Northug felt på slutten

<p>Russisk duo ble for sterk for Petter Northug på 2. etappe av Tour de Ski.</p>

Tour de Ski 2012/13 OberhofProlog, første dag. Petter Northug på førsteplass foran Marcus Helner og Alexandet Lekov.Foto: Mariann Dybdahl 29.12.12

På den 15 kilometer lange jaktstarten i klassisk stil måtte den norske skikongen innse at etappeseieren glapp på slutten.

Men nordtrønderen spuret inn til 3. plass, og henger fortsatt med i sammendraget, 16,7 sekunder bak vinneren Maxim Vylegzjanin fra Russland.

— Jeg lå litt bak, og skjønte at det kom til å bli en krig på slutten, og at russerne ville gå fort. Jeg prøvde egentlig bare å ligge i tetgruppa og ikke tape for mye, sa Northug til NRK etter målgang.

Han beskriver et renn som kostet kreftet hele veien.

- Det gikk greit, men var bra fart da jeg ble hentet inn. Føret var tøft, og man får ingenting gratis her i dag. Det var ikke forhold for staking, som er min store styrke. Jeg kjenner at jeg trenger de konkurransene her før jeg kommer i ordentlig slag , vurderer han,

Der han vil være

Northug er fornøyd med hvordan det ser ut i sammendraget etter de to etappene i Oberhof.

- Jeg er akkurat der jeg ønsker å være etter to etapper. Nå handler det om å klare en semifinale i sprinten, så spørs det på hva resten gjør. Vi har sett før at det ikke har så mye å si om man er nummer 1 eller 3 etter to etapper, mener 26-åringen.

Northug, som vant prologen lørdag uten å anstrenge seg altfor hardt, gikk ut først, 11 sekunder foran svenske Marcus Hellner på plassen bak. Men det tok ikke lang tid før forspranget var hentet inn.

For allerede etter 2 kilometer var Northug hentet inn av flere andre. Nordmannen ble liggende som en del av en åttemannsgruppe, mens resten av feltet kom halsende like bak.

Stabil tetgruppe

Med unntak for svenskenes håp Hellner, som tidlig måtte slippe, holdt tetgruppa seg samlet. Avstanden ned til forfølgerne økte gradvis, og det ble tidlig klart at det var mellom de sju i teten av kampen om etappeseieren skulle stå.

Den russiske trioen Aleksander Legkov, Maxim Vylegzjanin og ilja Tsjernusov dro tetgruppa gjennom de fleste av de 15 kilometerne. Northug lå for det meste i halen, sammen med Dario Cologna (Sveits), Alex Harvey (Canada) og Matti Heikkinen (Finland).

Med litt over en kilometer igjen satte Legkov for alvor opp tempoet, noe som sørget for at Heikkinen, som falt et par kilometer før, måtte slippe sammen med Tsjernusov. Sammen med landsmannen Vylegzjanin kom Legkov seg løs, og de to russerne spurtet opp seieren. Der var Vylegzjanin sterkest, og vant med en halv fot ned til landsmannen

I spurten om tredjeplassen var Northug sterkest, og slo Harvey og Cologna i mål. Dermed sikret han seg fem viktige bonussekunder. I mål var han 6,7 sekunder bak vinneren, som også noterte seg for ti ekstra bonussekunder i forhold til nordmannen.

Gikk seg opp

De fem andre norske deltakerne startet alle langt bak, etter å ha skuffet på prologen. Tord Asle Gjerdalen ble nest beste norske på 22. plass, mens Simen Østensen gikk seg opp til 31. plass, etter å ha blitt nummer 74 lørdag.

Finn Hågen Krogh ble 39, Nikas Dyrhaug 43 og Snorri Einarsson 55. Touren fortsetter med sprint i sveitiske Val Müstair første nyttårsdag, etter en hviledag på nyttårsaften. To dager senere venter en ny jaktstart, da over 35 kilometer i italienske Toblach.