Langrenn

Til nå har FIS vært tause om Johaug-saken. Her er fire spørsmål vi lurer på.

Så langt har svaret vært «ingen kommentar». Tirsdag får vi kanskje svar når FIS møter Johaug til høring i CAS.

Therese Johaugs OL-skjebne avgjøres i Lausanne.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

7. mars ble det kjent at dopingpanelet i FIS anket avgjørelsen fra Domsutvalget i Norges idrettsforbund om å utestenge Therese Johaug fra all idrett i 13 måneder.

De har siden sagt at de ikke vil kommentere saken før etter at dommen er falt.

Her er fire spørsmål vi gjerne skulle hatt var på om saken som kommer opp i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) tirsdag.

Idrettens Voldgiftsrett i Lausanne. Her skal Therese Johaug møte til lukket høring i dopingsaken tirsdag.

1. Hvem satt i dopingpanelet som valgte å anke Johaug-dommen til CAS?

Vi vet at den canadiske høyesterettsdommeren Patrick Smith leder dopingpanelet i FIS. Han er også styremedlem i organisasjonen. Smith peker ut to av sine styrekollegaer når en sak skal behandles i panelet, i tillegg til eksterne eksperter det måtte være behov for.

Dette bekreftet FIS til sportsblogger Andreas Selliaas, men hvem disse var i Johaug-saken, har de imidlertid aldri svart på.

Mer åpenhet og større grad av uavhengighet i domsorganene er nøkkelpunkter i det omfattende reformarbeidet som for tiden pågår i WADA og det internasjonale antidopingarbeidet.

– Selvfølgelig bør man få vite hvem som sitter i dopingpanelet til FIS, og som valgte å anke dommen mot Therese Johaug. Prosessene må være åpne, sa Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge til VG i mars.

Les også

Her skal Johaugs OL-skjebne avgjøres: – De som er her, er kanskje ikke forberedt på alle spørsmålene som kommer

Therese Johaug på vei inn til pressekonferansen hvor dopingsaken mot henne ble kjent.

2. Stemmer opplysningene fra Johaugs advokat, Christan Hjorth om at FIS avslo motpartens ønske om en åpen høring? Hvis så, hvorfor ønsker FIS å føre saken for lukkede dører?

– Det er ikke tradisjon for åpne høringer der nede. FIS var ikke begeistret for det denne gangen heller, sier Hjorth til Aftenposten.

Generalsekretær i CAS, Mathieu Reeb forklarer at han ikke har mottatt noen formell henvendelse om lukket høring i denne saken.

CAS er en voldgiftsrett. Denne typen rettsinstans er normalt lukket. Kun en gang tidligere har man hatt åpne dører.

Høringen i NIFs domsutvalg på Ullevaal stadion i januar var åpen for mediene og publikum. Dermed fikk både det norske og det internasjonale idrettspublikumet muligheten til å se bevisene og gjøre seg opp en mening om saken.

Med en åpen høring i CAS ville man fått samme muligheten til å høre hvorfor FIS mener utestengelsen er for kort.

Christian Hjorth er Therese Johaugs advokat.

3. I hvilken grad spilte idrettspolitiske hensyn inn i vurderingen om å anke?

Saken som virkelig har preget den idrettspolitiske debatten internasjonalt det siste året, er WADA-rapporten som konkluderte med et omfattende dopingprogram i Russland.

Ifølge rapporten skal russerne ha jukset med dopingprøvene blant annet til sine langrennsløperen under Sotsji-OL. På bakgrunn av dette ble seks russiske toppløpere suspendert av FIS før Tour de Ski sist vinter.

Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin var blant dem som også mistet Lahti-VM. CAS opprettholdt nylig suspensjonen.

For FIS er det nok viktig å vise at alle utøvere behandles likt, uavhengig av hvilket land de kommer fra. I våre nordiske skinaboland har man lenge vært irriterte over det man opplever som norsk selvgodhet i langrennssporten.

Senest i helgen sa svenskenes langrennssjef, Johan Sares at han mener det er bra med en internasjonal vurdering av en dopingsak mot en utøver som kjemper om medaljer i OL og VM.

Det mener også Sverre Seeberg, norsk visepresident i FIS.

Nå kan ingen si at nordmenn blir behandlet midlere enn russere, sa han da anken ble kjent i mars.

Les også

Charlotte Kalla om Johaug: – Ett sted må det finnes en grense

Marit Bjørgen vitnet til fordel for Therese Johaug.

4. Hva er det egentlig FIS har anket og hvor lang utestengelse ønsker de?

FIS skrev i pressemeldingen da anken ble kjent at de mente 13 måneders utestengelse var i det nedre sjiktet av forventede sanksjoner.

De har foreløpig ikke sagt noe om nøyaktig hva de anker, men Johaugs advokat forklarer at alle er enige om hendelsesforløpet i saken. Bevisførselen kommer til å være ganske lik den som ble ført i Norge.

– De har anket straffeutmålingen. Det er de rettslige vurderingene av faktumet man vil tvistes om. Det er noe mindre bevisførsel for CAS enn hva det var for domsutvalget. Blant annet vil ikke Marit Bjørgen møte som vitne. Jo Klavenes (farmasøyt som vitnet i Oslo) vil heller ikke det. Det er bare Johaugs forklaring og Fredrik Bendiksen (Johaugs tidligere lege som ga henne salven). Det er fordi faktum allerede er etablert og heller ikke bestridt, sier Hjorth.

Nøyaktig hvor streng dom FIS kommer til å kreve er foreløpig uklart. Slik jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie leser pressemeldingen, vil de ikke kreve veldig mye mer enn 13 måneders utestengelse.

– Litt mellom linjene til FIS så leser jeg at de er uenige, men ikke veldig uenige, sier han.

Han tror FIS kommer til å være tydelige på hva man kan forvente av en idrettsutøver som Johaug. Hun kjenner dopingreglementet godt og har vært en del av toppidretten i mange år.

Dermed kan man kanskje også forvente flere egne undersøkelser enn hva Johaug gjorde.

Aftenpodden Sport dro til fjells for å møte langrennsstjernene våre – for å snakke om barn, fotball, ferie og brunfarge. Blant annet:

Les mer om

  1. Johaug-saken