Langrenn

Sundby fikk ordre om ikke å gå fra Northug

Først mot slutten satte Martin Johnsrud Sundby inn superrykket som parkerte konkurrentene.

MAKTDEMONSTRASJON: Martin Johnsrud Sundby rykket fra konkurrentene under onsdagens 30 kilometer.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Martin Johnsrud Sundby rykket fra konkurrentene kort tid før mål og gikk inn til seieren under fellesstarten i Ski Tour Canada.

Sergej Ustjogov gikk inn til 2.-plass, mens Matti Heikkinen ble nummer tre. Petter Northug kom inn 17,6 sekunder bak Sundby.

Northug tapte derfor i sammendraget til Ustjogov, som leder med 47,3 sekunder. Sundby ligger et drøyt minutt bak russeren i sammendraget.

Les også

  1. Northug avviser at han har gitt opp

  2. Treneren fryktet Northugs sesong skulle bli helsvart

  3. FIS-sjef savner mer show fra Johaug og Sundby

— Jeg fulgte lagtaktikken

Sundby følte seg sterk hele rennet, men ville ikke dra fra Northug, som lå best an av de norske i sammendraget.

TAPTE TID: Petter Northug.

— Jeg fulgte lagtaktikken vi la i går. Vi måtte kjempe for bonussekundene og vi måtte også ha med oss Petter så mye som mulig. Det ble aldri noe alternativ å trykke til. Jeg er fornøyd med utfallet, sier Sundby til NRK. - Når hadde du dratt fra i et vanlig renn?

— På andre runden, svarer Sundby.

Som ble overrasket over at Utsjogov hang med nærmest hele veien.

— Det var en god dag, men etter sprinten i går var jeg overbevist om at Ustijugov var ferdig. Men han viste at han er tøff i dag, sier Sundby.

— Han fikk ikke gå før på siste runde. Hadde han gått fra tidligere, hadde vi nok sett en mer suveren seier. Men det er ikke alltid man får det som man vil, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

— Taktikken var å ta vare på Northug, uten å risikere at de andre norske skulle falle nedover i sammendraget. Petter skulle følge Utsjogov og prøve seg på bonussekunder. Men hovedpersonen var litt slapp i dag og klarte ikke helt å fullføre oppgaven, fortsetter Nystad.

Les også

Weng knuste Johaug i spurten: - Jeg var veldig sint før rennet

Alle ventet på massespurt

Nå er det to renn igjen av touren.

— Jeg tenker at det individuelle løpet på fredag blir ekstremt viktig, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Sundby lå nesten to minutter bak ledende Sergej Utsjogov før onsdagens 30 kilometer. Verdenscuplederen var ivrig på å markere seg allerede fra starten av rennet. Han lå i tetgruppen hele veien og samlet flere bonussekunder.

På et tidspunkt så det ut til at Northug var i ferd med å falle fra tetgruppen, men trønderen kom sterkt på slutten av rennet. Det var imidlertid Sundby som avsluttet sterkest. Da alle ventet på en massespurt, rykket han fra.

Dermed ble Sundby den store vinneren i Canada onsdag. Nå er han med i kampen om sammenlagtseieren.

— Jeg må ha en fantastisk dag på fredag for å kunne ta igjen de foran. Vi får håpe at russeren får det. Det er fortsatt mulig, sier Sundby.

— Utsjogov var uhyre sterk. Han blir vanskelig å slå sammenlagt. Men det var en sterk dag av de norske, sier Fredrik Aukland.

Emil Iversen lå på tredjeplass sammenlagt, men ble den store taperen på 17.-plass, 1.28 bak Sundby. Finn Haagen Krogh ble nummer fire onsdag, mens Didrik Tønseth og Hans Christer Holund fulgte på de neste plassene.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi vier hele sendingen til seriestarten i fotball: