Amerikaner slo alle de norske jentene: - En liten bombe

— Dette var det ikke mange som hadde trodd, sier ekspert.

OVERRASKELSEN: Jessica Diggins vant fredagens 5 kilometer.
  • Erlend Nesje
  • Daniel Røed-Johansen

TOBLACH/OSLO: Jessica Diggins (24) gikk raskest av alle på fredagens 5 kilometer i Tour de Ski. Heidi Weng kjempet om seieren, men passerte målstreken 0,9 sekunder bak den amerikanske vinneren.

— Dette var det ikke mange som hadde trodd, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Gleden sto skrevet i ansiktet på Diggins i målområdet i Toblach.

— Jeg kan ikke tro at dette skjedde. Det har ikke sunket inn ennå, sier Diggins til NRK.

Les også

Sundbys beskjed til Krogh: - Du kommer til å vinne Tour de Ski fem av de neste ti årene

Fire norske bak Diggins

Diggins har to 8. plasser tidligere fra denne utgaven av Tour de Ski. Hun vant VM-gull på lagsprint i 2013. — Det var en liten bombe med Diggins på toppen. Hun har gått fort før, men at hun skulle stå igjen på toppen er litt overraskende. Hun hadde en vanvittig avslutning, sier Norges landslagstrener Egil Kristiansen.

Bak Diggins var det en rekke norske. Weng tok 2.-plass, og Ingvild Flugstad Østberg kom på 3.-plass. Bak dem fulgte Ragnhild Haga og Therese Johaug.

— Åpningen var kanskje litt for rolig, men jeg avsluttet veldig bra. Igjen var jeg veldig nær. Jeg er veldig fornøyd, sier Weng til NRK. Weng er kommet på pallen i verdenscupen 38 ganger, men seieren har foreløpig uteblitt.

Østberg: - Fortsatt i sjokk

Østberg beholdt ledelsen sammenlagt og har nå 25 sekunds ledelse foran Johaug.

— Jeg er fortsatt litt i sjokk, jeg. Jeg vet ikke hva jeg skal si mer. Jeg er så fornøyd, sier Østberg til NRK.

— Jeg føler ikke at formen er på vei ned i det hele tatt. Det handler om at jeg ikke helt hadde dagen i dag, og at de andre var bedre, sier Johaug.

— Jeg har ikke så lyst til at hun skal ha et større forsprang enn det hun har nå. Ingvild er i kjempeform og kan gå bra opp den siste bakken. Jeg må gjøre min jobb, så får vi se, fortsetter Johaug.

Johaug er fortsatt den store favoritten til sammenlagtseieren i Tour de Ski, men Østberg har imponert trenere og eksperter voldsomt.

— Jeg ville tippet at Ingvild trenger ett minutt på Therese før den siste bakken. Nå har ikke Ingvild gått der på mange år, men hun er i betydelig bedre form enn det hun har vært noen gang, så kanskje går hun fortere opp der enn det vi tror, sier Egil Krstiansen.

— Ingvild har overrasket. Selv om Therese er den store favoritten, er ingenting gitt. Hun er ikke like overlegen som hun har vært, vurderer Fredrik Aukland om sammenlagtkampen.

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her: