Kowalczyk mener Sundby skulle vært suspendert for halvannet år siden

Se hvordan andre utøvere har reagert på Martin Johnsrud Sundbys utestengelse.

KRITISK: Justyna Kowalczyks mer Martin Johnsrud Sundby-saken skulle vært håndtert annerledes.
  • Marius Schjei Dahl

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at dopingbestemmelsene ble kjent på onsdagens pressekonferanse på Ullevaal stadion.

— Jeg skal klare å stå sterkt i det og jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har kun fulgt den medisinske rådgivningen jeg har fått og jeg er glad Skiforbundet tar på seg all skyld, sier han på dagens pressekonferanse.

Gjennom feilbruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline mener Idrettens voldgiftsrett CAS at Sundby har brutt WADA-reglementet. Det medfører at han fratas seierene fra Davos og Toblach fra 2014-15-sesongen og dermed også sammenlagtseierne i Tour de Ski og verdenscupen samme år.

Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken, fordi forbundet mente det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken. Johnsrud Sundby mistet i utgangspunktet pengepremien på rundt 1,1 millioner kroner, men dette utlikner Skiforbundet ved å kompensering.

Les mer:

Les også

Gråtkvalt Johnsrud Sundby: - Himmelen falt i hodet på meg

At Johnsrud Sundby likevel står med to sammenlagtseiere i Touren tok ikke bort tårene fra 31-åringen, som møtte dommen med avsky.

Konkurrerte i 18 måneder etter resultatet

— Det er umulig å godta. En totalt urimelig dom, understreker han med tårer i øynene.

At Martin Johnsrud Sundby fikk konkurrere i 18 måneder etter Tour de Ski, har vekket oppsikt blant flere utøvere.

Den polske langrensstjernen Justyna Kowalczyk har tidligere vært i flere ordkriger med sin norske rival Marit Bjørgen i forbindelse med den norske profilens bruk av astmamedisiner. Nå går hun ut mot Johnsrud Sundby, som i et og et halvt år fikk konkurrere selv om han testet positivt på doping i Tour de Ski 2015. — Er det ikke slik at man burde suspenderes til saken er avklart, når man tester positivt på doping? spør Kowalczyk på sin Twitter-konto.

Les mer:

Les også

Slik reagerer Northug-leiren på rivalens utestengelse

På sosiale medier får langrennsesset massiv støtte og skiskytter Emil Hegle Svendsen var snar med å legge hånd rundt skikollegaen på sin Twitter-konto.

— Trist å se Martin JS bli straffet for legens misforståelse av regelverket , skriver Hegle Svendsen.

Støtte fra dopingtatt

Proffsyklist Vegard Robinson Bugge avga positiv dopingtest under Tour des Fjords i 2015. Han mener folk må sette seg inn i saken før de dømmer.

- Føler med deg Martin J Sundby! Alle kan gjøre feil. Viktig å skille mellom doping og regelbrudd. Flott at landslaget støtter deg, skriver Bugge.

Den finske langrennsløperen Aino-Kaisa Saarinen er kritisk til prosessen.

— Sundbys regelbrudd ble offentliggjort etter CAS. Hadde vært fint om reglene var like for alle. #åpenhet #fairplay

I Sverige er ikke alle like overbevist om misforståelsen. Tidligere sykkelprofil Roberto Vacchi stiller spørsmålstegn ved at Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder fra og med 11. juli.

- Johnsrud Sundby utestengt i to måneder, 11 juli till 11 september. Utestengt fra hva? undrer Vacchi.

Les også

Kowalczyk forfulgt av stalker: - Han ventet på meg med kniv

— Kommer til å få et helvete

I svenske Expressen skriver kommentator Ludvig Holmberg at han støtter nordmannen.

— Vi har i flere år hatt en stor diskusjon om astmamedisiner i langrennsverdenen - en diskusjon som har vært like hjernedød som infisert og som hele tiden påvirker sportens rykte. Både fra polsk og russisk hold har man hevdet at Norges enorme fremgang har vært en effekt av dette.

(...) Det er selvsagt ren idioti, skriver Holmberg.

— Det kommer til å storme i vinter. Det kommer til å være harde ord. Martin Johnsrud Sundby kommer til å få et helvete, avslutter Holmberg i sin kommentar.