Gråtkvalt Johnsrud Sundby: - Himmelen falt i hodet på meg

Skistjenen mister Tour de Ski-seier og utestenges i to måneder for brudd på dopingreglementet.

svp://112139?view=ap

ULLEVAAL STADION: Martin Johnsrud Sundby har brutt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin. Sundby mister blant annet Tour de Ski-seieren fra 2014-/15-sesongen. Han utestenges i to måneder fra 11. juli.

— Jeg skal klare å stå sterkt i det og jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har kun fulgt den medisinske rådgivningen jeg har fått og jeg er glad Skiforbundet tar på seg all skyld, sier han på en pressekonferanse.

— Det er umulig å godta. En totalt urimelig dom, understreker han med tårer i øynene.

Det betyr at Petter Northug utropes til vinner av Tour de Ski den aktuelle sesongen.

Idrettens voldgiftsrett CAS har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken, fordi forbundet mente det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken.

Hadde dette skjedd, ville medisinbruken vært i tråd med regelverket, og det ville ikke blitt igangsatt noen sak, heter det i pressemeldingen til Norges Skiforund.

Dommen ilegger Johnsrud Sundby to måneders utestengelse, med virkning fra 11. juli. Han fratas også seieren i to løp i sesongen 2014/15. Han mister dermed sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong.

— Det har vært en tøff belastning og jeg mener jeg har stått med ganske rak rygg for jeg vet jeg ikke har gjort noe galt, sier Johnsrud Sundby og takker alle som har hjulpet han i saken.

CAS-dommen falt i en ankesak etter at dopingpanelet til det internasjonale skiforbundet FIS først hadde frifunnet Johnsrud Sundby. Dommen får ingen innvirkning på resultatene for sesongen 2015/16. – Dette handler om at Martin Johnsrud Sundby har tatt lovlige og nødvendige medisiner, men som CAS har slått fast, har medisinen blitt administrert på feil måte. Det er ikke slik at han har hatt for høye verdier, sa skipresident Erik Røste på en pressekonferanse onsdag.

– Det er viktig å slå fast følgende: Dette handler ikke om juks om eller å oppnå fordeler. Det handler om forståelsen av hvordan en lovlig og nødvendig medisin skal inntas, la Røste til.

Mister Tour de Ski-seier

Dette skjedde i sesongen 2014/15-sesongen. Han mister verdenscupseierne fra Davos, Toblach og samtidig også seieren i Tour de Ski. Dermed mistet han også sammenlagtseieren i verdenscupen for samme sesong.

Johnsrud Sundby utestenges i to måneder fra 11. juli.

– Vi er skuffet over dommen og mener den rammer Martin på en urimelig måte. Behandlingen av saken har avdekket at regelverket er uklart. Vår erfarne landslagslege har ment at han har behandlet Martin innenfor reglementet. For Norges Skiforbund er det viktig å understreke at Martin har fulgt rådet fra skiforbundets lege slik han er pålagt i landslagskontrakten, og selv er uten skyld i det som har skjedd, sier skipresident Erik Røste.

svp://112139?view=ap