Langrenn

Raja reagerer på Northugs oppførsel: – Svekker idrettens omdømme

Kulturminister Abid Raja sier at Petter Northug svekker idrettens omdømme etter at langrennsstjernen ble tatt for råkjøring og det ble funnet kokain hos ham.

Kulturminister Abid Raja er sjokkert over nyhetene som har kommet om Petter Northugs råkjøring og funn av kokain i leiligheten hans.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Northug ble tatt for råkjøring torsdag, og samme kveld ble det funnet kokain hjemme hos ham. Kulturministeren mener den pensjonerte langrennsstjernens handlinger påvirker idrettens omdømme negativt.

– Det er tusenvis av barn og unge som ser opp til ham, og dermed er han med på å svekke omdømmet til idretten, og han er ikke den rollemodellfiguren han bør være, sier Raja til NTB.

– Hva begrunner du at han svekker idrettens omdømme med?

– Det er at idrettsstjerner har en rollemodell-rolle overfor barn og unge. Når en verdensstjerne av Northugs kaliber blir tatt for noe slikt, skaper det store overskrifter, og det skaper stor skuffelse hos de mange som elsker Petter Northug. Og la det være klart, jeg er en av dem som elsker Petter Northug og idrettsprestasjonene hans. Men dette her er ikke noe vi kan elske, sier Raja.

  • LEST DENNE? Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug: – Jeg har gjort en stor feil
Petter Northug har ikke levd opp til rollen som et forbilde for barn og unge, mener kulturminister Abid Raja.

– Loven er lik for alle

I et intervju med VG er Northugs advokat Halvard Helle kritisk til ministerens uttalelser.

– Det er et viktig rettsprinsipp at regjeringspolitikere ikke kommenterer en pågående straffesak, sier han til avisen.

Helle vil ikke utdype ytterligere. Raja avviser på sin side kritikken.

– Jeg har ikke kommentert straffesaken, det har jeg vært tydelig på i alle intervjuer at den vil gå sin gang, og politiet må få gjøre jobben sin. Samtidig har jeg vært klar på at loven er lik for alle, også for Petter Northug. Vi er alle glad i sportsmannen Petter, og samtidig må alle rollemodeller være sitt ansvar bevisst, sier statsråden til VG.

Råkjørte

Northug ble torsdag stoppet i 168 kilometer i timen på E6, og politiet fattet mistanke om at han var ruspåvirket. I leiligheten hans fant de narkotika, og Northug bekrefter selv at det dreier seg om kokain.

– Først og fremst vil jeg si at Petter Northug er en fantastisk idrettsmann, som har skapt enorme gleder for et norsk publikum. Men loven er lik for alle, han må stå til rette for sine handlinger, sier Abid Raja videre til NTB.

Kulturministeren understreker at saken mot Northug ikke er avklart ennå, og politiet er tidlig i sin etterforskning. Men det Northug selv bekrefter på Instagram, er nok til å sjokkere Raja, som er jurist.

– Det er et sjokk for Idretts-Norge at en sånn type profil ikke er sitt ansvar mer bevisst, sier han.

Petter Northug må møte i retten etter at han råkjørte og funn av kokain i hans eget hjem.

Mener kokain gjør saken verre

Raja, som jobbet som advokat før han ble politiker, mener det er ekstra ille at kokain er innblandet i saken.

– På generelt grunnlag vil jeg si tre ting om de som bruker kokain: For det første er man med på å støtte de kriminelle, narkotikakartellene i Sør-Amerika, som dreper veldig mange mennesker. For det andre er det fattige bønder som blir tvunget til å jobbe på disse plantasjene, under slavelignende forhold. Og for det tredje så bidrar det til å hogge ned regnskogen, sier Raja.

Petter Northug har vært i problemer med politiet før. I 2014 ble han dømt til ubetinget fengsel for å ha fyllekjørt og krasjet luksusbilen sin like ved sin daværende bolig i Trondheim. Northug kom da tilbake og ble kongen av Falun-VM i 2015 og fikk folkets tilgivelse.

For tidlig å vurdere tilgivelse

Også politikere var da ute og uttrykte at Northug hadde deres tilgivelse. Raja mener tiden ikke er inne for å vurdere om Northug igjen kan bli tilgitt.

– Det å tilgi noen, det er noe helt annet enn at man skal stå til ansvar for sine handlinger. Alle som har gjort opp for seg, kan fortjene tilgivelse i neste runde. Men vi er ikke kommet dit ennå. Først må vi bli kjent med hva saken faktisk handler om. Det kan godt tenkes at det kan være rom for tilgivelse når det strafferettslige er avsluttet, sier Raja.

Han tenker med stor glede tilbake på Falun-VM da Petter Northug tok fire gullmedaljer.

– Det stuntet han gjorde da han gikk mellom de to på oppløpet og vant femmila, det er det bare Northug som klarer, sier kulturministeren.

Les mer om

  1. Petter Northug siktet:
  2. Petter Northug
  3. Abid Raja