillegg har Johaug-teamet valgt den samme dommeren som Sjarapova gjorde for et snaut år siden (amerikanske Jeffrey G. Benz). Det er derfor ventet at Sjarapova-dommen til å bli vektlagt av Johaug-teamet.

Da Aftenposten traff Mike Morgan i Lausanne søndag kveld, ønsket han ikke å svare på spørsmål før etter høringen. Heller ikke Hjort ønsker å gå i detaljer på hvilke saker de skal referere til på tirsdag.

OL-ilden brenner i Lausanne. Spørsmålet er om Therese Johaug er til stede når ilden skal brenne i Sør-Korea til vinteren.

I Sjarapova-saken klarte Morgan å overbevise CAS om at tennisstjernen ikke hadde utvist «significant fault», men «Non Significant Fault». Det åpnet for at de kunne forkorte straffen med ni måneder.

Han nådde imidlertid ikke frem med sin argumentasjon om at selv om den nedre grensen for utestengelse da er ett år, så tilsa det såkalte proporsjonalitetsprinsippet at CAS burde gå helt ned til åtte måneder.

I Johaug-saken vil Morgan argumentere for at Johaug ikke er å bebreide i det hele tatt, mens FIS kommer til å argumentere for at Domsutvalgets avgjørelse om «Non Significant Fault» er riktig, men at de gikk for langt ned mot minstetiden på 12 måneder.

Sentralt i Sjarapova-argumentasjonen var at Morgan fikk CAS med på at russeren hadde grunn til å delegere ansvaret for å følge med på oppdateringen av dopingreglene til sin agent.

I dommen skriver CAS at det er mange måter en utøver kan sjekke om et produkt inneholder et forbudt stoff, men at man ikke kan forvente at de skal gjøre alle mulige undersøkelser selv hver gang.

Johaug konsulterte seg med Fredrik Bendiksen, som kan vise til en imponerende CV som idrettslege. Hun vil mene at hun undersøkte hos den best mulig tilgjengelige kilden, mens FIS på sin side blant annet hevder at hun burde sett at merket på salvepakken advarte om et forbudt stoff.

Les mer om

  1. Therese Johaug
  2. Johaug-saken
  3. OL
  4. FIS