Rønning vant dagens etappe

<p>Mens Petter Northug tapte terreng til Dario Cologna.</p>

eldar Rønning vant i FiemmeFOTO: RUNE PETTER NESS
  • Svein Rune Kjøllesdal
Vm ski Oslo

Eldar Rønning klemte til i siste motbakken, og fikk luke til resten av feltet. Dermed stakk Rønning av med etappeserien i dagens Tour de Ski-renn.

— Jeg gikk det jeg hadde, men jeg hadde ikke så mye å gi i starten. De siste par rundene tenkte jeg at "dette skal jeg vinne". Men jeg fikk ikke gått så taktisk som vi ville i dag, sier dagens etappevinner , Eldar Rønning, til NRK like etter målgang.

Petter Northug endte på fjerdeplass, plassen bak Dario Cologna. Men Northug gjorde det bra på de innlagte spurtene, og tapte bare et sekund til Cologna på dagens etappe.

- Han er ikke i mål før han er på toppen i morgen. Men han gjorde det han skulle. Cologna økte i dag, så vi er kjempefornøyde. Nå skal det bli vanskelig å ta han igjen i morgen , sier Colognas trener, Fredrik Aukland, til NRK.

Tapte terreng

Dagens etappe startet forsiktig, og feltet var stort sett samlet da løperne nærmet seg første spurt lå Northug godt pakket inn i feltet, det gjorde derimot ikke Cologna. Svenske Emil Jönsson sikret seg 15 bonussekunder, mens det russiske sammenlagthåpet Lekov tok 12 sekunder, og sammenlagtleder Dario Cologna tok 10 sekunder. Dermed var Northug nede på 6. plass i sammendraget.

Også i den andre runden gikk feltet samlet, og det så ut som om Northug igjen skulle slite med å få med seg bonussekunder da de nærmet seg den innlaget spurten. Men Northug jobbet seg opp og vant dagens andre spurt, men klarte ikke ta inn mange sekundene på Cologna som tok 2.-plassen i spurten.

*** Slik var dagens etappe**

På den tredje innlaget spurten var rollene snudd om, denne gangen var Cologna igjen foran Northug, og økte luken ned til nordmannen til 9 sekunder. Italienske Di Centa var først over streken, med Cologna og Northug hakk i hæl. På den fjerde runden sprakk feltet opp, og både Northug og Cologna var med i teten.

Løsnet litt for Northug

Inn mot den fjerde spurten ledet Eldar Rønning tetgruppen, mens Cologna lå i rygg på Northug. Nordmannen gjorde som på de tre første spurtene og staket seg fram like før spurten, den luka klarte ikke Cologna å tette, dermed tok Northug 15 bonussekunder, mot Colognas fem.

Til runding etter 18 kilometer hadde både Lekov og franske Manificat mistet kontakten med tetgruppen. Mens en meget opplagt Eldar Rønning holdt stør kurs i front.

Cologna hang på

Inn mot den siste innlagte spurten viste Dario Cologna hvorfor han leder Tour de Ski suverent. Den sveitsiske langrennsløperen har fremdeles ikke vist svakhetstegn i årets konkurranse. Og tok teten inn mot spurten. Northug klarte å kjempe seg forbi, men fikk ikke ristet av Cologna, som dermed bare tapte tre nye sekunder til Petter Northug.

- Petter har gjort alt rett, men Dario har full kontroll på det likevel , sa NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard, og siktet til Petter Northugs løpsplan. Northug ga fra seg første innlaget spurt, men plukket jevnt med sekund etter det. Likevel holdt Cologna følge.

(Artikkelen fortsetter)

HARD KONKURRENT: Petter Northug klarte ikke å ta innpå Dario Cologna (Foto: Rune Petter Ness).

Rønning tråkket til

I den siste bakken før mål tråkket Eldar Rønning til, han klarte å kjempe til seg en luke. Og med gode ski holdt han luken helt til mål, og to dermed etappeseieren. Dario Cologna glei inn til en tredjeplass, og slo dermed Northug på oppløpet. Det ga sveitserne fem nye bonussekunder i kampen mot nordmannen, som dermed tapte et sekund på dagens etappe.

— Det var Texas på spurtene i dag, så det kostet en del krefter. Målet i dag var å plukke en del sekunder, men spurtene kostet alt for mye krefter. På slutten ville jeg ha både den siste spurten og vinne løpet, det gikk ikke , sier Northug til NRK.

Han innser at det blir vanskelig å vinne i morgen, men har ikke gitt opp.

- Det blir veldig vanskelig i morgen. Dario har bra kontroll og et solid utgangspunkt. Men man skal aldri gi opp, selv om jeg også må passe på de som kommer bak.

Northug går ut 1 minutt og 22 sekunder etter Cologna på sisteetappen i morgen. I fjor gikk Northug ut 1,18 minutt bak Cologna, da tok han inn 50 sekunder og endte 27 sekunder bak Cologna. Niklas Dyrhaug ble nummer syv på dagens etappe i Val di Fiemme.

VANT OVER NORTHUG: Eldar Rønning ble for sterk for Petter Northug og de andre løperne i dag (Foto: Rune Petter Ness).