Norsk sprintdominans i VM-generalprøven: Klæbo og Falla vant

Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo sikret norske seiere på sprint friteknikk.

Johannes Klæbo herjet i Lahti.

20. februar starter VM i Seefeld og under to uker før mesterskapet er den norske sprintformen prikket inn før gullhåpene skal begynne å gå i Østerrike.

Lørdag sikret Caspersen Falla og Høsflot Klæbo norske seiere på sprint friteknikk i Lahti.

– Dette betydde så mye. Beste plassering på sprint har vært en 5. plass. Da er det gøy å få det til i en løype som i dag, sier Falla til NRK.

Imponerte

– Jeg ble skikkelig glad. Jeg kom til en finale, det har ikke vært så mange av de i år, la hun til etter å ha slått Sophie Caldwell. Faktisk var Caspersen Falla videre til finale på minst mulig margin etter å ha blitt slått i semifinalen.

Rennet i Lahti var det femte og siste uttaksrennet før Seefeld-VM. Som regjerende mester var Caspersen Falla allerede klar, mens sprintkometen Kristine Stavås Skistad og tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng allerede var VM-klare.

Trolig er også Mari Eide klar, etter å ha imponert og nådd finale lørdag. Hun ble nummer fem i finalen, foran Tiril Udnes Weng.

– Da skal det mye til for at hun ikke får gå VM-sprint, sier NRK-kommentator Jann Post.

– Imponert i lang tid

– Det spørs hva man legger vekt på. Alder? Ofte velger man en yngre til den siste plassen. I tillegg passer løypa i Seefeld bra for Mari, hun er en type som kan gjøre det bra. Hennes aksjer er sterke, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Maiken Caspersen Falla var hoppende glad for å ha vist sprintform før VM i Seefeld.

– Men vi må si at Ane Appelkvist Stenseth har imponert i lang tid og gjort mange gode renn, legger han til.

I herreklassen spurtslo Høsflot Klæbo Federico Pellegrino. Italieneren ble nummer to, foran Finn Hågen-Krogh. Eirik Brandsdal og Emil Iversen ble nummer fire og fem.

Dominans fra A til Å

Det var i det hele tatt dominans fra A til Å på herresiden, der alle utøverne kvalifiserte seg fra prologen og alle fem kvartfinaleheatene endte med norsk seier. Klæbo, Brandsdal, Erik Valnes, Finn Hågen Krogh og Iversen sikret fem av fem seiere. Sindre Bjørnstad Skar gikk videre på tid, mens Håvard Solås Taugbøl røk ut med en fjerdeplass.

I semifinalene spurtslo Klæbo Brandsdal i det første heatet, mens Krogh slo Iversen i en annen norsk duell i heat nummer to.

På kvinnesiden røk Silje Øyre Slind ut allerede i prologen, mens Anne Kjersti Kalvå røk ut i kvartfinalen. VM-håpet Anna Svendsen endte sist i et dramatisk semifinaleheat, der «VM-rival» Mari Eide gikk videre, mens Caspersen Falla måtte videre på tid. Appelkvist Stenseth klarte ikke å følge Udnes Weng til finale i det andre semifinaleheatet.