Langrenn

Bjørgen om kritikken mot Norge: - Vi har aldri vært i noen gråsone

Marit Bjørgen mener at Johaug-saken handler om en menneskelig feil. Hun mener det ikke er noen grunn til påstander om juks i norsk langrenn.

Marit Bjørgen er på treningsleir i italienske Val Senales. Hun svaner suspenderte Therese Johaug.
  • Kurt B.M. Haugli

VAL SENALES: 36-åringen fra Rognes var verdens beste langrennsløper og hun vil bli det igjen. Men Johaug-saken har satt dype spor.

Les også

Svensk kommentator drapstruet etter kritikk av Johaug og norsk langrenn

— Jeg hadde aldri drømt om at norsk langrenn skulle komme opp i en situasjon som nå, sier hun.

De to dopingsakene med verdens beste langrennsløpere ikke er noe bevis for at Norge er en nasjon som jukser.

— Jeg har aldri følt at vi har tøyd grenser i de 20-årene jeg har vært i toppen. Det har vært mange inne i helseteamet, og jeg har alltid følt meg trygg på det de gjør. Vi har aldri vært i noen gråsoner, sier Bjørgen som snakker om hendelsene i Livigno som en menneskelig feil.

Skisesongen 2016/17 blir ikke som Therese Johaug hadde trodd. I sesongen hvor Marit Bjørgen gjør comeback og Johaug skulle svare på utfordringen, risikerer hun i stedet utestengelse fra idretten.

Laglege Fredrik Bendiksen og Therese Johaug har fortalt hvordan de ikke klarte å finne ut at salven Trofodermin inneholdt det ulovlige stoffet clostebol. 16 september leverte Johaug en positiv dopingprøve.

Travel ettermiddag med journalister

Bjørgen måtte gjøre unna ti intervjuer på terrassen på Hotel Kurzras øverst i Val Senales denne ettermiddagen. Hun gjør comeback til vinteren etter at Marius ble født sist vinter. Derfor ville hun gjerne ha snakket om formen og hvordan det er å være langrennsløper og mor.

Det ble ikke så mye snakk om det.

Uansett hvor mye skiforbundet skulle ønske at det ikke var slik, kom medietreffet i Val Senales til å handle om de to store sakene i norsk langrenn de siste tre månedene. Løperne hadde fått tydelig beskjed om at de ikke skulle kommentere detaljer i saken.

Langrennslagets mediekontakt, Gro Eide, var sekundant mens jentene gikk fra journalist til journalist. Alle skulle få sine tilmålte 6–7 minutter. Ikke mer.

Langrennsløperne var ikke tause, selv om de hadde fått en slags munnkurv. De svarte på de mer generelle spørsmålene. Og de var unisont enige i en ting. De savnet en løper – Therese Johaug.

Har full tillit

Marit Bjørgen skjønner ikke at det kunne skje. Hun er mest berørt av at hennes beste venninne og lagkamerat ikke er til stede på den tradisjonelle høydetreningen på 3000 meter i en norditaliensk dal.

— Det tyngste er å se hvor jævlig Therese har det. Det er vanskelig å sette seg inn i situasjonen hennes, sier Bjørgen.

Hun er klar på at hun ikke har noen grunn til å tvile på den historien Therese Johaug og legen Fredrik Bendiksen har fortalt.

— Jeg kan ikke si hva andre skal mene om dette, men jeg vet hva både Therese og Fredrik står for og hvilke verdier de har. Derfor har jeg 100 prosent tiltro til dem, sier Bjørgen.

Ingvild Flugstad Østberg er også klar på at hun ikke har tvilt et sekund på det som er kommer frem i saken.

— Jeg støtter Therese hundre prosent. Det er mitt standpunkt og ståsted, sier Gjøvik-løperen som hadde sitt store gjennombrudd som langrennsløper sist sesong.

Tok til tårene

Det er ikke bare Marit Bjørgen som føler seg berørt av at Johaug har testet positivt. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble rørt da hun skulle beskrive det som hadde skjedd.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble følesesmessig engasjert da hun snakket om dopingsaken til Therese Johaug.

— Denne saken har påvirket meg sterkt personlig. Jeg liker ikke at mennesker jeg bryr meg om og er glad i, har det så vondt. Det er det som koster mest energi. Og nå snakker jeg som menneske og ikke idrettsutøver, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Aftenposten mens det trillet tårer.For Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble det tung time blant journalister.

— De aller fleste mennesker kan sette seg inn i og forstå at det er vanskelig å se at andre man er glad har det tøft. Vi har vært på lag sammen i mange år. Det har ikke vært et hvilket som helst lag. Vi har vært et sammensveiset lag. Vi har opplevd ting sammen før som gjør at vi er veldig tette på hverandre.

Da bror til Astrid Uhrenholdt Jacobsen døde bare dager før OL i Sotsji skulle åpne, slo laget ring rundt Jacobsen. De bestemte seg for å gå med sørgebånd og det hele ble en konflikt med IOC. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har aldri lagt skjul på at den støtten hun fikk fra laget den gangen har satt sine spor.

Skal trene sammen med Johaug

De norske langrennslaget innrømmer gjerne at Johaugs positive dopingprøve er samtaleemne også mens de er på samling langt hjemmefra.

— Vi tenker på henne og vi savner henne, sier Marit Bjørgen.

Hun er klar på at selv om Johaug er utestengt fra konkurranser og organisert trening, så er ikke all kontakt brutt. De to er naboer i Oslo og har alltid trent mye sammen.

— Såfremt jeg ikke bryter noen regler, så vil vi fortsette å trene sammen. Hun er jo min venninne.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: