«Uslåelige» Klæbo: – Det kommer jeg aldri til å si

LILLEHAMMER (VG) Med seieren på sprinten har Johannes Høsflot Klæbo vunnet smått utrolige halvparten av verdenscuprennene han har gått i karrieren. Men å hylle seg selv, der sier han klinkende klart nei takk.

OPPVARMING: Johannes Høsflot Klæbo før prologen i Lillehammer lørdag.

Han var først over målstreken igjen. Klæbo skjøt fart ut av siste sving og kontrollerte inn til en ny seier på oppløpet i lørdagens sprint.

– De siste 40 sekundene snur jeg meg ikke, da bare går jeg, sier Klæbo til VG.

Det var Klæbos 104. verdenscupstart, hans 52. verdenscupseier.

Andre store norske (og en svenske) sin seiersprosent i verdenscupen:

  • Bjørn Dæhlie – 39 prosent.
  • Petter Northug – 17 prosent.
  • Martin Johnsrud Sundby – 13,5 prosent.
  • Thomas Alsgaard – 13 prosent.
  • Vegard Ulvang – 8,5 prosent.
  • Den svenske skikongen Gunde Svan var i nærheten av Klæbo med en seiersprosent på 46, men han gikk bare 65 verdenscuprenn.
  • Marit Bjørgen gikk hele 303 verdenscuprenn og vant 114. Det gir en seiersprosent på 37,5.
VANT: Johannes Høsflot Klæbo var best på sprinten i Lillehammer, Federico Pellegrino (t.v.) ble nummer to, mens Even Northug tok den siste pallplassen.

Søndag var planen at Klæbo skulle gå 20 kilometer fellesstart klassisk, men på morgenkvisten ble det klart at halsen som murret og gjorde at han ikke stilte fredag, også setter han ut søndag. Dermed er det to av seks renn så langt denne sesongen hvor trønderens navn mangler. Men sesongen er lang, totalt består den av 37 verdenscuprenn.

– Kan du vinne 30 verdenscuprenn i år?

– Nei, det tror jeg bli hardt. Da må murringen i halsen slippe fort, da tåler jeg ikke en sånn dag, og da må det bli litt murring på alle andre, da kanskje det kunne gått. Men det tror jeg er usannsynlig. Fokuset mitt er ett skirenn av gangen, svarte Klæbo og lo litt av forslaget på 30 seirer, før det ble klart at han står over søndag.

– Kan du ikke bare være litt unorsk å si: Jeg er så mye bedre enn de andre at de er sjanseløse?

– Det er så langt fra min oppdragelse. Den tanken har aldri falt meg inn å si, det kommer jeg heller aldri til å si, svarer Klæbo og ler.

For nå står rekord etter rekord for fall når 26-åringen fra Byåsen i Trondheim går skirenn.

Med seier på sprinten i Lillehammer har Klæbo vunnet dobbelt så mange sprintrenn i verdenscupen som noen annen mann. Federico Pellegrino, som ble nummer to lørdag, og Emil Jönsson har 16 seire hver.

Even Northug ble nummer tre på sprinten lørdag. Han er nesten målløs over det Klæbo leverer.

– Vi går for å vinne alle mann, men han er rå. Det må vi bare innse å trene deretter, og gjøre ting for å nærme seg og kanskje slå ham, sier Northug til VG.

– Hvordan er det å konkurrere mot en som er så overlegen?

– Jeg syns det er artig. Jeg liker å ha noe å strekke meg etter. Det hjelper på motivasjonen, svarer Northug.

Dette sa Martin Johnsrud Sundby om Klæbo etter Ruka-suksess:

Storebror Petter Northug meldte dette på Twitter etter Klæbos sprintseier:

«Se på hvordan Johannes løser denne i finalen teknisk. Det er så rått å se på! Kraft rett ned i underlaget og raskt oppe i posisjon før han smeller til på nytt. Pellegrino, Anger og Northug blir statister når det avgjøres. Kom dere på jobb.»

Klæbo er nummer tre på listen over antall seire i samme type løp, han har 19 seire på sprint friteknikk. Marit Bjørgen har 1. og 2. plass på den listen, med 24 seire på nettopp sprint friteknikk og 20 seire på stafett, viser statistikk fra Det internasjonale skiforbundet.

Når det kommer til flest individuelle seire i byen som denne helgen huser verdenscupen, utlignet Klæbo rekorden til Martin Johnsrud Sundby med lørdagens seier. De står begge med fire seire.

Med tre seire i Ruka passerte han Justyna Kowalczyk på listen over flest verdenscupseire. Kowalczyk hadde 50. Nå har Klæbo 52. Bare Marit Bjørgen og Therese Johaug har flere. Bjørgen stoppet på 114 seire, Johaug 82.

Men det finnes fortsatt milepæler for Klæbo. Han har aldri vunnet et distanserenn i klassisk som er lenger enn 15 kilometer. Søndag er det 20 kilometer klassisk fellesstart i Lillehammer.

Og hamstringskaden ser ikke ut til å plage Klæbo nevneverdig. Den alternative treningen har fungert. Hamstringen kan ikke stoppe ham, det kan en sår hals.

– Jeg syns kvarten og semien er det tyngste i dag (lørdag), så får jeg det litt som jeg vil i finalen, sier Klæbo til VG.

Han har også noen 2. og 3.-plasser. Ved siden av 52 verdenscupseire har han 15 2.-plasser og 4. 3.-plasser. Det betyr 71 pallplasser på 104 renn. Det er solid.