Langrenn

Omdømmeekspert: - Dette kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere

Trond Blindheim mener noen må ta sin hatt og gå etter at Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder som følge av feil astmamedisinbruk.

Rektoren ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, mener Martin Johnsrud Sundby har vært omgitt av dårlige støttespillere.

Omdømmeeksperten og rektoren ved Høyskolen Kristiania er kritisk til skiforbundet etter at Sundby er utestengt i to måneder for feil bruk av astmamedisinen Ventoline. Skiforbundet har tatt på seg all skyld for utestengelsen.

— Dette er en kjempeskandale. Det kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere, sier Blindheim og påpeker at det er skiforbundet han er opprørt over.

— Det er jo bare synd på Sundby.

Les også

Tysk storavis nekter å skrive om Russland under OL

Mener noen bør gå

Han forteller at Sundby skal ha profesjonell rådgivning og at han er i hendene på eksperter. Når en slik sak ser dagens lys, settes naturligvis spekulasjonene i gang.

— Det er veldig ødeleggende for renommeet til Sundby. Det er jo han alle skriver om, forteller Blindheim og omtaler dette som en av de største skandalene blant annet fordi langrenn er mer enn en sport i Norge.

svp://112139?view=ap

— Det er jo trist for Sundby. Han har et apparat han lytter til for å nå målene sine. Og så gir de ham feil råd. Da nytter det ikke å skylde på omstendighetene, er den klare meldingen fra Blindheim.

Feiltolkning av reglene

Utøvere har lov til å ta opp til 1600 mikrogram astmamedisin uten å ha særskilt tillatelse. Regelverket er laget for bruk av en håndholdt inhalator for å ta medisinen. I Sundbys tilfelle ble det brukt en forstøver for å få i seg medisinen. Det er her misforståelsen ligger. En misforståelse som skulle vært unngått, skal en tro Blindheim.

— Selv om det skyldes omstendigheter, sier det noe om kompetansen. Noen bør ta sin hatt og gå. Det bør få konsekvenser for noen, forteller han.

Petter Northug evnet å komme tilbake ved å ta fire gull i VM i Falun etter å ha blitt dømt for fyllekjøring i 2014. Blindheim tror ikke det er noen automatikk at det samme skjer med Sundby.

— Northug kom tilbake, men i dette tilfellet er det de folkene Sundby har stolt på, som har sviktet. Selv om de tar på seg all skyld, er det Sundby som må tilbakebetale i form av medaljer, sier han. (©NTB)