Langrenn

Overraskelsesmannen Fossli: - Dette kan bli en bra vinter

Her jubler superreserven Sondre Turvoll Fossli (22) etter å ha knust både fjorårsvinneren og VM-kongen.

BANKET RESTEN AV FELTET: Sondre Turvoll Fossli var sterkest på sprinten i Kuusamo.
  • Erlend Nesje
    Journalist

KUUSAMO: — Hadde jeg visst det, at Fossli skulle være så suveren, skulle jeg ikke tatt ut alt i den siste bakken, fastslo Petter Northug etter å ha fått grundig bank i den klassiske sprinten.

Verdenscupen i langrenn er i gang i Kuusamo og på dag én ble det tredobbelt norsk ved herrene Sondre Turvoll Fossli, Eirik Brandsdal og Petter Northug.

Etterpå handlet det mest om to mann:

Vinneren Sondre Turvoll Fossli, som aldri skulle gå i Kuusamo, men som fikk flybillett i siste liten fordi lagkamerat Ola Vigen Hattestad skulle bli pappa tidligere i uken.

Og ikke minst, som det alltid gjør, om Petter Northug, som ble numme tre og skaffet seg et bra utgangspunkt før helgens to renn i Mini-Touren i Kuusamo. Men som likevel refset seg selv fordi han hadde tatt ut for mye krefter den første dagen.

Les også

Northug går ut mot minitour-regler: - Det er ikke spennende engang

Vraket fra VM-laget

Først til vinneren. Sondre Turvoll Fossli har i mange år vært sett på som et stort sprinttalent. han vant VM-sølv som junior i 2011 og vant U23-VM i fjor.

Men på sprinten her på Ruka skistadion for ett år siden ødela staven i kvartfinalen. Hokksund-gutten tynte kroppen for krefter og avanserte helt til finalen. Der ble han nummer tre, bak Brandsdal og Northug. En meget sterk prestasjon med tanke på den strabasiøse ferden til finalen.

Fossli var god, han var kvalifisert for VM-laget. Men han ble vraket fordi Norge hadde så mange andre gode sprintere å ta av. Og da sesongen var ferdig var Fossli den eneste på sprintlandslaget som ikke hadde vunnet et renn i verdenscupen.

Men det gjorde han i Kuusamo. Fredagen i den finske ødemarken fikk 22-åringen sin revansj, i et renn han egentlig ikke skulle gå hadde det ikke vært for at lagkamerat Hattestad ble pappa.

— Jeg fikk melding på mandag om at det ble Kuusamo-tur på meg. Jeg var for så vidt klar likevel, jeg visste at det var muligheter, noen superoverraskelse var det ikke at jeg ble hentet inn. Jeg var likevel spent, det var egentlig bare å lade opp og gjøre seg klar. Det er kult at jeg klarte det.

- Kanskje ekstra kult å slå Northug?

— Ja, selvfølgelig er det det. Han har slått meg tidligere, det var på tide at jeg klarte det nå.

- Er det første gangen du slår ham?

— Det er ikke første gang jeg slår ham. Men det er første gang jeg slår ham i en ordentlig sprintfinale, sa Hokksund-gutten og konstaterte:

- Dette kan bli en bra vinter ...

Han ble kalt både "superreserve" og "overraskelsesmann" på skistadion. Men de i miljøet var ikke like overrasket.

— At han vinner i dag er ingen overraskelse. Han er en kraftplugg som går bra på ski, han er særdeles hurtig, og han har vært sinnssyk god på rulleski etter å ha kommet på sprintlandslaget. Personlig ville jeg ha ham med til VM i fjor, fordi han var en "coming man", men det uttaket ble aldri feil. Når alle er like gode er det vanskelig å få med seg alle, sier TV2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Les også

Superreserven overlegen i finalen: - Var på tide å slå Northug

Selvkritisk Northug

Turvoll Fossli ble belønnet med den gule ledertrøyen før de to avsluttende rennene i Mini-Touren i Kuusamo. Men nå har 22-åringen trolig gjort sitt. Han har ikke "motor" nok til å holde de beste bak seg i dagens 10 kilometer fristil enkeltstart og morgendagens klassiske jaktstart over 15 kilometer.

Nå er det over til duellen mellom Northug og Martin Johnsrud Sundby. Northug ble nummer tre, Johnsrud Sundby ble slått ut i kvartfinalen, og det er 15,3 sekunder i favør trønderen før de to siste rennene.

Da Aftenposten snakket med Northug etter TV-intervjuer og pressekonferanse, ga 29-åringen uttrykk for at han hadde sløst unødvendig med kreftene.

— Nå var jeg så dum at jeg gikk fort i fire heat her. Om jeg ikke husker feil ble jeg nummer to i sprinten her i fjor og da var jeg helt slakt dagen etterpå. Sprint koster dessverre mest. Egentlig burde man avsluttet med sprint, men sånn er det dessverre ikke. Jeg skulle gjerne blitt nummer 13, 14 eller 15, å bli det kontra nummer tre er det så få sekunder å hente på. I Tour de Ski får du 60 sekunder for en sprintseier, her får du 30. Man burde bare gått prologen og delt ut bonussekundene, for det er jo ikke spennende en gang.

Northug smilte mens han fiklet med mobiltelefonen.

— Det er valgfritt ... Man kan være smart og ryke ut i kvarten. Men jeg er dum og går finale.

- Er det vinnerinstinktet som slår til igjen?

— Ja, det burde kanskje ha vært mer tydelige ledere som sier fra ...

Les også

  1. Falla vant verdenscupåpningen: Knuste svenske på oppløpet

  2. Sensasjonell sprintprolog av Sundby: – Et «fighting face» jeg sjelden har sett

  3. Høygravid Marit Bjørgen: - Jeg savner nervøsiteten