Langrenn

Her blir Marit Bjørgen historisk: Norge tok OL-bronse på sprintstafetten

Ingen vinterolympier har flere OL-medaljer enn Marit Bjørgen etter bronsen på sprintstafetten.

Marit Bjørgen (t.h.) og Maiken Caspersen Falla sikret enda en norsk medalje i langrenn.
  • Halvor Ekeland
  • Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG/OSLO: Norge eller Sverige? Det var spørsmålet foran sprintstafettene i langrenn onsdag morgen. Trodde de fleste.

Men kanskje enda mer oppsiktsvekkende: Marit Bjørgen kunne bli den vinterolympieren med flest olympiske medaljer. Ingen andre har 14 OL-medaljer i vinter-OL. Bjørgen sto likte med Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie før dagens sprintstafett. Alle tre hadde 13 medaljer.

Med seier ville Marit Bjørgen bli tidenes vinterolympier også dersom du ser på valøren til medaljene. Da ville hun stå med åtte gull, fire sølv og to bronse og dermed gå forbi Ole Einar Bjørndalen som står med åtte gull, fire sølv og en bronse.

Det ble altså bronse. Ingen har flere olympiske medaljer, men Ole Einar Bjørndalen har altså flere gull.

– Det gjenstår en sjanse til. Jeg ser frem til tremila, det gjør jeg absolutt, sier Marit Bjørgen til TVNorge.

Bjørgen står likevel med syv gull, fire sølv og tre bronsemedaljer i OL. Dermed er det ingen annen vinterolympier som er foran henne på listen.

Les også

Her er de syv mennene bak OL-dronningens eventyrlige karrière

Holdt på å falle

Da det hele skulle avgjøres, var det ingen tvil om at Norge skulle ta medalje. Men gullet var de ikke i nærheten av.

På vei ned til stadionet ble det noe kluss mellom Caspersen Falla og svenske Stina Nilsson. De hektet i hverandre, så det ut til. Slikt kan fort skje i sprint, men Caspersen Falla innrømmer at det var bittert å tape fart i den utforbakken.

– Jeg ligger i midten, hun kommer på inneren. Jeg blir litt satt ut der. Jeg mister fart og må reise meg opp. Da blir jeg litt satt ut. Jeg føler jeg mister litt fart fordi jeg må reise meg opp, sier Maiken Caspersen Falla.

Dermed var Norge i realiteten ute av kampen om gullet. Men bronsemedalje er også bra.

– I dag var det tøft. Det var to lag som var bedre enn oss. Da må vi være fornøyde med bronse, sier Marit Bjørgen til TVNorge etter løpet.

– Det var en barndomsdrøm å få gå sammen med Marit Bjørgen, og nå tar jeg bronse med henne. Hun er en nasjonal helt, sier Falla.

Les også

Forbløffet Mowinckel etter nytt OL-sølv i natt: – Hæ, er det sant?

Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla var fornøyde med bronse på lagsprinten.

Gikk knallhardt

I OL-finalen fikk vi den duellen vi hadde håpet og ønsket oss. Sverige og Norge var storfavoritter, spørsmålet var hvilken av de to nasjonene som skulle ta sitt tredje gull i kvinnelangrenn i OL. Slik gikk det altså ikke.

Marit Bjørgen gikk første etappe for Norge. Maiken Caspersen Falla gikk den andre. For Sverige gikk Charlotte Kalla og Stina Nilsson.

Etter to etapper var det nettopp de to lagene som var i tet. Charlotte Kalla og Bjørgen gikk hardt på sine etapper. Det skulle mørnes.

Bak lurte amerikanerne Kikkan Randall og Jessica Diggins.

Overraskende gull

Og på Diggins’ andre runde, klinket den amerikanske løperen til. Også hun ville mørne.

Det vi trodde skulle bli en duell mellom to nasjoner, endte med å bli en duell mellom tre. Inn på oppløpet var Sverige først, med USA og Norge rett bak.

Les også

Sjekk medaljeoversikten i OL: Norge har nådd det ambisiøse medaljemålet

Men på oppløpet klarte ikke Caspersen Falla å henge med Sverige og USA. De to sistnevnte var rett og slett overlegne.

Og i gullduellen viste den amerikanske kvinnen seg sterkest. USA tok dermed et overraskende gull, foran Sverige og Norge.

Med det tok de også, ifølge Eurosport, tidenes første medalje for amerikanske langrennskvinner i OL.

– Jeg er veldig glad på deres vegne. Jeg tror det er viktig for sporten vår. Så er jeg veldig glad på Kikkan (Randall) sine vegne også. Vi gikk jo sammen i vårt første OL i Slat Lake også, så vi kjenner hverandre godt, sier Bjørgen.

Les mer om

  1. OL
  2. Langrenn
  3. Marit Bjørgen
  4. Maiken Caspersen Falla